L. Armstrongui kelią į džiazo olimpą nutiesė Vilkijos žydai

L. Armstrongui kelią į džiazo olimpą nutiesė Vilkijos žydai

Džiazo virtuozas Louisas Armstrongas tapo tuo, kuo buvo, tik Lietuvos išeivių dėka – jei ne Tilės ir Leibos Karnovskių šeima iš Vilkijos, vargu ar pasaulis būtų pastebėjęs talentingą berniuką. Pasakojimas apie tai – LRT PLIUS laidoje „Daiktų istorijos“ šį šeštadienį 18.15 val.

Iš Karnavos kaimo kilę Karnovskiai 1900-aisiais apsigyveno Naujajame Orleane ir ten vertėsi šiukšlių rūšiavimo verslu. Tuo pačiu užsiėmė ir šiukšlynuose maisto ieškodavęs mažylis Louisas (g. 1901 m.), nes šeimą tėvas buvo palikęs, o mama vaikus mėgino išmaitinti prekiaudama savo kūnu. 10 savo vaikų auginę Karnovskiai 7-erių berniuką ėmė globoti, vėliau įsūnijo, nupirko pirmąjį instrumentą. Louisas ir būdamas suaugęs kalbėjo jidiš-litviš dialektu, nešiojo Dovydo žvaigždę ir žinojo, kur yra gražusis Vilkijos miestelis šalia Nemuno.

„Gausi Karnovskių šeima JAV prasigyveno, vienas jų vaikų tapo garsiu gydytoju, o jo sugalvota Karnovskio skalė yra žinoma viso pasaulio onkologams. Beje, aukščiausias JAV onkologų apdovanojimas vadinamas Karnovskio medaliu, – pasakoja laidos prodiuserė Edita Mildažytė. – O pati pavardė kilo nuo Karnavos kaimo (šios šeimos atstovas smuklininkas Jankelis XVIII a. surašomas dar be pavardės). Anapus Nemuno gyvenę suvalkiečiai šiapusinius žmones vadino karnavyžiais.“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder