Kitas lietuviškas palydovas į kosminę erdvę kils 2016 m. pradžioje

Kitas lietuviškas palydovas į kosminę erdvę kils 2016 m. pradžioje

Vilniuje vykstančioje tarptautinėje kosmoso ekonomikos konferencijoje "Space Economy in the Multipolar World" pristatytas naujas Vilniaus universiteto kuriamas "LituanicaSat-2" palydovas, kurį į kosminę erdvę planuojama paleisti pirmoje 2016 metų pusėje.

Planuojama, kad Briuselyje įsikūrusio Von Karmano instituto koordinuojamos misijos "QB50" metu iš viso į 380 km aukščio apskritiminę orbitą kartu su "LituanicaSat-2" bus iškelta daugiau nei 40 palydovų. Jie atliks ilgalaikius iki šiol dar mažai tyrinėtų žemutinės termosferos ir jonosferos sluoksnių sandaros matavimus.

Skriedami žemutinėje Žemės orbitoje palydovai iš lėto leisis į žemesnius termosferos sluoksnius, taip atskleisdami fizikinių parametrų pasiskirstymą erdvėje ir laike. Numatoma, kad vidutinis tokio tipo palydovo orbitinis gyvavimo laikas turėtų siekti 3 mėnesius.

"Ši misija unikali, nes pirmą kartą tiek nanopalydovų, nesveriančių nė 4 kilogramų ir pagamintų pačių studentų, susivienys į vieną darnų tarptautinį tinklą kosmose su bendru tikslu atsakyti į mokslo klausimus, susijusius su mus supančios termosferos prigimtimi ir sandara", - sako Vytenis Buzas, kuris konferencijoje pristatė "LituanicaSat-2" misiją.

ELTA primena, kad šių metų sausį į kosmosą pakilo pirmieji du lietuviški palydovai: Kauno technologijos universiteto "LitSat-1" ir Vilniaus universiteto "LituanicaSat-1".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder