Kaip suprasti, kad tai – jūsų daiktas, jūsų kelias, jūsų žmogus?

Kaip suprasti, kad tai – jūsų daiktas, jūsų kelias, jūsų žmogus?

Tikriausiai vienas vertingiausių žmogaus sugebėjimų yra gebėjimas konkrečiai nustatyti, kas yra jo, o kas – ne jo.

Ar tai mano daiktas, ar ne mano? Mano žmogus ar vis dėl to kažkas negerai su tais santykiais? Mano profesija ar svetimas man užsiėmimas? Sugebėjimas atpažinti ir pajusti savo, greitai atmesti tai, kad neįsimontuoja į savo gyvenimo supratimą, siekti savo tikslo, o ne ko nors, kas iš esmės mums netinka, iš tikrųjų būdinga anaiptol ne kiekvienam.

Iš kur tokia liūdna išvada? Tiesiog kiekvienas ar beveik kiekvienas iš mūsų patenka į tokias situacijas, kai pagalvoja: „O kam aš visa tai dariau, stengiausi, juk tai ne mano?“ 

Iš tikrųjų labai sunku tokiame milžiniškame pasaulyje su nesuskaičiuojamu kiekiu daiktų, reiškinių, savybių, kiekvienoje situacijoje neklystamai suprasti, ar tas dalykas tinka jums, ar ne.

Kaip patikrinti, ar daiktas yra jūsų, ar ne?

Emocijos

Pirmiausia galima atkreipti dėmesį į emocijas ir jausmus, susijusius su tuo daiktu. Kokias emocijas jis sukelia? Labiau teigiamas ar neigiamas? Gal kažkokius nesuprantamus ir neapibūdinamus jausmus?

Dažniausiai mūsų daiktai, reikalai, dalykai būna susiję su teigiamu emociniu atspalviu. Neigiamos emocijos byloja, kad tai yra arba ne mūsų, arba mūsų, bet mes nesugebėjome to realizuoti, arba mums kiti neleido to padaryti.

Dažnis

Jeigu kyla neaiškūs jausmai analizės objekto atžvilgiu , reikia prisiminti, kiek kartų jūs naudojotės tuo daiktu, kaip dažnai užsiimate šia veikla, kiek kartų per savaitę susitinkate su šiuo žmogumi ir pan.

Jeigu tai nėra žalingas įprotis ar nuo vaikystės įdiegtas beprasmiškas ritualas, tai veiksmų dažnis gali nurodyti, kiek tas dalykas svarbus jums.

Praradimo jausmas

Galima įsivaizduoti, kas bus, jeigu jūs atsižadėsite šito daikto. Įsivaizduokite, kad jo daugiau nebus jūsų gyvenime. Kokie jausmai apėmė? Jeigu palengvėjimas ir džiaugsmas – tai tikrai ne jūsų daiktas. Jeigu liūdesys, galbūt jis svarbus būtent jums šiame pasaulyje.

Štai ir turime tris gana paprastus punktus, kaip analizuoti vienus ar kitus dalykus, daiktus, reiškinius, žmonės jūsų gyvenime, kaip suprasti savo tikrąjį santykį su jais ir jų reikalingumą jums.

Punktai atrodo paprasti, bet mes retai užsiimame tokia analize, o paskui graužiamės, kad vėl išeikvojome resursus ir laiką visai ne tiems dalykams, kuriems reikėjo. O kartais iššvaistoma neįtikėtinai daug laiko: mėnesių, metų.

Todėl verta sugaišti kelias minutes per dieną tokiai analizei, užuot paskui srėbus prisivirtą „ne savo košę“ ar bandžius atsigriebti už praleistas galimybes.

ALFA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder