Kuriose pasaulio šalyse gyventojai taupo daugiausiai?

Kuriose pasaulio šalyse gyventojai taupo daugiausiai?

Visame pasaulyje žmonės gyvena susikūrę savus taupymo įpročius - kai kuriose šalyse gyventojai pinigų toli gražu neleidžia kasdien, o taupyti renkasi tiek grynaisiais, tiek ir įvairiais kitais būdais. 2017 m. vienos kompanijos ekspertų atliktas tyrimas atskleidė, kurios šalys yra tarp TOP 10 labiausiai taupančių. Tiesa, Lietuva į dešimtuką nepateko.

Kol vienų šalių gyventojai taupymui renkasi įvairias taupymo asociacijas, tokiose šalyse, kaip Tailandas ar Filipinai, žmonės labiausiai vertina įvairius dirbinius. Tarkim, juvelyrika laikoma turinti didesnį prestižą, nei bet kokie kiti taupymo būdai, todėl didžioji dalis atidedamo kapitalo investuojama būtent į tokius gaminius.

Tuo tarpu Indijoje karaliauja grynieji ir auksas. Auksas čia laikomas bene saugiausia investicija: čia šeimos visada mainosi auksu per vestuves, ir šalyje nemažėja tikėjimas, kad aukso kaina ir toliau augs.

Daugelyje Pietų Amerikos šalių, tokių kaip Čilė ar Argentina, taupantys žmonės dažniausiai renkasi grynuosius laikyti namuose, užuot patikėję juos bankams. Tuo tarpu Japonijoje populiarus taupymo būdas, vadinamas „kakeibo“ - čia žmonės įpratę savo pinigus kas mėnesį paskirstyti kelioms būtinoms kategorijoms, tokioms kaip „maistas“, „pramogos“, „transportas“, „namų apyvoka“ ir t.t. Tai verčia žmones atidžiai stebėti, kur iškeliauja jų pinigai, ir padeda pakoreguoti savo išlaidas. Be to, taip paprasta pastebėti ir sritis, kuriose išlaidaudami truputį persistengė.

Štai dešimtukas šalių, kuriose žmonės sutaupo daugiausiai - o kartu ir jų pajamų dalis, kurią namų ūkiai vidutiniškai atsideda taupymui:

1. Kinija - 37,0 proc.

2. Šveicarija - 19,1 proc.

3. Liuksemburgas -
18,4 proc.

4. Švedija - 15,1 proc.

5. Vokietija - 9,8 proc.

6. Korėja - 9,1 proc.

7. Austrija - 7,5 proc.

8. Estija - 7,4 proc.

9. Vengrija - 7,3 proc.

10. Čekija - 6,7 proc.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder