Iš darbdavio rankų - bilietas į koncertą ar net į Egiptą

Iš darbdavio rankų - bilietas į koncertą ar net į Egiptą

Praeina Vėlinės ir iškart įsijungia Kalėdų laukimo režimas. Tiesa, didesnių įmonių darbdaviams ar personalo vadovams šiuo metu galvoti apie tai, kaip su bendruomene paminėti gražiausias metų šventes, kaip ir per vėlu. Norintieji patogios datos ir konkrečios vakarėlio vietos Klaipėdoje paprastai tuo pasirūpina net prieš metus.

Uostamiesčio kultūrinių įstaigų vadovai džiaugiasi, kad Klaipėdos įmonių darbuotojai šventes pasitinka itin kultūringai. Bilietas į spektaklį ar koncertą - dažnos įmonės tradicija. Tačiau renginių organizatoriai svarsto, kad tokį modelį renkasi taupieji. Esą yra ir tokių darbdavių, kurie negaili pinigų išplukdyti kelioms dienoms visą bendruomenę keltu į Stokholmą arba išskraidinti savaitei į Egiptą ar Turkiją.

Vakarėlius veda robotai

"Kaip tik dabar su keliomis įmonėmis deriname išvažiuojamųjų vakarėlių niuansus. Pavyzdžiui, 30-50 darbuotojų bendruomenę nori savaitei išskraidinti į Turkiją, Egiptą ar Paryžių", - kad kai kurios įmonės tikrai nejaučia neva artėjančios krizės, pasakojo renginių organizatorius Remigijus Žiogas.

Pasak jo, atvirkščiai, juntamas ekonominis pakilimas.

"Vėl grįžta į madą prieš dešimt metų, prieš krizę, populiarus stilius, kai visi įmonės darbuotojai sėda į keltą ir kelioms dienoms plaukia linksmintis. Pavyzdžiui, penktadienio vakare visi išplaukia, kelte vyksta vakarėlis, šeštadienį ryte jau vyksta ekskursijos Švedijoje. Vakare - vėl visi į keltą ir linksminasi, kol grįžta namo. Sekmadienį ryte jau būna namuose, tad pirmadienį šviežiomis galvomis susirenka į darbą", - galimą scenarijų pateikė R. Žiogas.

Suprantama, toks vakarėlio modelis kur kas brangesnis, nei švęsti kur nors Lietuvoje.

"Paprastai įmonių vadovai nori, kad tilptume į tokią sumą, kai vienam darbuotojui skiriama apie 100 eurų. Vakarėlis kelte vienam asmeniui kainuoja tris kartus daugiau, tad tokį stilių renkasi turtingos kompanijos", - minėjo renginių organizatorius.

Jis sakė pastebintis, kad kasmet visi nori inovacijų, ko dar nėra matę, kitaip tariant - ko nors iš ateities.

"Man jau yra tekę vesti renginį su partneriu - robotu. Inžinerija, robotika - tokios temos daugeliui atrodo įdomios. Jau visiems atsibodo daryti namų darbus ar dalyvauti talentų šou. Daugelis nori patirti naujų emocijų ir nepasitenkina iliuzijomis. Jau nebetinka vaidinti, kad keliaujame keltu ar esame Paryžiuje, o reikia nuomoti tikrą keltą arba skirsti į Paryžių, nebetinka vaidinti robotus, o reikia, kad tikri robotai vestų programą", - tendencijomis dalijosi R. Žiogas.

Be to, esą labai madinga kviestis atlikėjus iš kitų šalių, pavyzdžiui, brangius didžėjus, kurie yra sukūrę kokį nors žinomą hitą.

"Sako, kad kone viską, ką turime Lietuvoje, jau yra matę..." - šyptelėjo R. Žiogas.

Reiklumas didėja

Paprastai su itin didelius kolektyvus turinčiomis įmonėmis dirbantis Nerijus Ivanauskas taip pat džiaugėsi, kad kalėdiniams renginiams pinigų negailima. Pavyzdžiui, kalėdinei šventei įmonė gali skirti 15 tūkst. ir daugiau eurų.

"Visi nori kokybės, geros ir profesionalios programos, režisūrinių sprendimų. Reiklumas kasmet didėja. Paprastai tokių renginių metu stengiamasi pagerbti ir apdovanoti darbuotojus. Nors maisto kainos yra padidėjusios, bet yra ir tokių įmonių, kurios prašo, kad vakarėlio metu būtų ir karštų patiekalų", - pasakojo renginių organizatorius.

Pasak jo, vienintelė problema, juntama Klaipėdoje - naujų renginių salių, erdvių pasiūla.

"Kai norime suorganizuoti šventę 300-400 darbuotojų turinčiai įmonei, yra vos keli variantai, kur galime sutalpinti tiek žmonių. Bet juk kasmet nesinori švęsti toje pačioje vietoje", - svarstė N. Ivanauskas.

Tam, kad galėtum koncertuoti įmonių vakarėliuose, pasak N. Ivanausko, gabumų nepakanka, reikia, kad būtum žinomas ir patikrintas.

"Todėl daugiausiai dirbame su rinkoje įsitvirtinusiais patikimais atlikėjais", - minėjo renginių organizatorius.

Be to, jis pastebėjo tendenciją, kad renginio vietą kasmet stengiamasi užsisakyti kuo anksčiau.

"Šiemet žiemos renginiams visi pradėjo ruoštis labai anksti. Vasaros pabaigoje jau buvo sunku užsakyti kai kurias sales. Bet yra ir tokių įmonių, kurios sugalvoja, kad švęs likus vos dviem savaitėms iki renginio. Žinoma, tokiais atvejais patogios datos jau negausi, gali tekti švęsti ir pirmadienį", - pasakojo N. Ivanauskas.

Jo žiniomis, verslo vakarėlius populiariausia daryti penktadieniais. Tad šiemet daugiausiai kalėdinių įmonių vakarėlių numatyta gruodžio 14 ir 21 dienomis.

"Galima sakyti, kad tomis dienomis vyks antri Naujieji metai, nes kone visos įmonės švęs", - nusijuokė N. Ivanauskas.

Švenčia kultūringai

Pasak renginių organizatorių, didesni kolektyvai šventei mielai renkasi Klaipėdos piliavietę, Klaipėdos koncertų salę, tarptautinio universiteto LCC patalpose esančią salę. Yra norinčiųjų švęsti ir Lietuvos jūrų muziejuje. Viena geidžiamiausių erdvių - Klaipėdos dramos teatras. Tiesa, į pastarąjį patekti nėra taip paprasta, nes gruodžio mėnesį teatre intensyviai rodomi spektakliai.

Pasak šio teatro vadovo Tomo Juočio, tikrai ne mitas, kad datą kalėdiniam renginiui kai kurios įmonės užsisako net prieš metus.

"Tikra tiesa, kad kalėdinį vakarėlį pas mus atšventusių įmonių atstovai iš karto rezervuoja vietą kitiems metams. Jei susizgrimba tik, pavyzdžiui, rugsėjį, jau nebeturime ką pasiūlyti. Gruodžio mėnesį mes dirbame kiekvieną dieną, intensyviai rodomi vaikiški spektakliai. Gruodis - ypatingas mėnuo", - pasakojo T. Juočys.

Pasak jo, gana populiarus formatas, kai įmonė visiems darbuotojams ir jų šeimos nariams tiesiog nuperka bilietus į norimą spektaklį. Bet yra nemažai ir tokių, kurie tik išsinuomoja teatro salę, o programą ruošia renginių organizatoriai.

"Galiu pasidžiaugti, kad teatre vykstančios šventės labai kultūringos. Dažnai apsiribojama vyno ar šampano taure, o jei ir nusprendžiama, kad reikia daugiau vaišių, nepamenu, kad kurios nors įmonės vakarėlis būtų užsitęsęs ilgiau nei iki vidurnakčio. Visi supranta, kad teatras tai ne karaoke baras", - pasakojo teatro vadovas.

"Spraktakiada"

"Man dar kol kas sunku kalbėti apie kalėdinių vakarėlių tendencijas Klaipėdoje, bet kai dirbau Vilniuje, prieškalėdiniu laikotarpiu kultūrinėse įstaigose būdavo didžiuliai anšlagai. Juokaudavome, kad gruodžio mėnesį prasideda "spraktakiada", nes spektaklis "Spragtukas" sukdavosi be sustojimo", - prisiminė dabartinė Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė.

Ji teatrui vadovauja nuo rugpjūčio pabaigos. Prieš tai ėjo Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro generalinio direktoriaus pavaduotojo rinkodarai pareigas.

Klaipėdos valstybiniam muzikiniam teatrui šie metai kitokie, nes kolektyvas nebeturi savo namų - kol vyksta teatro rekonstrukcija, kolektyvas glaudžiasi Žvejų rūmuose. Tačiau, pasak vadovės, išvažiuojamųjų kolektyvo pasirodymų įmonių šventiniuose vakarėliuose netrūksta.

"Gruodis - tas mėnuo, kai menininkai dirba aktyviausiai, nes per tą mėnesį tenka užsidirbti kelių mėnesių biudžetą. Ir mūsų teatre yra suplanuota daugybė kalėdinių, naujametinių renginių. Tiesa, į kai kuriuos, pavyzdžiui, į miuziklą "Čikaga" Klaipėdos "Švyturio" arenoje jau bilietų nebeturime. Bet kolektyvams dar galime siūlyti rinktis teatralizuotus koncertus, kur atliekami Štrauso kūriniai", - pasakojo L. Vilimienė.

ĮVAIROVĖ. Dirbant mažesniame kolektyve yra daugiau šansų, kad šventėms darbdavys išsiųs visus į kelionę, tačiau ne ką mažiau dvasinio peno galima pasisemti ir vietoje surengtoje kalėdinėje šventėje.

FOTOLIA nuotr.

Balių neliko

"Daugelis dabar renkasi meną, o ne vaišes", - pastarųjų metų tendencijomis pasidžiaugė Klaipėdos koncertų salės direktorė Danutė Žičkuvienė.

Pasak jos, pastaraisiais metais daugelio įmonių vadovai renkasi kultūringą šventimą, kai darbuotojams tiesiog įteikiami bilietai į pasirinktą koncertą ar spektaklį.

"Tokių balių, kokie pas mus vykdavo anksčiau, dar prieš kokius septynerius metus, nebeliko. Nebent pertraukos metu išgeria taurę šampano ar vyno", - pasakojo D. Žičkuvienė.

Koncertų salės vadovė svarstė, kad tokiai švenčių madai įtakos turėjo ir buvusi krizė. Esą gali būti, kad nuo to laiko įsijungęs taupymo režimas taip ir liko.

"Kita vertus sąmoningėjame. Galbūt atsiranda kitų vertybių. Esu girdėjusi didžiųjų kompanijų vadovus sakant, kad jų darbuotojai gauna gerus atlyginimus, tad patys gali pasidaryti balių. Tiesiog jie nori darbuotojams padovanoti dvasinio peno. Mane tokios tendencijos labai džiugina. Juk nuo to, kokią šventimo madą diktuoja darbdavys, priklauso ir darbuotojų požiūris į pačią kompaniją bei į atliekamą darbą", - svarstė D. Žičkuvienė.


 

Jau nebetinka vaidinti, kad keliaujame keltu ar esame Paryžiuje, o reikia nuomoti tikrą keltą arba skirsti į Paryžių.

Remigijus ŽIOGAS, renginių organizatorius

 

Galima sakyti, kad gruodžio 14 ir 21 dienomis Klaipėdoje vyks antri Naujieji metai.

Nerijus IVANAUSKAS, renginių organizatorius

 

 

Daugelis dabar renkasi meną, o ne vaišes.

Danutė ŽIČKUVIENĖ, Klaipėdos koncertų salės direktorė

 

Tikra tiesa, kad kalėdinį vakarėlį pas mus atšventusių įmonių atstovai iš karto rezervuoja vietą kitiems metams.

Tomas JUOČYS, Klaipėdos dramos teatro vadovas

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder