Kad pažintis nevirstų apgavyste: ekspertai pataria būti budriems internete

Kad pažintis nevirstų apgavyste: ekspertai pataria būti budriems internete

Artėjanti Šv. Valentino diena – dar viena proga skirti daugiau dėmesio mylimiesiems arba užmegzti naują pažintį. Pavyzdžiui, internetu. Tačiau juo mielai naudojasi ir finansinius nusikaltimus rezgantys sukčiai. Lietuvos bankų asociacijos saugumo ekspertai primena, kokių atsargumo priemonių imtis, siekiant išvengti romantika dangstomų finansinių apgavysčių.

Dažniausiai šis būdas sutinkamas interneto pažinčių svetainėse, tačiau, siekdami užmegzti kontaktą, sukčiai naudojasi ir socialiniais tinklais bei elektroniniu paštu.

Pradėjus nuo meilaus susirašinėjimo, vėliau galima sulaukti prašymų pasidalyti savo intymiomis nuotraukomis ar vaizdo įrašais, tada – šantažo, reikalaujant pervesti pinigų, arba, dar blogiau, patarpininkauti pervedant jų trečiajam asmeniui. Tad per patiklumą galima tapti ne tik nusikaltimo auka, bet ir bendrininku.

„Bankai laikosi griežčiausių prevencijos standartų pinigų plovimo ir terorizmo finansavimo srityje, – akcentavo M. Zalatorius. – Tačiau, pasitikėdami profesionalais, turime ugdyti ir savo finansinį raštingumą, be kita ko, ir mokantis atpažinti galimą sukčiavimą, su kuriuo kiekvienas interneto naudotojas gali susidurti bet kada.“

Dalinamės Europolo Europos saugumo elektroninėje erdvėje centro (EC3) ir Europos bankų federacijos ekspertų rekomendacijomis, kaip atpažinti sukčius ir išvengti skaudžių pasekmių:

1. Nepasiduokite emocijoms. Su naujuoju susirašinėjimo draugu ar drauge bendraujate porą savaičių, tačiau jau sulaukiate liepsningų prisipažinimų įsimylėjus? Nesileiskite užvaldomi iliuzijų ir pasistenkite galvoti blaiviai. Saugumas – pirmiausia.

2. Fiksuokite ženklus. Rašybos klaidos, anketa, kurios duomenys neatitinka to, ką pasakoja naujasis pažįstamas ar pažįstama, į nuoseklią istoriją nesugulančios istorijos apie savo gyvenimą, vis „nulūžtanti“ vaizdo kamera, neleidžianti pasikalbėti realiu metu... Neieškokite pateisinimų, kai melas bado akis. Būkite atidūs, bendraudami užsienio kalba.

3. Asmeniniai duomenys – tik jūsų. Saugokitės prašymų pervesti pinigų, neteikite savo mokėjimo kortelių, interneto bankininkystės duomenų, asmens dokumentų kopijų.

4. Nesutikite atlikti pavedimų kito asmens vardu. Iš pažiūros nekaltas veiksmas gali paversti jus pinigų plovimo schemos dalimi, o pinigų plovimas yra nusikaltimas. Nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės.

5. Supratę, jog tapote auka, nutraukite bendravimą, tačiau, jeigu įmanoma, išsaugokite visą komunikaciją. Kreipkitės į teisėsaugą, o jeigu pateikėte ir savo banko sąskaitos duomenis – susisiekite su savo banku.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder