Ir sutuoktuvės būna baisiausia gyvenimo diena

Ir sutuoktuvės būna baisiausia gyvenimo diena

Jei nenorite gauti kočėlu per galvą nuo būsimojo uošvio ar visą naktį prieš vestuves prastovėti ant bedugnės krašto, neieškokite nuotakos egzotiškose Pietų šalyse, kuriose iki šiol galioja keisti jaunikių egzaminavimo papročiai.

Praretinti dantys

Visi žino, kad juoda kiaurymė vietoj priekinių dantų tikrai nepuošia, bet štai kai kurios Australijos aborigenų gentys kaip tik išmuša jaunikiui vieną kitą priekinį dantį ir tik tuomet jis įšventinamas į vyrus ir gali pradėti šeimyninį gyvenimą.

Dar keistesnis paprotys neseniai gyvavo Džibutyje, kur prie savo išrinktosios nebūdavo galima prisiartinti be... džiovintų vyrų lytinių organų vėrinio. Taip gentis vertino vyriškumą ir jėgą, pasirengimą santuokai. O tokius neįprastus trofėjus nurėždavo nuo belaisvių ar nužudytų priešų. Suprantama, šiandien tokių drastiškų metodų nesiimama - tikrieji „atributai“ keičiami dirbtiniais.

Bet didžiausi patrakėliai gyvena vienoje Hebridų salų. Nors čia jaunikiui nereikia grumtis su leopardu ar savo gentainiu, jam tenka laikyti ne ką lengvesnį egzaminą - prieš vestuves jis privalo visą naktį išstovėti ant aukštos uolos virš bedugnės. Vienas netikslus judesys ir...

Geriausia geriausiajam

Bent taip manoma daugelyje šalių, kuriose vyro fizinė jėga ir ištvermė iki šiol tebėra šeimos gerovės garantas. Išrinkti patį vertingiausią padeda išbandymai, kurie gyvuoja iki šiol.

Vargu ar galima pavydėti jaunikiams iš pietryčių Nigerijos. Čia jie iki būsimosios žmonos turi brautis pro išsirikiavusius šios giminaičius, ginkluotus lazdomis. Narsiai iškentęs visus smūgius, jis tarsi parodo, kad yra pasirengęs pakelti visus šeimyninius gyvenimo išbandymus ir sunkumus.

Panašiai elgiamasi ir Jemene, kur jaunikis vestuvių dieną negailestingai lupamas svečių ir giminaičių, gnaibomas nuotakos draugių ir t.t.

O šit Papua Naujosios Gvinėjos jaunikaičiai taip lengvai neatsiperka vien mėlynėmis ir guzais. Čia nuotakos tiesiog trokšta savo išrinktųjų kraujo. Kriauklių nuolaužomis, aštriomis bambuko lazdelėmis ir ilgais nagais jos žaloja, braižo vaikinų kūnus. Šie turi narsiai viską iškęsti, gododami apie būsimąsias meilės naktis. O merginos tokios uolios todėl, kad pati žiauriausia laikoma ir pačia seksualiausia...

Šioje šalyje jaunikiams dėl būsimosios santuokos tenka prakaituoti nuo mažumės. Mat čia 14-mečiai, tikrąja šio žodžio prasme, užsiaugina žmoną, pradėdami nuo tada, kai šiai dar tik 7 ar 8 metai... Po sužadėtuvių mergaitė ateina gyventi į būsimojo vyro namus, ir šis nuo tada privalo ją išlaikyti. Paauglys užveisia daržą, medžioja, žvejoja, tuo pat metu auklėja ir pasirinktą nuotaką. Pagal genties taisykles lytinį gyvenimą jaunieji galės pradėti tik tuomet, kai praeis keli mėnesiai po merginos pirmųjų mėnesinių.

Susižavėjimas dėl vėzdo

Pietų Sudane jaunikiai dalyvauja tikruose riterių turnyruose. Žinoma, čia nežaižaruoja šarvai, herbai ir kalavijai, - jaunikiai savo pranašumą įrodinėja sunkiais vėzdais ir metalinių grandinių kirčiais. Pirmą kartą vaikinas privalo susiremti sulaukęs lytinės brandos. O jei jis, neduokdie, pabūgs, net 8 metams taps patyčių objektu, į jį nežiūrės nė viena mergina. Todėl atsisakiusiųjų dalyvauti tokiuose turnyruose beveik nebūna: kam išvis gyventi, jei meilė tave aplenkia?

Moterys itin žavisi vyrais, kurie sugeba nesuklupti po stipraus smūgio per galvą. Štai čia tai jaunikis! Po kovų prasideda meilės šokis, ir merginos renkasi. Kartais apie kietagalvį didvyrį ima suktis net kelios pusnuogės gražuolės. Beje, už nuotaką jaunikis sumoka ne tik smūgiu į galvą, bet ir išpirką jos tėvui - dažniausiai atiduoda karvę ar kelias avis.

O štai Kenijoje nuo senų laikų jaunikiui tenka susigrumti su... leopardu. Būtent šio žvėries kailį jis turi numesti nuotakai po kojomis. Blogiausia, kad dabar leopardai saugomi įstatymo, be to, jų labai sumažėjo.

„Na ir gyvenkite“

Pasaulyje vestuvių papročiai tokie skirtingi, kad būtų galima parašyti storiausią knygą, bet apie visus vis tiek nepavyktų papasakoti. Tik, deja, kol kas niekas nesiėmė šio titaniško darbo, nors bandymų būta. Antroje XX a. pusėje prancūzų etnografų Kartjė šeima nusprendė patyrinėti planetos vestuvių ritualus. Jiedu aplankė nemažai šalių ir daugelyje patys tuokėsi pagal vietinius papročius.

Prancūzams pavyko išsiaiškinti, kad paprasčiausia sušokti vestuves punanų - medžiotojų ir gamtos gėrybių rinkėjų - gentyje, kuri gyvena Kalimantano saloje. Seniausias genties narys poros paklausė: „Norite gyventi kaip vyras ir žmona?“ Ir išgirdęs teigiamą atsakymą tarė: „Na ir gyvenkite“.

O viena sudėtingiausių vestuvių ceremonijų jų laukė Indijoje. Čia prancūzei teko dėvėti 15 kilogramų sveriančius vestuvinius drabužius. Jos rankas ir kojas papuošė įmantrūs ornamentai. O jos vyrui kelią pas nuotaką teko skintis raitam ant... dramblio.

Bet prancūzams, nors ir labai stengėsi, nepavyko surinkti informacijos net apie šimtąją dalį papročių, - tiek daug jų mūsų žemėje. Laimė, apie egzotiškas vestuves mėgsta rašyti žurnalistai, keliaujantys po įvairias šalis, todėl informacija po truputėlį pasiekia ir plačiąją visuomenę. Ir kartais šie faktai labai įdomūs.

Perkarusių į žmonas neimti

Antai kol europietės eina iš proto dėl įvairių dietų ir leidžia pasakiškus pinigus brangiems ir „stebuklingiems“ vaistams, padedantiems sublogti, kai kuriuose Nigerijos rajonuose merginos specialiai 2-3 mėnesius prieš vestuves intensyviai maitinamos. Čia sudžiūvėlės nemadingos, - geros nuotakos turi būti daug!

Kad rezultatai būtų geresni, mergina atleidžiama nuo visų darbų, niekur neina iš namų - tik valgo, valgo, valgo... Tarnaitės atidžiai stebi, kaip kinta svoris, kasdien įtrina nuotakos kūną palmių aliejais ir kreidos mišiniu, kad oda taptų švelni ir balta. Vyresnieji giminaičiai nuolatos pasakoja apie sutuoktinių gyvenimo subtilybes, apie tai, kaip reikia tvarkyti ūkį, prižiūrėti vaikus.

Dar viena įdomi aplinkybė: gerai įmitusi jaunoji savo vestuvių dieną neturi paliesti žemės nuo nuosavo namų slenksčio iki jaunikio namų. Todėl pasamdomas specialus galiūnas, jis ir neša nuotaką ant rankų. Tiesa, dabar „nešikų“ gyvenimas palengvėjo - jiems tereikia nuvilkti storulę iki mašinos.

Parengta pagal dienraščio "Respublika" priedą "Julius/Brigita"

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder