Keisti Mėnulio užkariautojų likimai

Keisti Mėnulio užkariautojų likimai

Visiems yra puikiai žinomas amerikiečių gebėjimas siekti asmeninės sėkmės, šlovės, pinigų. Net ne aukščiausio rango sportininkai ir aktoriai vien iš reklamos uždirba milijonus dolerių. O juk visi Mėnulyje apsilankę astronautai - neabejotinai superžvaigždės, juolab pirmasis ekipažas. Štai kur tikrai turėjo išsipildyti amerikietiška svajonė: paprastas žmogus - į milijonierių gretas! Pažiūrėkime, kaip susiklostė „Apollo-11“ ekipažo narių likimas.

Nilas Armstrongas (Neil Armstrong)

Keista, bet N.Armstrongas, pagal oficialią amerikietišką versiją pirmasis žmogus Mėnulyje, labai greitai paliko NASA, tapo universiteto dėstytoju, pasitraukė, kitaip tariant, į šešėlį, buvo labai retai rodomas per televizorių, beveik visiškai atsiribojo nuo spaudos, o paskui pradėjo prekiauti kompiuteriais.

Bazas Oldrinas (Buzz Aldrin)

Antrojo „Mėnulio žmogaus“, Bazo Oldrino, gyvenimas susiklostė dar sudėtingiau. Kaip ir N.Armstrongas, po skrydžio į Mėnulį jis NASA neužsibuvo. Vienu metu turėjo problemų dėl alkoholio, sirgo depresija, gyvenimui užsidirbdavo tai pardavinėdamas automobilius, tai skaitydamas paskaitas.

Maiklas Kolinzas (Michael Collins)

Maiklas Kolinzas, trečiasis „Apollo-11“ įgulos narys, kitaip nei N.Armstrongas ir B.Oldrinas, į Mėnulį išlipęs nebuvo, o liko pagrindiniame kosminio laivo bloke, palaikė ryšį su draugais ir rūpinosi Mėnulio modulio atsijungimu ir prisijungimu. Kaip jau tikriausiai nujaučiate, jis taip pat išėjo iš NASA beveik iškart po skrydžio 1969 m. Paskui mokėsi Harvardo verslo mokykloje, įsteigė savo firmą.

Sutikite, kažkoks netipiškas Amerikos didvyrių, pirmųjų žmonių, apsilankiusių Mėnulyje, likimas: pagal idėją jie turėjo tapti klestinčios Amerikos simboliu, visada būti visiems matomi ir iš savo šlovės krautis turtus. O čia - nelabai laimingi žmonės, sulaukę paties amžiaus gražumo iš esmės išvaryti iš tarnybos ir visą likusį gyvenimą vegetavę kažkur užkampiuose, stengdamiesi kuo rečiau patekti į visuomenės dėmesio centrą. Nebuvo Amerikos superdidvyriams būdingo ilgamečio šurmulio, nebuvo ir išties didelių pinigų. Net aukščiausiąjį JAV apdovanojimą - Kongreso aukso medalį - visi trys gavo tik 2009 m., minint jų skrydžio 40-metį.

Jurijui Gagarinui iškart po skrydžio į kosmosą buvo suteiktas Sovietų Sąjungos didvyrio vardas, jis daug keliavo po pasaulį, susitikinėjo su politikais, garsiais artistais, paprastais žmonėmis, kartais per vieną dieną dalyvaudavo dešimtyse susitikimų. O amerikiečiai „Mėnulio astronautai“ buvo tiesiog paslėpti nuo pašalinių akių. Koks kontrastas, palyginti su sovietų kosmonautais! Tarp kitko, B.Oldrinas, įveikęs gyvenimo sunkumus, vis dėlto pradėjo dalyti interviu ir dalyvauti debatuose kosmoso temomis. Bet būtent čia jo ir laukė didžiausias skandalas. 2002 m. jau nejaunas (72 metų) B.Oldrinas pateko į nemalonią situaciją: „Mėnulio sąmokslo“ teorijos šalininkas Bartas Sibrelas (Bart Sibrel) jam pasiūlė padėjus ranką ant Biblijos prisiekti, kad buvo Mėnulyje. Buvęs astronautas neprisiekė. B.Sibrelas B.Oldriną išvadino bailiu ir melagiu, B.Oldrinas oponentui vožė į dantis. Argumentas stiprus, deja, neįtikinamas!

Parengta pagal dienraščio „Vakaro žinios" priedą „Geras!“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder