Kodėl dainos beviltiškai "įstringa galvoje"?

Kodėl dainos beviltiškai "įstringa galvoje"?

90 proc. žmonių bent kartą per savaitę susiduria su situacija, kai galvoje be perstojo skamba ta pati įkyri melodija.

Kodėl?

Tai "ausų kirminėliais" angliškai vadinamos (angl. earworms) dainų ar melodijų nuotrupos, negailestingai įstrigusios ir nuolat besikartojančios lyg užstirgusi plokštelė.

Jausmas dviprasmis, kartais šis gavoje skambantis muzikinis fonas (dažniausiai – kuo kvailesnės melodijos) visai smagus, tačiau dažniausiai jis labai labai pabosta ir ima erzinti.

Kadangi tai gana paplitęs reiškinys, per pastaruosius dešimtį metų moklsininkai tyrė, kas gi lemia šių ausų kirminėlių periodišką įsikraustymą į mūsų galvas, kaip dažnai tai nutinka, kiek tai trunka ir kokios dainos įstrigti linkusios dažniausiai, rašo msn.com

Britų tyrimas, publikuotas "Psychology of Music" žurnale, siekė išsiaiškinti jų kilmę. Mokslininkai pirmiausiai iškėlė klausimą, kaip ausų kirminėliai, kuriuos psichologai moksliškai vadina nevalingu muzikiniu įsivaizdavimu, prasideda.

Tyrėjai išanalizavo duomenis, gautus apklausus 604 tyrimo dalyvius. Remiantis jų atsakymais, mokslininkai suformulavo keturias pagrindines ausų kirminėlių priežastis.

Dažniausiai pasitaikanti priežastis pakankamai nuspėjama. Tai – muzika. Dažniausiai įstringa tos melodijos ar dainos, kurias girdėjome neseniai arba ne vieną kartą – pakartotinai.

Kita priežastis – atmintis. Tai reiškia, kad kartais pamačius tam tikrą asmenį ar žodį, išgirdus ritmą ar patekus į tam tikrą situaciją, nevalingai prisimenama su tuo susijusi daina.

Trečia priežastis – emocinė būsena. Stresinėje situacijoje, esant nuostabai ar jaučiantis neįprastai laimingu ir girdint kokią nors dainą, egzistuoja kur kas didesnė tikimybė, kad ji ims ir įstrigs.

Ketvirtoji priežastis – dėmesio stoka. Kai žmogus yra ramus, užsisvajojęs, susimąstęs ir jo dėmesys į nieką konkretaus nesukoncentruotas, gana dažnai galvoje gali įsikurti vadinamasis ausies kirminėlis.

Tyrmo autorė Victoria Williamson teigė kitu tyrimu mėginsianti išsiaiškinti, kaip geriausiai kovoti su įstrigusia galvoje melodija. O kol kas ji pataria užsiimti kokia nors veikla – knygos skaitymu, dėlione, pokalbiu su draugu.

Svarbiausia, anot jos, savo smegenis laikyti užimtas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder