Naktį dangus virš Žemės - vis šviesesnis

Naktį dangus virš Žemės - vis šviesesnis

Iki, mėnuli. Tu mums jau nebereikalingas.

Žemės naktinis dangus tampa šviesesnis. Tyrimas, publikuotas „Science Advances” žurnale, nustatė, jog Žemės dirbtinai apšviestų zonų skaičius nuo 2012 iki 2016-ųjų kasmet didėjo 2,2 proc.

Pasak Vokietijos mokslininkų, „šviesos tarša“ yra žymiai didesnė.

Matavimai, panaudoti tyrime, gauti vizualizavimo jutikliu poliarinės orbitos oro stebėjimo palydove. Tačiau jutiklis nesugeba atpažinti mėlynos šviesos, kurią skleidžia naujos vis populiaresnės LED lemputės, o tai reiškia, kad tam tikto kiekio šviesos jutiklis nefiksuoja.

Naktinė šviesa padidėjo 79 šalyse, daugiausia Azijos, Pietų Amerikos ir Afrikos. Šešiolikoje šalių, įskaitant ir konfliktų zonas, tokias kaip Sirija ir Jemenas, šviesa sumažėjo, o 39 šalyse, įskaitant JAV, lygis liko toks pat.

“Dirbtinė šviesa yra aplinkos tarša, kuri kenkia naktiniams gyvūnams ir paveikia augalus bei mikroorganizmus,”– teigia tyrėjai.

Šviesos tarša neigiamai veikia visus gyvus padarus. Žmonių miegas gali būti sutrikdytas, tai gali pakenkti sveikatai. Paukščių, žuvų, amfibijų, vabzdžių ir šikšnosparnių migracija ir veisimasis gali būti neigiamai paveikti, o augalų augimo periodai gali anomaliai pailgėti.

Tyrimo bendraautoris Francas Holkeris (Franz Holker) iš Leibnico gėlo vandens ekologijos ir vidaus vandenų žuvininkystės instituto Berlyne teigia, kad padėtis yra kritiška.

„Dauguma žmonių naktį įjungia šviesą negalvodami apie kainą,” – pasakė Holkeris. Kaina - ne tik ekonominiu, bet ir ekologiniu, aplinkos požiūriu.”

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder