Naujos kalbos mokymasis aktyvuoja tą pačią smegenų dalį kaip ir lytiniai santykiai

Naujos kalbos mokymasis aktyvuoja tą pačią smegenų dalį kaip ir lytiniai santykiai

Mokymosi spragos atsiranda jeigu besimokydami, tarkime, prancūzų kalbos pražiopsote dalį pateiktos informacijos. Naujai atliktas tyrimas rodo, kad naujos kalbos mokymasis stimuliuoją tą pačią smegenų dalį kaip ir lytiniai santykiai ar šokoladas. Ispanų ir vokiečių mokslininkai rado žmones, kurių smegenų dalis vadinama ventral stratum yra stimuliuojama kai yra plečiamas jų žodynas. Ventral stratum yra malonumo centras, kuris užsidega kai žmogus užsiima lytiniais santykiais, vartoja narkotikus, žaidžia azartinius žaidimus ar valgo saldžius maisto produktus.

Mokslininkai iš Barselonos Bellvitage Biomedicininių tyrimų instituto ir Otto von Guericke Universiteto Vokietijoje atliko bandomuosius tyrimus su 36 suaugusiaisiais. Ši žmonių grupė dalyvavo azartinių žaidimų simuliacijoje ir atliko su kalba susijusius testus. Nuskanavus smegenis paaiškėjo, kad abi veiklos stimuliuoja tą pačią smegenų dalį.

Kiekvienas komandos narys eksperimento metu sugebėjo susieti daugybę naujų žodžių su jų reikšmėmis, nepaisant to kad jų mielino indeksas buvo žemas (aut.p. nervus apsaugančios medžiagos mielino irimas gali sukelti išsėtinę sklerozę). Tie, kurie turėjo aukštesnę mielino koncentracija ar buvo labiau motyvuoti sugebėjo išmokti daugiau žodžių.

Doktorantas Pablo Ripolles Bellvitge Biomedicinos tyrimų instituto studentas aiškina, kad pagrindinis šio tyrimo tikslas buvo sužinoti iki kokio lygio kalbų mokymasis aktyvuoja atlygio ir motyvacijos sistemas.

Iš evoliucinės pusės, faktas, kad kalba gali paveikti smegenų ląsteles yra labai įdomi hipotezė. Mokslininkai yra įsitikinę, kad emocinis ryšys yra susijęs su naujos kalbos mokymusi. Tai, taip pat gali paaiškinti, kodėl žmonėms senstant vis dar yra motyvuoti bendrauti ir išmokti naują kalbą.

Pagrindinis autorius Antoni Rodriguez Fronells, Catalan regioniniam laikraščiui La Vanguardia sakė: Iš evoliucinės pusės žiūrint, tai yra įdomi teorija, kad šis mechanizmas esantis mūsų viduje padėjo mums išvystyti žmonių kalbą.

Dabar mokslininkai tikisi gautus rezultatus panaudoti plėtojant naujam gydymui su žmonėmis, kurie turi kalbos sutrikimų

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder