Kas nedirba, tas neklysta...

Kas nedirba, tas neklysta...

Taip atsidūstame kaskart pamatę laikraštyje likusią žurnalistų, korektorių ir redaktorių nepastebėtą klaidą. Kartais tai tebūna kokia praleista ar papildoma raidė, tačiau pasitaiko atvejų, kai jos tampa redakcijos folkloru, nes sukuriama visai nauja prasmė. Todėl šiandien, balandžio 1-ąją, vietoje apgavysčių norime pasidalinti įdomiausiomis istorijomis apie pastaraisiais metais laiku ištaisytas ir, deja, nepastebėtas klaidas. Sykiu avansu atsiprašome už ateityje pasitaikysiančius liapsusus - istorija rodo, kad net labai stengiantis išleisti gražų ir tvarkingą tekstą, vis kas nors prasprūsta.

Pražiopsotų rimtų klaidų dienraščio istorijoje netrūko. Į "eterį" ne kartą yra išėjusios ir modifikuotos pačių žurnalistų pavardės, kai pametama ar prirašoma papildoma raidė, klaidingai nurodyti puslapiai, į kuriuos nukeltas straipsnio tęsinys, "iš lubų" orų prognozėje parašyta oro temperatūra, besidubliuojantis tekstas ir panašiai.

"Vakarų ekspreso" istorinius puslapius vartantis kolega jau rašė, kad paskutinę 1991-ųjų dieną pasirodęs laikraštis turėjo neteisingą žymėjimą. Skaičiuojant nuo pat pirmojo numerio iki paskutiniojo, jis turėjo būti 180-asis. O liko toks, kaip ir ankstesnysis - 179-asis. Tas vieno skaičiaus "trūkumas" nepastebėtas liko ir 1992-ųjų pradžioje - laikraštis taip ir ėjo "šlubuojantis" savo istorijoje vienu numeriu.

Spėjame, kad kur kas labiau nagus graužėsi tas "Vakarų ekspreso" techninis darbuotojas, kuris, sykį keisdamas šriftą, surinko dienraščio pavadinimą su klaida ir pasaulį išvydo vieną dieną tegyvavęs "Vakarų eksprasas". Tiesa, niekas jau nebeatsimena, kuriais metais tai įvyko, tačiau ta viena ne vietoje įrašyta raidė iki šiol atsimenama.

"Krikštatėviai"

Dažnai skubant paruošti informaciją pirštai ima ir susipainioja, paspausdami ne tą klaviatūros mygtuką, kurį reikėjo. Taip Klaipėdos savivaldybė tampa ir "savivadybe", ir "sabivaldybe".

Dažnai taip nutinka su pavardėmis, ypač tomis, kurios yra sudėtingesnės ar kaip tik - rašomos taip dažnai, kad nebepažiūrime, ar neįvėlėme klaidos. Dažniausiai kenčia mūsų fotografai Eimantas Chachlovas ir Egidijus Jankauskas. Eimantas ne kartą yra tapęs "Eimanu", Egidijus - "Egdijumi", o pavardės transformuojasi dar įdomiau: "Chachlocas", "Vhacglovas" (kaip reikėjo TAIP sugalvoti?..), "Jankaukas", "Jabkauskas".

Netyčia "perkrikštijame" ir žinomus žmones. Pavyzdžiui, kartą vos neparašėme apie premjerą Saulių Skverelį (vietoj Skvernelio), miesto Tarybos narį Rimantą Taraševičių (vietoj Taraškevičiaus), "valstiečių" lyderį Ramūną Karbausį ar Karbasukį (vietoj Karbauskio), "Klaipėdos vandens" direktorių Leoną Morkūną (vietoj Makūno), finansų ministrą Vilnių Šapoką (vietoj Viliaus Šapokos). Būta ir įdomių mero Vytauto Grubliausko pavardės variacijų, tik jas visas pričiupo mūsų korektorės.

Laikraštyje vos neišėjo ir Savivaldybės Turto skyriaus vedėjo Edvardo Somokaičio (vietoj Simokaičio) citata. Spėjome pataisyti ir sunkiaatlečių trenerio Bronislavo Vušniausko (vietoj Vyšniausko) pavardę. Įdomu, kaip būtų reagavęs "perkrikštytas" "Klaipėdos keleivinio transporto" direktorius Gintaras Neniškis, jei vis dėlto būtų pasirodęs straipsnis, kuriame jis tapo Gintaru Beniškiu?

Kitąkart pakeitėme visus varduvininkus. Ir tik atsitiktinai pastebėjus rubrikoje "Vardadieniai" nebuvo išspausdintas sakinys "Savo vardadienius šiandien švenčia Vasario penkioliktoji, trečiadienis, 46-oji metų diena"...

Neatsilieka ir portalas VE.lt. Rašydami apie žinomą dainininkę interneto svetainės administratoriai ją pervadino Natalija Bubke (vietoj Bunkės). Kitąkart pranešė, kad "Dėl karšių savivaldybė keičia darbo laiką". Tačiau tuomet ne karšių visi pirkti lėkė, o bandė išvengti karščio. Žinoma, internete klaidas ištaisyti galima iškart, o dienraščio žurnalistai pasitaisyti gali tik kitame numeryje...

Klaidos-saldainiukai

Yra ir klaidų-saldainiukų. Tokių, kurios, smagu, kai nepasirodo dienraštyje, o jei prasprūsta, tikimės, kad pralinksmina mūsų skaitytojus.

Sykį viena dienraščio praktikantė, nepažinodama uostamiesčio asmenybių ir garsenybių, parašė, kad renginyje dalyvavo meras V. Grubliauskas su žmona. Tačiau kitą dieną meras savo komentare informavo, kad buvo ten jis visai ne su žmona, o su Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktore Diana Stankaitiene...

"Tai kad man pasirodė, kad jie yra vyras ir žmona", - aiškino tada redaktoriui praktikantė, tikriausiai ilgam prisiminsianti savo praktiką.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas"

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder