Klausiate – atsakome. Per kiek laiko apie savo ašį apsisuka Saulė?

Klausiate – atsakome. Per kiek laiko apie savo ašį apsisuka Saulė?

Saulė juda 800 tūkst. km/val. greičiu ir aplink savo ašį apsisuka per mėnesį, sako Vilniaus universiteto (VU) Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktoriaus pavaduotoja Gražina Tautvaišienė.

LRT Radijo klausytojas domisi Saulės judėjimu. „Norėjau sužinoti, per kiek laiko Saulė apsisuka aplink savo ašį? Koks jos kelias? Ar ji tiesiai sukasi aplink galaktikos centrą, ar dar sukasi apie kažką ir paskui elipsėmis eina apie galaktikos centrą?“ – klausimus vardija LRT Radijo klausytojas.

VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktoriaus pavaduotoja Gražina Tautvaišienė sako, kad visiems žinoma, jog Žemė aplink savo ašį apsisuka per 24 val.

„Žemės skriejimo apie Saulę greitis yra 107 tūkst. km/val. Saulė apsisuka apie savo ašį maždaug per mėnesį, o greitis yra daug didesnis negu žemės“, – tikina astronomė.

Jos teigimu, Saulė juda maždaug 800 tūkst. km/val. greičiu.

„Mūsų Saulė kartu su kitais keliais šimtais milijonų žvaigždžių yra mūsų taip vadinamojo Paukščių Tako galaktikoje. Nuo mūsų galaktikos centro ji nutolusi maždaug du trečdalius galaktikos dydžio“, – aiškina G. Tautvaišienė.

Minėta galaktika, astronomės žodžiais, labai didelė: jos skersmuo matuojamas šviesmečiais ir siekia 100 šviesmečių. „Būdama du trečdalius atstumo nuo galaktikos centro, Saulė, judėdama 800 tūkst. km/val. greičiu, apsisuka apie galaktikos centrą per 240 mln. metų“, – tvirtina VU Teorinės fizikos ir astronomijos instituto direktoriaus pavaduotoja.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder