Kiek drabužis tarnaus, priklauso nuo jūsų

Kiek drabužis tarnaus, priklauso nuo jūsų

Atšilus orams spintose slepiame šaltojo sezono striukes, paltus, megztinius bei traukiame lengvesnius rūbus. Žieminius drabužius kuriam laikui pamirštame, o atėjus šaltajam sezonui nemaloniai nustembame, pasirodo, pamiršome juos išvalyti ir jie prarado išvaizdą, o blogiausiu atveju - sukapojo kandys. Kad taip nenutiktų, specialistai pataria šaltuoju laiku tarnavusius drabužius tinkamai paruošti kitam sezonui.

Dažniausia klaida - pūkinių striukių skalbimas namuose

Investuodami į drabužius tikimės, kad jie tarnaus gana ilgai ir nepraras prekinės išvaizdos, tačiau daug kas priklauso ne tik nuo gamintojo, bet ir mūsų pačių - tinkamai prižiūrimas rūbas dėvimas ilgiau. Visuomet pasidomėkite, kaip vienas ir kitas drabužis valomas, ar galite skalbti skalbyklėje, ar neišsiversite be profesionalų pagalbos. Jau 23 metus Lietuvoje veikiančio švarumo centro „Joglė“ direktorė Ilona Račkauskienė dalijasi patarimais, kaip kitam sezonui paruošti žieminius rūbus.

„Žieminiams drabužiams dėvėjimo metu tenka atlaikyti įvairias oro sąlygas. Į paltus, kailinius, šiltas pūkines striukes greitai įsigeria gatvės purvas, prakaitas, makiažo priemonės. Todėl patarčiau šiems rūbams skirti daugiau dėmesio, juos valyti ne tik pasibaigus sezonui, bet ir porą kartų dėvėjimo sezono metu. Įsisenėję nešvarumai kenkia audiniui, be to, tokį purvą sudėtingiau išvalyti“, - aiškino „Joglės“ vadovė.

Pasak ekspertės, dažniausia klaida yra pūkinių striukių skalbimas namuose. Pūkinėms striukėms po skalbimo būtinas džiovinimas džiovyklėje. Priešingu atveju, ant audinio atsiranda nubėgimai, blogas kvapas, sukrenta pūkai. Šią klaidą „Joglės“ darbuotojai klientams dažniausiai atitaiso. Kur kas sudėtingesni atvejai būna tuomet, kai netinkamai parinkus skalbyklės skalbimo programą išskalbiami vilnoniai megztiniai, kurie gali susitraukti nuo XL iki XS dydžio. Tokiu atveju net profesionalai mažai kuo gali padėti.

Neretai namuose išskalbę striukes pamatome likusių neišsiskalbusių dėmių, kurias bandome išvalyti patys. Vienas iš būdų - valyti bespalviu indų plovikliu ar druska. Pasak I.Račkauskienės, naminiai būdai ne visada pateisina lūkesčius, nors liaudyje populiaru sakyti, kad reikia ant dėmės užpilti druskos, tačiau tiesa tokia, kad druska tik sugers riebalus, o dėmė vis tiek liks ant drabužio.

Ypač atidžiai prižiūrėkite kailinius ir odinius drabužius, jie bijo drėgmės, todėl jei pakabinsite juos nevisiškai išdžiūvusius, turėsite deformuotų drabužių rezultatą. I.Račkauskienė atkreipė dėmesį, kad tiek kailinius, tiek odinius rūbus reikia džiovinti kambario temperatūroje, parinkus tinkamo dydžio pakabą ir jokiu būdu nedžiovinant su fenu. Praktika rodo, kad kailiniai, odiniai rūbai beveik visada nešami valyti profesionalams.

Išvalę tinkamai laikykite

Labai svarbu ir tinkamas drabužių laikymas po valymo. „Išvalę žieminius rūbus juos laikykite kartoninėse dėžėse arba specialiuose medžiaginiuose dėkluose. Nauda ta, kad taip rūbai ventiliuojasi, nesiglamžo, į juos neįsigers šalutiniai kvapai, nepuls kandys. Kartais daroma klaida - drabužiai laikomi polietileniniuose maišuose. Patariame jokiu būdu to nedaryti, nes taip rūbas nekvėpuos. Polietilenas tinka trumpam laikymui arba transportavimui“, - patarimais dalijosi „Joglės“ direktorė.

Ekspertės teiravomės, kaip prižiūrėti ir laikyti avalynę, juk ji ne mažiau aktuali nei mūsų paltai ar striukės. I.Račkauskienės teigimu, labiausiai žieminei avalynei kenkia druskos. Todėl kaskart grįžę namo batus nuvalykime nuo purvo ir druskų. Žinoma, įsigiję naujus batus juos impregnuokite.

Zomšinius batus valykite su tam skirtomis putomis, nepamirškite šepetėliu pašiaušti bato plauką, kad neįsisenėtų purvas. Lygios odos batus valykite tepalu. „Šiltuoju laiku, atsisveikindami su žieminiais batais iki kito sezono, laikykite juos ventiliuojamose dėžėse sausoje patalpoje. Į dėžę galima įdėti priemonių nuo kandžių, pavyzdžiui, tam tinka levandos šakelės, citrinų žievelės“, - teigė pašnekovė. „Joglėje“ sparčiai populiarėjančią batų valymo paslaugą, pasak I.Račkauskienės, padiktavo patys klientai.

Seni daiktai kaip nauji

Pavasarį visuomet norime pasitikti atsinaujinę. Vieni lekia į prekybos tinklus įsigyti naujų daiktų, kiti trokšta atnaujinti savo senus, bet mylimus daiktus. „Vakaro žinios“ domėjosi, ką atnaujinti neša žmonės. „Joglės“ direktorė pasakojo, jog klientai atnaujinimui dažnai atneša odines striukes. Tiesa, ne visas jas įmanoma atnaujinti 100 procentų. Gražiausiai atsinaujina lygios odos drabužiai. Taip pat dažnai nešami vilnoniai paltai, megztiniai, ant kurių atsiradę daug susivėlimų.

„Teikiame supervalymo paslaugą, kurios metu nušukuojami ir nurenkami rūbo susivėlimai, toks drabužis atsinaujina, atsigauna. Iš tiesų, po tokios paslaugos rūbas atrodo kaip naujas ir visai nebūtina pirkti naujo“, - šypsojosi I.Račkauskienė. Taip pat „Joglę“ pamėgę sporto mėgėjai, jie atneša impregnuotus sporto drabužius (pavyzdžiui, slidinėjimo kostiumus, striukes), kuriems tinka tik šlapias valymas. I.Račkauskienė pataria nebijoti visiems, turintiems bet kokių mėgstamų ir išskirtinių daiktų, nunešti juos į „Joglę“ ir pasikonsultuoti dėl išvalymo ir atnaujinimo. Mes valome labai daug ką - žaislus, vaikiškus vežimėlius, lagaminus, į priėmimo punktus žmonės net kėdes ir fotelius atneša.“

Išsivalius baldus norisi ir gražių tvarkingų užuolaidų, kurias pavasarį taip skubame visi skalbti. Pasirodo, „Joglė“ teikia ne tik užuolaidų valymo paslaugą, bet ir nukabinimo bei pakabinimo paslaugą. Užuolaidų nukabinimas, skalbimas ir pakabinimas yra labai sunkus darbas, o jeigu užuolaidos su daug dekoracijų, raukinių, efektyvus jų valymas įmanomas tik švaros centre. Nenuostabu, kad ši paslauga „Joglėje“ sparčiai populiarėja.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder