Karalienei Elžbietai II sueina 93-eji: 5 įdomūs faktai apie Britanijos monarchę

Karalienei Elžbietai II sueina 93-eji: 5 įdomūs faktai apie Britanijos monarchę

Didžiosios Britanijos karalienė Elžbieta II sekmadienį švenčia savo gimtadienį, žymintį 93-ejus gyvenimo metus dėmesio centre.

Toliau pateikiame penkis faktus apie seniausią ir ilgiausiai valdančią Britanijos monarchę.

Ilgaamžiškumas

Daugiau kaip 80 proc. britų nėra gyvenę valdant jokiam kitam monarchui, nes dar nebuvo gimę, kai Elžbieta II 1952 metų vasario 6 dieną įžengė į sostą, nurodo Jungtinės Karalystės nacionalinės statistikos biuras.

Jai valdant dirbo 14 ministrų pirmininkų, pradedant Winstonu Churchilliu. Ji taip pat susitiko su 11 iš 12 jos valdymo laikotarpiu dirbusių JAV prezidentų ir pasirašė daugiau kaip 3,5 tūkst. įstatymų.

Per savo gimtadienį karalienė bus 11 metų ir keturiais mėnesiais vyresnė už visus ankstesnius britų monarchus. Ji taip pat yra ilgiausiai – 67 metus ir 74 dienas – valdantis monarchas, šiuo atžvilgiu ankstesnį „rekordininką“ lenkiantis trejais metais ir 224 dienomis.

 

Gimimas

Karalienė gimė 1926 metų balandžio 21 dieną, Brutono gatvės Londono Meifero rajone 17-ajame name. Toje vietoje dabar veikia prabangus kinų restoranas, tarp kurio firminių patiekalų yra „Kepta jūrinė lydeka su šampanu“.

Antrą birželio šeštadienį karalienė gimtadienį švenčia dar kartą – oficialiai ir pompastiškai.

Šią dvigubo gimtadienio tradiciją 1748 metais pradėjo karalius Jurgis II, kuris norėjo šventės vasarą.

Gyvūnai

Monarchė visą gyvenimą labai mėgo gyvūnus, ypač žirgus ir šunis. Ji yra turėjusi daugiau kaip 30 mėgstamiausios korgių veislės šunų ir net išvedė naują dorgių – korgių ir taksų mišrūnų – veislę.

1952 metais mirus jos tėvui karaliui Jurgiui VI, Elžbieta II paveldėjo kelis grynakraujus jojamuosius arklius; jos žirgai yra laimėję daugiau kaip 1,6 tūkst. lenktynių.

93 metų karalienė taip pat yra turėjusi dramblį, juodų jaguarų ir krokodilą – visa tai buvo dovanos, kuriomis buvo rūpinamasi zoologijos soduose. Pagal senovinius įstatymus karalienei vis dar priklauso visos nepažymėtos šalies gulbės nebylės ir „karališkosios žuvys“, įskaitant delfinus ir eršketus.

Mokesčiai

Nors teisiškai Elžbieta II neprivalo mokėti mokesčių, ji 1992 metais nusprendė pradėti savanoriškai mokėti savo privačių pajamų mokestį. Taip buvo nuspręsta visuomenėje pasigirdus nepasitenkinimui dėl šeimai priklausančios Vindzoro pilies, kuri nukentėjo per gaisrą, remonto kainos.

Naujos technologijos

Nepaisydama senų karališkosios šeimos tradicijų ir pompastikos, karalienė nuo pat Antrojo pasaulinio karo, kai darbavosi sunkvežimių mechanike, mielai naudojasi naujausiomis technologijomis.

Savo pirmąjį elektroninį laišką ji išsiuntė 1976 metais. 1969-aisiais jos žinutę į Mėnulį nuskraidino astronautai Neilas Armstrongas ir Buzzas Aldrinas. Pirmąją tviterio žinutę Elžbieta II parašė 2014-aisiais, o pirmąjį įrašą „Instagram“ paskelbė praėjusį mėnesį.

1953-aisiais įvykusi jos karūnavimo ceremonija buvo pirmoji, transliuota per televiziją, o 2012 metais jos tradicinis kalėdinis sveikinimas buvo prieinamas per tinklalaidę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder