Koks tavo temperamentas?

Koks tavo temperamentas?

Už tai, kaip mes elgiamės, kaip reaguojame vienose ar kitose situacijose, bendraujame su žmonėmis, atsakingas mūsų temperamento tipas. Tikriausiai visi yra girdėję apie cholerikus ar sangvinikus, o gal tarp draugų turi ir ne vieną melancholiką ar flegmatiką. Tačiau viskas yra kur kas įdomiau. Apie tai, kokie hormonai lemia mūsų temperamentą, „Laisvalaikis“ kalbėjosi su psichologe Egle Peliene.

„Tradiciškai esame pripratę girdėti apie sangviniko, choleriko, flegmatiko ar melancholiko temperamento tipus. O antropologė Helena Fišer (Helen Fisher) skyrė keturis temperamento tipus pagal mus labiausiai veikiančius hormonus, tai: tyrinėtojai, statytojai, direktoriai ir derybininkai“, - intrigavo E.Pelienė.

Pasak Eglės, paprastai žmogaus kūne vyrauja vienas iš keturių pagrindinių hormonų: dopaminas, testosteronas, estrogenas, serotoninas. Ir būtent vyraujantis labiausiai veikia mūsų asmenybę, charakterį, tačiau beveik visi turime ir šalutinį, mažiau mus veikiantį hormoną. „Gryno temperamento žmonių – vienetai. Šie hormonai pradeda formuotis dar tuo metu, kol vaikas būna motinos įsčiose. Viena vertus, tie hormonai turi didžiausią įtaką mūsų išvaizdai: veido bruožams, sudėjimui, rankų struktūrai, kaulams, ūgiui ir panašiai. Tai formuoja ir aiškias charakterio savybes“, - tvirtino E.Pelienė.

Tyrinėtojų (nuotykių ieškotojų) tipas

Tai yra tie žmonės, kurių organizme aiškiai dominuoja dopaminas. Šis hormonas atsakingas už žmogaus protines reakcijas, adrenaliną, energiją, greitų sprendimų priėmimą.

Išvaizda:

Dažniausiai smulkaus sudėjimo (dopaminas skatina medžiagų apykaitą), nedidelio ūgio, smulkių veido bruožų, greitos eisenos, jeigu moteris, tai berniukiško kūno sudėjimo. Dauguma sportininkų, futbolininkų, alpinistų, formulės lenktynininkai yra dopamino turėtojai.

Lingvistiniai požymiai:

Tyrinėtojų žodyne neretai aptiksime žodžius: nuotykiai, spontaniškas, energija, nauja, aistra, greitis, siurprizas ir panašiai.

Asmenybės šviesioji pusė:

Tyrinėtojai yra veiklūs, orientuoti į rezultatą, energingi, nenustygstantys vietoje. Dopaminas tyrinėtojus skatina nuolat ieškoti naujovių, jie turi neįtikėtiną polinkį rizikuoti, yra labai spontaniški, impulsyvūs, neįtikėtinai kūrybiški, optimistiški, smalsūs, labai nepriklausomi.

Asmenybės tamsioji pusė:

Bendrauja lengvai, tačiau negeba ilgai išlaikyti santykio su kitais žmonėmis. Jiems būdingas cinizmas, kandumas, taisyklių ir tradicijų nepaisymas, nepunktualumas. Yra sakoma, kad, norint puikiai bendrauti su kitais, reikia turėti tokias savybes kaip altruizmas, nuolaidumas, kuklumas, nuoširdumas. Tyrinėtojų tipo žmonės tokių savybių neturi visiškai.

Suderinamumas poroje:

Tyrinėtojų tipo asmenybei geriausiai į porą tiks toks pat tyrinėtojas. Tai yra tie žmonės, apie kuriuos sakoma, kad išėjo išnešti šiukšlių, o grįžo po trijų dienų. Žinoma, jie gali kurti santykius ir su kitų tipų atstovais, bet jei partneriui bus svarbu šeimos tradicijos ir taisyklės, tai tyrinėtojas vis tiek jų nesilaikys ir nenorės.

Garsūs žmonės:

Vieni geriausių pavyzdžių – Tomas Kruzas (Tom Cruise), Džonas Ficdžeraldas Kenedis (John Fitzgerald Kennedy), Stivas Džobsas (Steve Jobs), Andželina Džoli (Angelina Jolie), Džonis Depas (Johnny Depp), Maili Sairus (Miley Cyrus).

Statytojų tipas

Tai yra tie žmonės, kuriems rūpi turėti pamatus. Šie žmonės yra pagrindo, pamatų laikytojai. Statytojo organizme dominuoja serotoninas, kuris dažnai įvardijamas kaip laimės hormonas. Serotonino perteklius organizme skatina žmogų nuolat ieškoti saugumo, užtikrintumo. Juos gerai apibūdina posakiai: „Geriau fiksuotas atlyginimas, bet pastovus“, „Atostogas susiplanuokime iš anksto“, „Siurprizai labai gražu, bet gal apsieikime be jų.“

Išvaizda:

Statytojų tipo žmonės yra didžioji dauguma lietuvių. Čia jau žmonės gali būti aukštesni ar žemesni, gali būti gana sportiški ar turėti net šiek tiek antsvorio. Veidas dažniau stačiakampio ar kvadrato formos.

Lingvistiniai požymiai:

Šio temperamento tipo žmonių kalboje galima neretai išgirsti tokius pasikartojančius, akcentuojamus žodžius kaip: šeima, sąžiningumas, ritualai, tradicijos, pasitikėjimas, vertybės, pagarba, neišsišokantis.

Asmenybės šviesioji pusė:

Jie yra atsargesni, budresni, rizikuoja tik pamatuotai. Atkaklūs, kantrūs, ištikimi visomis prasmėmis. Gali būti perdėtai tvarkingi, pedantiški. Jei kalbėtume apie emigraciją, tai pirmi išvažiuotų tyrinėtojai, o tikrai ne statytojai. Jiems svarbu tvarka, taisyklės, tradicijos, aiškumas. Jie labai tikslūs, dėmesingi detalėms, kartais net paranojiški. Jų mąstymas yra planingas, nuoseklus.

Asmenybės tamsioji pusė:

Jie gali tapti perdėtai teisuoliški, bandyti sustyguoti kitų gyvenimą. Mėgsta mokyti, moralizuoti, uzurpuoti. Gali būti šykštūs, mėgsta kaupti daiktus plačiąją prasme. Gali prisiminti poros metų senumo dialogus ar nuoskaudas.

Suderinamumas poroje:

Statytojus ypač traukia statytojai ir atvirkščiai. Dažniausiai vengia tyrinėtojų dėl jų nepastovumo, nepatikimumo, kontroversiško elgesio, baimės įsipareigoti. Direktoriai paprastai jiems per daug autokratiški, valdingi, nepriklausomi ir pernelyg racionaliai tiesūs. Derybininkai dažnai būna pernelyg juslūs, teoretiški, giliai mąstantys ir kartais statytojams pernelyg socialūs, ne tokie konservatyvūs.

Garsūs žmonės:

Keitė Midlton (Kate Midleton), Džordžas Vašingtonas (George Washington), Džordžas Bušas (George Bush), Džulija Roberts (Julia Roberts).

Direktorių tipas

Šio temperamento tipo žmones valdo didelis kiekis testosterono. O šis hormonas skatina libido, vitalinę energiją, adrenalino kiekį. Tai daugiau vyriškas hormonas, bet jo turi ir nemažai moterų. Tokie žmonės, vadovai gali ką nors tiesiog pasakyti, duoti nurodymą ir išeiti iš kabineto, nepalikdami jokių pasirinkimo galimybių.

Išvaizda:

Dažniausiai tai sportiškos išvaizdos žmonės, tvirto kūno sudėjimo, jų žandikauliai platūs, smakrai atsikišę, veido bruožai kampuoti. Tvirta kūno kalba, aiškūs, įsakmūs, autokratiški gestai.

Lingvistiniai požymiai:

Šio temperamento tipo žmonių kalboje galima išgirsti pasikartojančius žodžius: rezultatas, intelektas, ambicingas, siekiantis, iššūkiai, debatai, protingas, struktūra, faktai, konkretika. Įsakmaus balso tembro.

Asmenybės šviesioji pusė:

Jie labai tiesmuki, ryžtingi, susikaupę, realistiški, taiklūs, geba strategiškai, logiškai, analitiškai mąstyti, drąsūs, mėgsta konkurencinę aplinką. Testosteronas skatina greitai perprasti mechanizmų sistemas, formules (nebūtinai matematines). Mažiau galvoja, kas bus, „o jeigu“. Tarp šio tipo žmonių yra daug medikų, chirurgų, mechanikų, inžinierių, dirigentų, nes jie itin gerai mąsto erdviškai.

Asmenybės tamsioji pusė:

Nėra lankstūs ar diplomatiški. Kur reikia paviršutiniško požiūrio – jie tinka puikiai, tačiau nėra empatiški, neperpranta kitų žmonių jausmų ir emocijų. Iš principo jiems tiesiog nerūpi kiti žmonės. Jiems rūpi jų pačių valdoma struktūra, todėl jie gali būti autokratiški ir tironiški. Pernelyg praktiški ir logiški, nepasitiki jausmais ir emocijomis. Itin pagavūs pykčiui, įtūžiui. Bekompromisiai. Kartais turi polinkį į disleksiją (kalbos sutrikimai - mikčiojimas).

Suderinamumas poroje:

Direktorių tipo asmenys labai dažnai į porą renkasi derybininkų tipo asmenybes. Vienas labiau linkęs vadovauti, o kitas ieškoti kompromisų. Tarpusavyje turėtų neblogai susikalbėti.

Garsūs žmonės:

Hilari Klinton (Hillary Clinton), Angela Merkel, Bilas Geitsas (Bill Gates), Arnoldas Švarcenegeris (Arnold Schwarzenegger), Martynas Liuteris (Martin Luther).

Derybininkų tipas

Šio temperamento tipo asmenybės organizme turi daug estrogeno. Šis hormonas atsakingas už mūsų emocijas, intuiciją, mintis. Trumpai tariant, derybininkai yra išminčiai. Direktorių tipo stiprybė – protas, derybininkų – išmintis. Išlavintos juslės.

Išvaizda:

Švelnūs veido bruožai, didesnės akys, ovalus veidas. Gležnesnis sudėjimas, gali būti kiek putlesni. Švelnesnis balso tonas.

Lingvistiniai požymiai:

Derybininkų mėgstami žodžiai: mokytis, tobulėti, empatija, suprasti, simpatiškas, širdis, jautrumas. Jų kalba liejasi laisvai. Apie tokius žmones kartais sakoma, kad net nesvarbu, ką jie kalbėjo, svarbu – kaip.

Asmenybės šviesioji pusė:

Itin gerai mato bendrą vaizdą, visumą, sujungia pavienius faktus. Puikūs verbaliniai ir neverbaliniai gebėjimai. Labai gerai nuskenuoja žmones, aplinką. Puikūs kūno kalbos žinovai, neblogai išmano psichologines savybes. Yra intuityvūs, lankstūs, malonūs, altruistiški. Turi gebėjimą surinkti daug duomenų, įžvelgti įvykių seką. Diplomatiški, simpatiški.

Asmenybės tamsioji pusė:

Sunkiau pastebi detales, gali būti per daug emocingi. Gali būti perdėtas poreikis patikti kitiems. Jautriau reaguoja į kritiką. Turi polinkį į depresiją. Labai daug reikalauja iš savęs.

Suderinamumas poroje:

Derybininkus vyrus ypač traukia moterys direktorės, paprastai moterims derybininkėms ir tyrinėtojoms nejaučia išskirtinės simpatijos. Statytojų vengia, pastarieji pernelyg nuobodūs, nelankstūs ir konservatyvūs. Derybininkėms ypač patinka direktoriai. Vengia statytojų dėl anksčiau išvardytų savybių. Tyrinėtojai traukia, bet stengiasi neplanuoti su jais ilgalaikių santykių dėl pernelyg pasiutėliškų, neprognozuojamų savybių.

Garsūs žmonės:

Denis Devitas (Danny DeVito), princesė Diana, Katerina Heigl (Katherine Heigl), Ketrina Zeta Džouns (Catherine Zeta-Jones ), Šarlizė Teron (Charlize Theron), Bredas Pitas (Brad Pitt), Brižita Bardo (Brigitte Bardot), Sofija Loren (Sophia Loren).

Parengta pagal priedą „Laisvalaikis“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder