NASA paleido raketą, kuri į Marsą nuskraidins zondą InSight

NASA paleido raketą, kuri į Marsą nuskraidins zondą InSight

Šeštadienį paleista JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) raketa, kuri į Marsą nuskraidins zondą „InSight“, seismometru fiksuosiantį virpesius planetos paviršiuje, rašo naujienų agentūra AFP.

NASA raketa „Atlas V“ pakilo iš Vandenbergo karinių oro pajėgų bazės Kalifornijoje - tai pirmoji NASA tarpplanetinė misija, surengta iš JAV Vakarų kranto.

993 milijonus JAV dolerių kainuojančio projekto tikslas - surinkti daugiau informacijos apie sąlygas Marse ir galimas astronautų misijas šioje planetoje ateityje. Misija turėtų atsakyti į klausimą, kaip prieš milijardus metų susiformavo Žemės grupės planetos.

Jei viskas vyks pagal planą, marsaeigis „InSight“ turėtų pasiekti raudonąją planetą lapkričio 26 d. Vyriausiasis NASA mokslininkas Jimas Greenas sako, kad ekspertai jau žino, jog Marse vyksta žemės drebėjimai, lavinos ir į planetą krenta meteorai, tačiau siekiama išsiaiškinti, kaip dažnai planetoje vyksta drebėjimai.

Pagrindinis marsaeigio „InSight“ įrankis - seismometras, kurį pagamino Prancūzijos kosmoso agentūra. Aparatas taip pat naudos zondą, matuosiantį šilumos srautus po viršutiniu Marso sluoksniu, jį sukonstravo Vokietijos kosmoso agentūra, dalyvaujant kolegoms iš Lenkijos. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder