Kryžiažodis - puiki laisvalaikio pramoga

Kryžiažodis - puiki laisvalaikio pramoga

1913 metų gruodžio 21-ąją Amerikos laikraščio „New York World“ sekmadieniniame numeryje buvo išspausdintas pirmasis kryžiažodis. Nuo tada kryžiažodžiai patyrė nemažai įdomių transformacijų.

Nors ši diena ir yra laikoma oficialia kryžiažodžio gimimo diena, bet dėl teisės vadintis šalimi, kurioje buvo sukurtas pirmasis kryžiažodis, iki šiol kovoja JAV, Pietų Afrika ir Anglija.

Nuo kalėjimo kameros iki antkapio


Pagal oficialią versiją kryžiažodžiai gimė 1913 m., bet PAR manoma kitaip. Kiek anksčiau Viktoras Orvilas, atlikinėjęs ilgalaikę kalėjimo bausmę, sugalvojo į kvadratines plyteles, kuriomis buvo išklotos jo kameros grindys, įrašinėti raides.

Savo idėja jis pasidalino su vienu Keiptauno laikraščiu, ir naujoji pramoga staigiai išpopuliarėjo. Įdomu, kad improvizuotas kryžiažodis puošia net V.Orvilo antkapį.

Beje, galvosūkiai, šiek tiek primenantys kryžiažodį, atsirado dar anksčiau. Jei tikėsime archeologais - vos ne antikos laikais.

Iš visų pasaulio kampelių

Kryžiažodžių rūšys neretai yra susiję su geografija: amerikietiški, japoniški, vengriški, estiški, net afrikietiški. Paprastai jie iš esmės yra panašūs, nors kai kurių skirtumų vis dėlto yra.

Štai amerikietiškų kryžiažodžių sudarytojai visiškai nesivaržydami naudoja trijų ar net dviejų raidžių santrumpas, pavyzdžiui, NW (šiaurės vakarai). Skandinaviški kryžiažodžiai (scanword) yra tankesnės struktūros, juose daugiau sankirtų, klausimai juose telpa viename langelyje, dažniau naudojamos asociacijos.

Japoniškuose kryžiažodžiuose užšifruojami ne žodžiai, o paveikslėliai, ir tai nėra keista, turint omeny kalbos specifiką. Vengriškas kryžiažodis - langelių su raidėmis laukas, kuriame reikia rasti žodžius.

Dar yra antikryžiažodis (visi atsakymai žinomi, juos reikia išdėlioti paruoštame tinklelyje), taip pat kiniškas kryžiažodis, ciklinis kryžiažodis ir net trimatis kryžiažodis! Jeigu po ranka nėra laikraščio arba kryžiažodžių rinkinuko, juos galima spręsti internete.

Didelis sujudimas

Yra buvę, kad paprastas kryžiažodis sukėlė ant kojų žvalgybą. Pavyzdžiui, antrojo fronto atidarymo metais Londono laikraštyje Daily Telegraph pasirodė galvosūkis, kuriame buvo tokie toponimai: Juta, Neptūnas, Melburnas, Omaha, Overlordas. Keistas sutapimas, bet visi jie buvo naudojami slaptame šifre, kurį buvo planuojama panaudoti išsilaipinant desantui.

Nėra ko stebėtis, kad žvalgybos valdyboje visi sujudo ir iškart ėmėsi tyrimo. Pasirodė, kad kryžiažodžio autorius, 54 metų profesorius Leonardas Deivisas, tuos žodžius pasirinko visiškai atsitiktinai. „Jokie kiti netiko, išskyrus šiuos“, - kuo ramiausiai paaiškino jis.

Rekordininkai

Kryžiažodžių istorijoje būta nemažai rekordų, o kai kurie yra įrašyti į Gineso rekordų knygą. Pavyzdžiui, visame pasaulyje pagarsėjo A.Ovanesianas iš Jerevano. Jis sudarė kryžiažodį, kuris atspausdintas yra 2,3 m pločio, 2,45 m aukščio, o jo langeliai yra 5x5 mm dydžio.

Kryžiažodyje - 25 970 žodžių, klausimų sąrašas -150 puslapių apimties knyga, ir dar labai smulkiu šriftu.

Taip pat pagarsėjo kryžiažodis, kurio plotas yra 21 kvadratinis metras, sudarytas Turkijoje. Norint jį išspręsti, žaidėjams teko kelias dienas šliaužioti keturiomis ant grindų, ieškant reikiamų žodžių. Kai kurie autoriai išsiskiria savo „našumu“, kas savaitę sudarydami dešimtis unikalių kryžiažodžių (ir iš to neblogai uždirbdami).

O, pavyzdžiui, mažiausias kryžiažodis pasaulyje telpa ant žmogaus plauko pjūvio. Jame 29 langeliai, jį sudaro 8 žodžiai, susiję su brangakmeniais. Jo autorius ir gamintojas - kairiarankis Nikolajus Savidovas iš Balchašo.

Intelektualus sportas

Kryžiažodžių sprendimas visai gali tapti sportu. Šiaip ar taip, egzistuoja Pasaulinė kryžiažodžių federacija, ir profesionalai su malonumu dalyvauja jų sprendimo turnyruose. O varžybos nėra labai lengvos. Laiko skiriama nedaug, apie pusantros valandos, ir per tą laiką reikia išspręsti ne vieną, o net penkis kryžiažodžius, neretai - sudarytus keliomis kalbomis.

„Virimo taškas“

Dailininkas Antonas Olšvangas su malonumu tiesiog siutindavo keleivius, laukiančius visuomeninio transporto: Samaros autobusų stotelėse jis išklijuodavo kryžiažodžius, kurių būdavo neįmanoma atspėti.

Šiuolaikiniu žargonu tai būtų pavadinta „trolinimu“, bet tais laikais, 1998 m., panašių sąvokų dar niekas nežinojo. Kai kurių jo kryžiažodžių atsakymų pavyzdžiai: draugės suknelė - pavydas, minimalus suverenitetas - kampas, šaldytuve užmirštas produktas - antibiotikas, peilio geležtės bukoji pusė - atidariklis.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder