Į Italiją sugrįžo paskutiniojo šalies karaliaus palaikai

Į Italiją sugrįžo paskutiniojo šalies karaliaus palaikai

Praėjus septyniems dešimtmečiams po mirties egzilyje Egipte sekmadienį į Italiją sugrįžo paskutiniojo karaliaus Viktoro Emanuelio III palaikai. Monarcho, kuris dėl savo bendradarbiavimo su fašistu Benito Mussoliniu vertinamas prieštaringai, palaikai bus palaidoti Savojos dinastijos mauzoliejuje Vikoforte šalies šiaurėje. Palaikų pargabenimą temdė ginčas, nes šeimos nariai reikalavo, kad Viktoras Emanuelis III amžinojo poilsio atgultų Panteone Romoje greta kitų Italijos karalių.

„Mes tikėjomės, kad ši diena praeis visiškai kitaip, - laikraščiui „Corriere della Sera“ sakė karaliaus provaikaitis, kuris pats save tituluoja „Neapolio princu“. - Teisingumas bus tik tada, kai visi mūsų karaliai, kurie vis dar yra palaidoti egzilyje, ras savo vietą Panteone“.

Kritikai kaltina Viktorą Emanueli III trečiajame dešimtmetyje atvėrus kelią į valdžią fašistui B. Mussoliniui. 1938 metais jis pasirašė antisemitinius įstatymus. Po Antrojo pasaulinio karo italai balsavo už diskredituotos monarchijos panaikinimą. Karalius 1946 metų gegužės 9-ąją paliko sostą ir pasitraukė į Egiptą, kur netrukus mirė.

Italijos prezidentas Sergio Mattarella dabar patenkino šeimos prašymą, kad karaliaus palaikai būtų parvežti iš Egipto. Tai sukėlė istorikų ir komentatorių debatus - dauguma jų kategoriškai buvo prieš Viktoro Emanuelio III palaidojimą Panteone. 

Viktoras Emanuelis III buvo karalius, „kuris išdavė konstituciją, toleravo fašizmą, pasirašė pagrindinių teisių malšinimo įstatymus ir įtraukė Italiją į karą“, - sakė istorikas Piero Craveris. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder