Įdomūs faktai apie kvapus

Įdomūs faktai apie kvapus

Gamta žmogų apdovanojo penkiomis juslėmis. Uoslė - viena iš jų, ji padeda pažinti pasaulį. Kvapų aplinkui mus yra daugybė, ir visi jie - skirtingi. Beveik kiekvieną kvapą galima naudoti kaip vaistą arba mažą laiko mašiną. Reakcija į kvapo poveikį būna žaibiška: nespėjai mirktelėti - ir jau praeityje, svarbu tik susieti aromatą su maloniu prisiminimu. O kai žmogus laimingas, jis jau yra sveikas (jo organizme išsiskiria daugiau endorfinų, nervinių mediatorių ir antikūnų, ir tai labai padeda sveikti).

Pasak legendos, Dzeuso žmona Hera sugundė vyrą, pasinaudodama pasiskolinta iš Afroditės kvepiančia juosta. Šiuolaikiniai aromaterapijos specialistai mano, kad aromato afrodiziako, kuriam neatsispyrė vyriausiasis graikų dievas, sudėtis galėjo būti tokia: kvapioji kananga, muskato riešutas, rožinė vanilė, jazminas ir gvazdikai.

Viduramžių Europoje sergantiesiems maru gydyti buvo samdomi specialūs gydytojai, kurie vilkėjo apsauginį kostiumą, susidedantį iš odinio palto, pirštinių, batų ir skrybėlės. Svarbiausia kostiumo detalė buvo kaukė su panašiu į paukščio snapu. Jis būdavo prikemšamas stipriai kvepiančių medžiagų - džiovintų gėlių ir žolių, prieskonių, kamparo - arba įdedama actu suvilgyta kempinė, nes buvo manoma, kad maras perduodamas būtent per „nešvarybes“, kurias reikėdavo neutralizuoti.

Kai Romos imperatoriui Vespasianui sūnus papriekaištavo dėl įvestų mokesčių viešosioms išvietėms, imperatorius parodė jam surinktus pinigus ir paklausė, ar jie turi kvapą. Gavęs neigiamą atsakymą, Vespasianas tarė: „O juk jie - iš šlapimo.“ Iš čia kilo posakis „pinigai nekvepia“.

Miestietis, gyvenantis civilizacijos triukšme, nejaučia 70 proc. miesto kvapų. Afrikietis, gyvenantis laukinėje gamtoje, geba pajusti kvapą draugo, ėjusio miško keliuku prieš keletą valandų.

Absoliučiai visi žmonės fenomenaliai prisimena kvapus, ir bet kokiomis aplinkybėmis. Pavyzdžiui: jūsų romanas seniai baigėsi, o jo herojus, regis, pamirštas amžinai. Bet jei staiga visiškai atsitiktinai užuosite, pavyzdžiui, jo odekolono kvapą, neabejokite - užgrius prisiminimų banga.

Kai kurios medžiagos pradeda skleisti kvapą tik esant dideliam slėgiui. Pavyzdžiui, metanas 13 atmosferų slėgyje įgauna chloroformo kvapą. Įprastomis sąlygomis šios dujos neturi jokio kvapo.

Viena baisiausiai dvokiančių medžiagų pasaulyje yra tiolis. Jo kvapas - kanalizacijos, supuvusių kopūstų smarvės ir česnako kvapo mišinys. Atrodytų, sveiko proto žmogus turėtų laikytis atokiau nuo tokios bjaurasties, bet kiekvienas miestietis bent kartą gyvenime yra tikrai uostęs šį abejotiną „aromatą“, mat tiolio dedama į buitines dujas, kurios yra bekvapės, kad būtų lengviau pastebėti jų nutekėjimą.

Lenkijos Verchovysko kaimelį nesunku rasti pagal kvapą: pagrindinis vietos gyventojų pajamų šaltinis yra valerijonų auginimas. Neverta stebėtis, kad kaimo gyventojai neserga širdies ligomis ir nervų sutrikimais. Užtat jiems tenka nuolatos vaikyti būrius kačių, kurias traukia joms malonus kvapas.

Kad nesklistų nemalonus kojų prakaito kvapas, pakanka naudoti vėsinančias ir gaivinančias priemones.

Kartą reklaminiuose leidiniuose buvo įdėti skelbimai, kvepiantys kepta višta. Galop visą tiražą teko atšaukti dėl pardavėjų protestų: jie atsisakė dirbti laikraščių kioskuose, apsuptuose gaujų valkataujančių gyvūnų.

Žmonės labiausiai mėgsta šviežios duonos, ką tik nupjautos žolės ir kavos kvapus. Bandelių ir kavos kvapas ne tik žadina apetitą, bet ir skatina norą pirkti. Todėl didelėse parduotuvėse dažnai kvepia kava ir šviežiais kepiniais.

Po šuns uodega yra liauka, kuri yra atsakinga už individualų kvapą. Susipažindami šunys uostinėja vienas kitą būtent ten ir įsimena kvapą. Šunys vizgina uodegą „prisistatydami“, rodydami savo simpatiją ir norėdami kuo plačiau paskleisti savo kvapą. O išsigandę, priešingai, pabruka uodegą.

Brantas - augalas parazitas, neturintis šaknų bei lapų ir besimaitinantis tik šeimininko, kurio stiebą apsivynioja, sultimis. Kai branto ūglis išlenda iš žemės, jis ieško aukos stiebo pagal kvapą ir tikslingai auga ta kryptimi. Brantas ypač mėgsta pomidorus, kurių kvapas jam yra patraukliausias. Jeigu šalia augalo pastatysite indelį su kečupu, jis būtinai ims tiestis indo link.

Būdingas monetų kvapas - tai ne metalo kvapas. Jį skleidžia junginiai, susidarantys organinėms medžiagoms, pavyzdžiui, žmogaus prakaitui, liečiantis su metalu. Kad žmogus pajustų šį „metalo“ kvapą, užtenka labai mažai reagento.

Būdingą kvapą fekalijoms suteikia organinis junginys skatolas (arba 3-metilindolas). Tačiau nedideli skatolo kiekiai maloniai kvepia gėlėmis. Jis yra naudojamas parfumerijoje, cigarečių gamyboje ir maisto pramonėje.

Ruošiantis demonstruoti 1960 metų filmą „Paslapties kvapas“ kai kuriuose Amerikos kino teatruose buvo sumontuota sistema „Smell-O-Vision“, kad veiksmą ekrane lydėtų atitinkami kvapai. Prie kiekvienos žiūrovo kėdės buvo pritvirtintas vamzdelis ir kvapai skleidžiami centralizuotai po visą salę. Sistema dirbo be operatoriaus pagal iš anksto nustatytus laiko intervalus. Tačiau pirmieji seansai sulaukė daug neigiamų atsiliepimų: vieni žiūrovai skundėsi garsiu šnypštimu paduodant kvapus, kiti tuo, kad kvapai keletą sekundžių vėluodavo ir nesutapdavo su veiksmu ekrane. Vėliau šios techninės problemos buvo išspręstos, bet gandai apie prastą sistemos darbą drauge su neigiamais atsiliepimais apie patį filmą spėjo pasklisti ir „Smell-O-Vision“ daugiau niekada nebuvo naudojama.

Nors amerikiečių astronautai kruopščiai valėsi skafandrus prieš grįždami iš Mėnulio į kosminį laivą, ant jų vis tiek liko truputį Mėnulio dulkių. Laive astronautai nustatė, kad Mėnulio dulkės atsiduoda paraku.

Dauguma gyvūnų tik pagal kvapą ir orientuojasi, randa maisto, renkasi partnerį. Drugelio Astias selene patinėlis jaučia patelės kvapą už 11 kilometrų.

Japonų mokslininkai mano, kad citrinos kvapas 54 procentais sumažina klaidų skaičių dirbant kompiuteriu. Dirbdami būtinai gerkite arbatą su citrina!

Kaip ir mūsų tolimi protėviai, partnerius renkamės ir pagal kūno kvapą. Galime pajusti antipatiją geram žmogui vien todėl, kad mums nemalonus jo kūno kvapas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder