Kuo per Kalėdas vaišinasi kitų šalių žmonės

Kuo per Kalėdas vaišinasi kitų šalių žmonės

Prancūzija

Gurmaniškai ir skoningai!


Kur gurmanui traukti per šventes? Aišku, į Prancūziją. Namuose prancūzai rengia vaišes artimiesiems, gamina daržovių salotas su krevetėmis, patiekia kimštą kalakutą ir būtinai - glazūruotų kaštonų. Pagrindinis prancūzų Kalėdų patiekalas - kaštonais įdarytas keptas kalakutas ar kitas paukštis. Įdaras: nulupti ir apvirti kaštonai sumaišomi su mėsos faršu, paukščių kepenėlėmis arba pievagrybiais... Gražiai apskrudęs kalakutas patiekiamas su svieste pašildytais kaštonais arba bulvių koše. Tiesa, meniu priklauso nuo regiono kulinarinių tradicijų. Burgundijos gyventojai valgo kalakutą su kaštonais, o paryžiečiai mėgaujasi austrėmis. Prancūzai taip pat kepa Trijų karalių pyragėlius ir į kai kuriuos įdeda pupų. Tie, kurie jų randa, tampa tos dienos karalienėmis ar karaliais.

Prancūzai taip pat kepa į medį panašų kalėdinį pyragą, vadinamą "Buche de Noel". Valgoma vėlai, po vidurnakčio Mišių. Paryžiuje po vakarienės visi gražaus gyvenimo mėgėjai traukia į Eifelio bokšto čiuožyklą. Ne kasdien tenka su vėjeliu pačiužinėti 57 m aukštyje!


Danija

Ne tik žuvies uodega



Būdingas šventinių vaišių variantas - silkės stalas: dideliuose dubenyse patiekiama ši riebi žuvis, paruošta pagal įvairiausius receptus. Ji marinuojama su obuoliais ir kariu, garstyčiomis ir grietine, apelsinais ir vyšnių vynu, kepama su actu ir vaisiais, apibarstoma krapais. Silkės dedama ant storų duonos riekių, pridedama daržovių ir vaisių ir smagiai užkandžiaujama, užgeriant alumi, degtine ir šauniai šūkaujant "Skol!" (tai reiškia "Išgerkim!"). Mėsos danai taip pat neatsisako, todėl per šventes bus ir apvalių mėsos arba žuvies kukuliukų, ir kalėdinių dešrelių, ir kiaulienos traškia plutele, ir kepenų pašteto, ir šaltienos su prieskoniais ir portveinu, ir... Tęsti galima iki begalybės.


Islandija

Nepabėgiosi - nepavalgysi



Apsirijimo nuodėmę islandai gali išpirkti dar iki Kalėdų: pagauti žvyrę, kuri turi tapti šventinio stalo puošmena, galima tik gerokai palaksčius po pusnis - šis šiaurės paukštis ne tiek skraido, kiek bėgioja. Pirkti nupeštą paukštį prekybos centre, kaip suprantate, nesportiška, bet dauguma islandų taip ir daro. Paukštis įtrinamas druska ir juodaisiais pipirais, troškinamas su kadagių uogomis ir grietinėle ir patiekiamas su virtomis bulvėmis, pagardintomis muskato riešutu, arba troškintais kopūstais. Užgeriama raudonuoju vynu arba šampanu. Antrasis nepakeičiamas islandų Kalėdų atributas - lakštinė duona. Ji tokia plona, kad per paplotėlius galima skaityti.

Desertui - saldi ryžių košė su migdolo riešutu - kam jis teks, tas yra laimės kūdikis ir toks bus visus metus. Baigiant gausias vaišes svečiai apsunksta. Tad nieko keista, kad didžiąją kitos dienos dalį suaugusieji šalies gyventojai praleidžia lovose. Tik į vakarą vėl renkamasi prie stalo pabaigti Kalėdų vakarienės likučių ir pasigardžiuoti rūkyta avino koja, paruošta specialiai šiam vakarui.


Bulgarija

Nešykštėti!


Bulgarijoje svarbiausias veiksmas vyksta per Kūčias, šventės išvakarėse.Prie stalo renkasi tik šeima, nebūna pašalinių žmonių. Šeimininkė iš anksto paruošia kokią dešimtį patiekalų: balandėlių, kimštų pipirų, troškintų pupelių, pyragėlių su brinza... Bet svarbiausias akcentas - kalėdinė duona, kurioje įkepama moneta. Kam moneta tenka, tam ir laimės Naujaisiais metais teks daugiau negu kitiems. Stalas pavalgius nenukraustomas: jei staiga pasirodys svečias, jis bus pasodintas prie stalo ir pavalgydintas - gal tai persirengęs angelas užsuko, pamatęs žiburėlį...


Vokietija

Maišas laimės



Vokiečiai - žmonės nuodugnūs, todėl Kalėdas pradeda švęsti prieš 4 savaites. Vaikai gauna advento kalendorius, kurių kiekviename lape, specialiame langelyje, yra paslėptas šokoladukas. Virtuvėje pakabinami maišeliai su saldumynais, kasdien nukerpamas vienas iš jų ir suvalgomas jo turinys. Per Kūčias šeima sėda prie stalo valgyti virto karpio su krienų padažu, lengvos daržovių sriubos, bulvių su sviestu ir keptų obuolių su vaniliniu padažu. Per Kalėdas ant stalo bus kepta žąsis arba kalakutas, bulvių kukulių ir kopūstų. Neapsieinama ir be kalėdinio vaisinio pyrago, vadinamo "Stollen". Šis pyragas gardinamas kardamonu, cinamonu, marcipaniniu įdaru bei razinomis, riešutais ar migdolais, o puošiamas cukriniu glajumi.

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder