Kaip pasikeitė vyrai per 100 metų

Kaip pasikeitė vyrai per 100 metų

Per pastaruosius 100 metų vyrai ūgtelėjo 12 cm, tapo silpnesni ir prarado gebėjimą koncentruotis. Bet svarbiausia - stiprioji lytis gerokai sumoteriškėjo.

Ūgis

Vyrai per šimtmetį nemažai paaugo. Vidutinis augimo dinamikos rodiklis Europoje - 11 cm, Ispanijoje - 12 cm. Šiandien aukščiausi vyrai gyvena Olandijoje. Jų vidutinis ūgis - 1,85 m. Antrojo pasaulinio karo metais ūgiu pirmavo amerikiečiai (1,77 m), bet XX a. antrojoje pusėje JAV gyventojų ūgio didėjimo dinamika sustojo. Augimo dinamiką mokslininkai sieja pirmiausia su geresne mityba, gyventojų pajamų augimu, medicinos laimėjimais.

Svoris

Nutukimo problema šiandien tampa vis aktualesnė. 2013 m. PSO atliktas tyrimas parodė, kad 29 proc. suaugusiųjų mūsų planetos žmonių turi antsvorio. Vyrai - ne išimtis. Iš pirmo žvilgsnio priežastys yra aiškios: nejudri gyvensena, greitasis maistas - visa tai negali neatsiliepti svoriui. Tačiau ne viskas yra taip vienareikšmiška, nutukimą gali sukelti ir epigenetinės priežastys. Jeigu protėviai pergyveno sunkius laikus, badmetį, susikaupusios energijos perteklius gali „nusėsti“ ant palikuonių.

Jėga

Antropologinių tyrimų duomenimis, dabartiniai paaugliai yra gerokai silpnesni už savo bendraamžius, gyvenusius praėjusio šimtmečio 4-ajame dešimtmetyje. Vidutinis mokinys praėjusiame amžiuje jėgos matuokliu išspausdavo 55 kg, šiandien vidutinis rodiklis sumažėjo iki 36 kg.

Intelektas

Pagal tyrimo rezultatus, publikuotus 2013 m. gegužę žurnale „Intelligence“, vyrų intelekto koeficientas prieš 100 metų buvo 14 punktų aukštesnis negu mūsų amžininkų, nors IQ testas vis dėlto negali būti laikomas objektyviu rodikliu. Apie tai jau XX a. 9-ąjį dešimtmetį kalbėjo Džeimsas Flynas (James Flynn) iš Naujosios Zelandijos. Jis nustatė, kad laikui bėgant šio testo norma nuolatos auga, maždaug 3-5 punktais per dešimtį metų. Daug objektyviau intelekto vystymosi lygį atspindi reakcijos greitis. Pagal ją galima nustatyti žmogaus gebėjimą susikoncentruoti ir operatyviai spręsti iškilusį uždavinį. Amsterdamo universiteto mokslininkai išanalizavo reakcijos testus, atliktus 1888-2004 m., dalyvaujant 9000 žmonių. Rezultatai buvo neguodžiantys: vidutinis reakcijos greičio rodiklis sumažėjo tiek, kad tai prilygsta 14 punktų pagal IQ sistemą.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder