Mylintiems menkes ir linksmybes

Niekaip neįšylantis pavasaris - vis dėl to pavasaris. Žuvų reakcijos ir kibimas sunkiai prognozuojami. Staiga iš niekur praėjusią savaitę Minijoje pasiuto stintos ir kibo ties Priekule per visas šventes. Aukštumaloje sukibo karšiai, aršiai kibo iki savaitgalio, paskui staiga nustojo. Šeštadienį apskritai nekibo niekur. Man atvažiavus į Mingės kaimą, nuo Minijos pakrantės masiškai evakavosi žvejai, susiruošę važiuoti ieškoti laimės kitur. Tas pats vyko ir Aukštumaloje. Apie 9 ryto žvejai pakavo įrankius... "nekimbėjimas". Velykų rytą kibo. Antrą Velykų dieną irgi. Trečią - nebe. Minijoje jau pasirodė pirmieji pavasariniai karšiai, jūroje pakrantėmis malasi lašišos. Šį savaitgalį lašišoms gaudyti vėjas palankus, bangavimas turėtų būti minimalus. Vanduo kiek šaltokas, tačiau surizikuoti, manau, verta. Ištraukti iš jūros karališką žuvį galima tik ankstyvą pavasarį. Verta pasistengti.

Mylintiems menkes ir linksmybes

Internete puslapyje www.laivynas.lt pasirodė naujieji "Baltijos menkė - 2006 pavasaris" varžybų, įvyksiančių balandžio 29-30 dienomis, nuostatai.

Palyginti su ankstesnių metų varžybomis, šiemet yra šiokių tokių korekcijų, kurios, rengėjų manymu, turėtų suvienodinti varžybų dalyvių sąlygas ir galimybes. Oficialiajame varžybų tvarkaraštyje parašyta, kad varžybos vyks dvi dienas, tačiau tikros varžybos vyks tik šeštadienį, o sekmadienį norintieji dar pažvejoti turės galimybę tai daryti savo malonumui, varžybų organizatoriai sutvarkys visus reikalingus formalumus. Ypač tai patogu atvykėliams iš toliau. Apribota gaudymo zona - taip pat siekiant sulyginti galimybes. Sugriežtintos didžiausios žuvies sugavimo ir registravimo sąlygos, matyt, dėl to, kad prizas už didžiausią menkę žada būti labai jau nemenkas.

Esminė naujiena ta, kad šiemet įskaitomos bus tik 4 pagautos menkės, pasirinktos pačių dalyvių. Taigi vietas lems ne menkių kiekis, bet dydis ir vietas vieną nuo kitos gali skirti gramai. Mano supratimu, labai sveikintinas varžybų rengėjų požiūris. Varžybų dalyviai bus priversti stengtis ne pagauti daugiau žuvų, o dėti visas pastangas, kad suviliotų kuo stambesnę menkę.

Kiek sugriežtintos ir saugumo taisyklės pačių žvejų labui. Pasilikusiems krante grieš liaudies dainų ir šokių ansamblis ŽAS ir iš dviejų blondinių bei brunetės sumontuotas ansambliukas labai jau erotišku pavadinimu "69 danguje". Erotikos mėgėjams pažadu - erotikos nebus. Bus įvairių užsiėmimų ir žaidimų vaikams bei suaugusiems. Galiausiai pati maloniausia naujiena besirengiantiems dalyvauti. Pagrindinis varžybų prizas - kateris. Tai prizas, dėl kurio tikrai verta pakovoti.

Naujus varžybų nuostatus rasite tinklalapyje www.laivynas.lt. Registracija ten pat arba telefonais: 8 612 47980 (Donatas) arba 8 698 34742 (Aurelijus).

Informacija apmąstymui

Pagavai - paleisk?

Lietuvoje laukinių karpių gaudymo kultūra tėra ankstyvosios stadijos, todėl, daugelio patyrusių karpininkų nuomone, būtina kalbėti apie tai, ar paleisti pagautą laukinį karpį, ar ne, o jeigu paleisti, tai kur.

Žinoma, laukinių karpių jaukinimas ir gaudymas - ne iš pigiųjų. Bet ką darysi - bijai vilko neik į mišką, su tuo turime susitaikyti. Todėl kalbėdamas apie tai, ar paleisti karpį, ar pasiimti maistui, šį argumentą praleisiu.

Kas paleidžia pagautą karpį ir kas ne? Žvejai, dažnai gaudantys ir pagaunantys karpių, juos dažnai ir paleidžia. Tai yra karpio jaukinimo, ilgų valandų laukimo ir pagaliau traukimo loginė seka. Tik paleidęs karpį tikras karpininkas jaučia pasitenkinimą savo žvejybos rezultatais, didžiuojasi buvusia kova su žuvimi, gražiomis nuotraukomis, karpio svoriu, pelekų spalva ir pan. Žvejojant tokių žvejų kolektyve patartina net nediskutuot šiuo klausimu: gal paleisti, gal nepaleisti? Atsakymas yra vienas - paleist, ir kuo atsargiau.

Laukinio karpio, deja, nepasigaili tie, kurie karpių sugauna labai retai ir po vieną, arba žvejai nesispecializuojantys laukinių karpių žūklėje - jiems laukinis karpis ypatingas trofėjus, ir jo neparodžius "natūroje", niekas nepatikėtų, kad tokią žuvį iš viso galima pagauti meškere.

Kodėl verta laukinį karpį paleisti? Ne tik verta, bet ir reikia, mano kai kurie ichtiologai. Priežastis ta, kad laukiniai karpiai daugelyje Lietuvos vandens telkinių neišneršia, tačiau ikrus subrandina. Neišneršusi karpio patelė ikrus absorbuoja į organizmą (jeigu užsitęsia žiema) arba išnešioja juos iki kito pavasario. Manoma, kad laukinių karpių ikrai, nesubrendę iki reikiamos nerštui stadijos, yra kenksmingi žmogaus organizmui. Tik esant labai šiltam pavasariui susidaro tinkamos gamtinės sąlygos karpių ikrams subręsti, todėl labai įtikima prielaida, kad visų karpių patelių ikrai ir mėsa yra kenksmingi.

Gal dėl to, o gal dėl moralinių-etinių priežasčių civilizuotose valstybėse pagauti laukiniai karpiai yra paleidžiami, o pasiimami maistui nesubrendę karpiukai - iki 3 kg.

Kitas ne mažiau svarbus klausimas - kur paleisti pagautą laukinį karpį? Paprastų eilinių karpininkų manymu - tik į tą vandens telkinį, kuriame sugavai. Kiti žvejai, turintys savus ar nuomos teise valdomus ežerus, mano, kad nesmerktina laukinius karpius pervežti į juos. Tai irgi ginčytinas dalykas, tačiau perkelti karpį į kitą vandens telkinį - ne tas pats, kas jį iškepti.

Apskritai ta tema tinka ne tik karpiams. Daugelis iš mūsų pasiima kur kas daugiau žuvies, nei jam iš tikrųjų reikia. Tokia jau mūsų žvejybos kultūra, kuriai atsirasti neabejotinai daug įtakos turėjo "išvystytas socializmas" ir posocializmo laikai. Istorijos nesuklastosi.

Manau, kad su laiku viskas susitvarkys. Pradėsim į žuvį žiūrėti ne kaip į maisto objektą. O kol kas iš didelės armijos žvejų žuvis paleidžia vienas kitas.

Orai

Orai vis dar nešilti. Iki balandžio mėnesio pabaigos liko viena savaitė, tačiau oras nešyla, nors tu ką. Žuveliokai elgiasi atitinkamai: tingi.

Sprendžiant iš sinoptikų būrimų, šiandien dieną galima aukoti šeimai. Vis tiek lis. Rytoj oras geresnis, nors ir šaltesnis. Vėjas pietryčių, ne pats geriausias, tačiau bristi į jūrą lašišų - pats tas.

Sąmonės nuotrupos

Lankstus darbdavys + lankstus darbuotojas = pelnas. Lankstus darbdavys + kvailas darbuotojas = produkcija. Kvailas darbdavys + lankstus darbuotojas = paaukštinimas pareigose. Kvailas darbdavys + kvailas darbuotojas = viršvalandžiai.

Kad ir kiek meilužių žmona vedėsi namo, kad ir kaip kruopščiai slėpė juos po lova ir spintose, vyras iš žvejybos taip ir negrįžo...

"Kaip puikiai šiandien atrodote!" - "Jūs tai sakote visoms gražioms merginoms?" - "Ne, gražioms sakau ką kita."

"Kuo skiriasi vyriški ir moteriški žurnalai?" - "Drabužių, kuriais vilki viršelyje įamžintos merginos, kiekiu."

Kada pradėsim į žuvį žiūrėti ne kaip į maisto objektą?

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder