Ką apie žmogų gali papasakoti jo išvaizda

Ką apie žmogų gali papasakoti jo išvaizda

Susitikę su dar nepažįstamu žmogumi, per pirmąsias sekundes susidarome įspūdį apie jį, įvertiname net jo protą arba tikimybę tapti nusikaltėliu. Keista, bet pirmasis įspūdis kartais gali būti labai tikslus. Kitais atvejais labai klystame. Štai pagrindinės žmogaus charakteristikos, kurias įvertiname pagal išvaizdą...

Jei esate patrauklus, žmonėms atrodo, kad turite ir kitų teigiamų savybių

Dėl fenomeno, kurį psichologai ir sociologai vadina „aureolės efektu“, esame linkę manyti, kad patrauklūs žmonės, be išvaizdos, pasižymi ir kitomis teigiamomis savybėmis, tarp jų protu ir atsakingumu. Be viso kito, tai reiškia, kad patraukliems žmonėms paprastai mokama daugiau. Analogiški duomenys gauti atlikus eksperimentą su paskutinių kursų studentais vaikinais. Jie buvo prašomi įvertinti rašinį, kurį atseit parašė viena jų bendrakursė. Eksperimento dalyviai palankiau įvertino autorę ir jos darbą, kai jiems buvo parodyta patrauklios merginos, neva rašinio autorės, nuotrauka, negu tada, kai jiems rodė negražios merginos nuotrauką arba nerodė jokios.

Žmonės gali daug suprasti apie jūsų asmenybę iš nuotraukos

Iš jūsų portreto galima sužinoti netikėtai daug. Tai patvirtina eksperimentas, atliktas 2009 m. Teksaso universitete. Dalyviams buvo rodomos 123 studentų nuotraukos, kuriose veidų išraiška buvo arba neutrali, arba studentai pozavo, kaip jiems patiko. Nepriklausomai nuo to, kaip žmogus pozavo, tie, kurie vertino nuotraukas, stebėtinai tiksliai nustatė, kiek žmogus nuotraukoje yra nuoširdus, nusakė jo savivertę, teisingai įvertino religingumą, sukalbamumą ir sąžiningumą.

Iš veido bruožų galima spręsti apie lyderio savybes

2013 m. grupė psichologų, neurobiologų ir informatikos specialistų iš Europos ir JAV paprašė nedidelę asmenų grupę įsižiūrėti į 47 baltosios rasės vyrų ir 83 moterų nuotraukas ir įvertinti jų ūgį, o paskui - gebėjimą lyderiauti. Mokslininkai nustatė, kad žmonės apie žmogaus ūgį sprendė pagal lytį ir veido ilgį, o paskui pagal šiuos požymius susidarydavo nuomonę apie lyderio savybes. Didesnio ūgio (kaip jiems atrodė) žmones priskyrė prie daugiau lyderio savybių turinčiųjų kategorijos.

Iš veido sandaros aplinkiniai gali spręsti, ar esate agresyvūs

Londono universiteto koledže neseniai atlikto nedidelio eksperimento rezultatai suteikia pagrindą spėti, kad vyrų, kurių kraujyje yra daugiau testosterono, veidai dažnai būna platesni, o skruostikauliai - stambūs. Vyrai su tokiais veido bruožais taip pat paprastai būna agresyvesni arba priklausomi nuo padėties visuomenėje.

Žmonės kreipia dėmesį į veido struktūrą ir iš to sprendžia apie jūsų fizinę jėgą


Atlikdami eksperimentą, mokslininkai dalyviams rodė 10 žmonių nuotraukas su penkiomis skirtingomis veido išraiškomis, o paskui prašė įvertinti, kiek žmonės nuotraukose jiems atrodė draugiški, verti pasitikėjimo arba stiprūs. Eksperimento dalyviai žmones su džiaugsminga veido išraiška dažniau vertindavo kaip draugiškus ir vertus pasitikėjimo. Žmones su plačiais veidais jie daugiausia vertino kaip stiprius.

Jeigu jūsų išvaizda „įtartina“, didesnė tikimybė, kad būsite laikomi nusikaltėliu

Neaišku, kodėl vieni žmonės atrodo labiau verti pasitikėjimo negu kiti, bet ši savybė gali iš esmės pakeisti gyvenimą. Izraelio ir Didžiosios Britanijos mokslininkai prašė eksperimento dalyvių įvertinti atsitiktinai iš duomenų bazės parinktų vyrų ir moterų nuotraukas ir nusakyti jų emocinę būseną, charakterio bruožus ir tikimybę, kad žmogus nuotraukoje - nusikaltėlis. Dalis nuotraukų buvo gauta iš policijos (darytų asmenis sulaikant), o kita dalis buvo nuotraukos aktorių, vaizdavusių džiaugsmą, pyktį arba neutralia išraiška. Nepriklausomai nuo to, iš kokios bazės buvo nuotrauka, žmonės, įvertinti kaip nelabai verti pasitikėjimo ir daugiau dominuojantys, taip pat dažniausiai buvo vertinami kaip nusikaltėliai. Iš „aktorinių“ nuotraukų nusikaltėliais dažniausiai buvo įvardijami asmenys pikta veido išraiška.

Tai, kaip žmonės vertina jūsų veidą, gali būti gyvybės ar mirties klausimas

Pora Toronto universiteto psichologų surinko nuotraukas kalinių, gavusių kalėjimo bausmes už tyčines žmogžudystes sunkinančiomis aplinkybėmis. Pusė jų buvo nuteisti iki gyvos galvos, kita pusė laukė mirties bausmės. Paskui psichologai paprašė grupę asmenų peržiūrėti nuotraukas ir balais nuo 1 iki 8 įvertinti, kiek tie asmenys yra verti pasitikėjimo. Tarp nuotraukų asmenų, kuriuos jie įvertino kaip nepatikimiausius, buvo daugiau nuteistųjų mirti negu tarp tų, kurie atrodė vertesni pasitikėjimo. Antrojoje eksperimento dalyje dalyviai žiūrėjo nuotraukas žmonių, kurie buvo nuteisti už žmogžudystes, bet vėliau išteisinti, remiantis DNR analize. Baisiausia, kad tie, kurie buvo išteisinti, taip pat buvo įvertinti kaip neverti pasitikėjimo.

Jūsų išvaizda gali papasakoti apie jūsų sveikatos būklę

Raukšlėta oda - ne tik amžiaus požymis, ji tai pat rodo jūsų širdies būklę. Pagal 2012 m. atliktą tyrimą, moterys, kurioms rizika susirgti širdies ligomis buvo mažiausia, apklaustųjų nuomone, atrodė daugiau kaip dvejus metus jaunesnės, negu buvo iš tikrųjų. Medikai gali nemažai ligų diagnozuoti vos pažvelgę jums į akis. Raudonos dėmelės tinklainėje gali būti diabeto požymis. Kai labai padidėja cukraus kiekis kraujyje, kraujagyslės tinklainėje užsikemša, išburksta ir trūkinėja. Daug papasakoti gali ne tik veidas. Vyrų pirštų ilgis yra susijęs su polinkiu į onkologines ligas. Tyrimų duomenimis, vyrams, kurių smiliai buvo tokio paties ilgio arba ilgesni už bevardžius, 30 proc. dažniau buvo nustatoma diagnozė „prostatos vėžys“ negu tiems, kurių smiliai buvo gerokai trumpesni. Reikia pasakyti, kad tyrimas buvo grindžiamas vizualiniu pirštų ilgio vertinimu, o ne objektyviais matavimais, taigi rezultatus reikia patvirtinti tolesniais tyrinėjimais.

Ūgis gali rodyti tam tikrų ligų riziką


Tyrimų duomenimis, aukštesni žmonės mažiau rizikuoja sirgti širdies ligomis, o žemaūgiams mažiau gresia onkologinės ligos. Manoma, kad tai yra susiję su gaminamu augimo hormono kiekiu, kuris apsaugo nuo tam tikrų ligų, bet kartu gali didinti kitų ligų riziką. Vis dėlto tyrimų rezultatai nebūtinai reiškia, kad būti aukštam arba žemam - apsaugos nuo tam tikros ligos šimtaprocentinė garantija.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder