Kam leidžia premijas Nobelio laureatai

Kam leidžia premijas Nobelio laureatai

Kiekvienas Nobelio premijos laureatas gali pats nuspręsti, kam išleisti garbingąjį apdovanojimą. Taigi, kam gautus pinigus leido šviesiausi žmonijos protai?

Albertas Šveiceris (Albert Schweitzer)

Kai kurie laureatai pinigus atiduodavo labdarai. Pavyzdžiui, vokietis gydytojas, misionierius, teologas ir muzikologas Albertas Šveiceris (1957 m. Nobelio taikos premija) už šiuos pinigus pastatydino leprozoriumą (ligoninę sergantiesiems raupsais) Lambarenė (Prancūzų Pusiaujo Afrika, dabar Gabonas). A.Šveicerio ligoninė, įgijusi memorialinio muziejaus statusą, veikia iki šiol.

Michailas Gorbačiovas

1990 m. Nobelio taikos premijos laureatas, SSRS prezidentas Michailas Gorbačiovas visus gautuosius pinigus pervedė į biudžetą. Visi pinigai buvo išleisti ligoninėms Rusijoje, Ukrainoje ir Baltarusijoje statyti.

Fritjofas Nansenas (Fridtjof Nansen)

Norvegas, poliarinės srities tyrinėtojas, mokslininkas zoologas Fritjofas Nansenas, 1922 m. pelnęs Taikos premiją, didžiąją jos dalį, 80 tūkst. dolerių, paaukojo Rusijai, nupirkdamas įrangą dviem parodomosioms žemės ūkio stotims. Likusius 30 tūkst. dolerių F.Nansenas skyrė padėti graikams ir armėnams, pabėgėliams iš Turkijos.

Motina Teresė

Motina Teresė Taikos premiją gavo 1979 m. Pinigus ji išleido vargšų prieglaudoms statyti ir Kalėdų pietums, kuriuose dalyvavo du tūkstančiai varguolių.

Giunteris Blobelis (Guenter Blobel)

Vokiečių kilmės amerikietis Giunteris Blobelis, tapęs 1999 m. Medicinos premijos laureatu, didžiąją dalį gautųjų pinigų - 1 mln. dolerių - skyrė Dievo Motinos bažnyčiai ir sinagogai Dresdene atstatyti.

Ivanas Pavlovas

Pirmasis laureatas iš Rusijos, fiziologas Ivanas Pavlovas savo premiją (1904 m.) skyrė moksliniams tikslams. Už tuos pinigus I.Pavlovas įsteigė Fiziologijos institutą, pats jam ir vadovavo iki 1936 m.

Ilja Mečnikovas

1908 m. premijos laureatas mikrobiologas Ilja Mečnikovas pinigus atidavė L.Pastero institutui Paryžiuje, kurio vienai iš laboratorijų vadovavo. Jo pavyzdžiu pasekė ir mikrobiologas Andrė Mišelis Lvovas (Andre Michel Lwoff, 1965 m. premija), kuris taip pat dirbo L.Pastero institute. Šiai tradicijai liko ištikimas ir Žoresas Alfiorovas (Jores Alfiorov, 2000 m. Fizikos premija) - už gautuosius pinigus jis įsteigė A.Jofės fizikos ir technikos instituto švietimo ir mokslo paramos fondą.

Achmedas Zeveilas (Ahmed Zewail)

Egiptietis Achmedas Zeveilas, 1999 m. tapęs Chemijos premijos laureatu, už gautuosius pinigus vienam Egipto universitetui nupirko lazerio įrangą, o amerikietis mokslininkas Polas Gringardas (Paul Greengard), kurio nuopelnai medicinai buvo įvertinti Nobelio premija 2000 m., dalį premijos paaukojo fondui, remiančiam moteris mokslininkes, dirbančias medicinos srityje.

Renė Fransua Armanas Siuli Priudomas (Rene Francois Armand Sully Prudhomme)

Pirmasis Nobelio literatūros premijos laureatas prancūzų poetas Renė Fransua Armanas Priudomas gautąją premiją, 42 tūkst. frankų, skyrė savo vardo poezijos premijai steigti. Ji gyvavo šešerius metus iki poeto mirties.

Gabrielis Garsija Markesas (Gabriel Garcia Marquez)

Savąją 1982 m. premiją rašytojas Gabrielis Garsija Markesas investavo į verslą - leisti žurnalui "Revista Cambio", kuris buvo pardavinėjamas Kolumbijoje ir Meksikoje.

Aleksandras Solženicynas

Rašytojo Aleksandro Solženicyno, 1970 m. laureato, premija ilgai gulėjo užsienio bankuose. Persikėlęs į JAV, jis už Nobelio premijos pinigus nusipirko sodybą Vermonto valstijoje.

Michailas Šolochovas

1965 m. metų Nobelio premijos laureatas rašytojas Michailas Šolochovas pinigus išleido kelionei po pasaulį. Kaip prisiminė rašytojo dukra Svetlana, jis pinigus skyrė tam, kad savo vaikams parodytų Europą ir Japoniją. Dalį gautųjų 62 tūkst. dolerių M.Šolochovas skyrė statyti bibliotekai ir klubui Rostovo srityje. Lygiai taip pat su savo premija pasielgė ir fizikas Aleksandras Prochorovas, 1964 m. laureatas.

Vitalijus Ginzburgas

Vienas iš 2003 m. Nobelio fizikos premijos laureatų, paklaustas, kur išleido pinigus, gūžtelėjo pečiais: "Atidaviau žmonai. Mūsų šeimoje žmonos žodis yra svarbiausias, ji ir tvarko pinigus." Taip pat pasielgė vengrų rašytojas Imrė Kertešas (Imre Kertesz, 2002 m. premija).

Albertas Einšteinas

Albertas Einšteinas, tapęs Nobelio fizikos premijos laureatu 1921 m., jos piniginę išraišką atidavė buvusiai žmonai Milevai Marič (Mileva Maric), su kuria buvo išsiskyręs prieš dvejus metus. Taip mokslininkas įvykdė vedybų sutartį, pagal kurią įsipareigojo gautąją Nobelio premiją atiduoti žmonai, padėjusiai atlikti tyrimus.

Ivanas Buninas, Nilsas Boras (Niels Bohr) ir Darijus Fo (Dario Fo)

Garsusis rusų rašytojas Ivanas Buninas, 1933 m. pelnęs Literatūros premiją, pinigus iššvaistė. Turėdamas 715 tūkst. Prancūzijos frankų I.Buninas galėjo patogiai gyventi ir kurti iki gyvenimo pabaigos. Tačiau premijos pinigai greitai išseko. Jis juos leido negalvodamas, dosniai šelpė kolegas emigrantus, o likusius pinigus, patikėjęs neva gera linkinčiais patarėjais, investavo į "garantuotą" verslą ir liko be nieko. Lygiai taip pat savo premijas iššvaistė danų fizikas Nilsas Boras ir italas dramaturgas Darijus Fo.

Daugelis Nobelio laureatų premijas skirdavo savo pramogoms. Pavyzdžiui, britas biochemikas Ričardas Robertsas (Richard Roberts), 1993 m. Medicinos premijos laureatas, teritoriją priešais savo namą papuošė kriketo aikštele. Frankas Modiljanis (Frank Modigliani), amerikietis ekonomistas, gavęs premiją 1985 m., nusipirko jachtą. O 2001 m. Nobelio premijos laureatas britų biochemikas ir užkietėjęs baikeris Polas Nersas (Paul Nurse) dalį pinigų skyrė savo mylimam motociklui tobulinti...

Parengta pagal dienraštį "Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder