Ežere prie Aušvico aptiktos II-ojo pasaulinio karo laikų sovietų bombonešio nuolaužos

Ežere prie Aušvico aptiktos II-ojo pasaulinio karo laikų sovietų bombonešio nuolaužos

Sausindamas savo ežerą, esantį netoli Aušvico koncentracijos stovyklos, vienas Lenkijos karpių augintojas aptiko Antrojo pasaulinio karo laikų sovietų bombonešio nuolaužas.

„Surasti dalis buvo labai sudėtinga. Išnarstėme kiekvieną ežero lopinėlį, dumble žiemiškomis sąlygomis ieškodami smulkiausių (orlaivio) fragmentų“, - naujienų agentūrai AFP sakė Dagmaras Kopijaszas iš „Atminties vietų prie Aušvico-Birkenau fondo“. Ši organizacija renka įvairius su stovykla susijusius objektus ir juos išsaugo siekdama, kad jie nenugrimztų užmarštin.

Pasak jo, „Ilyushin Il-4“ tipo bombonešį numušė vokiečių priešlėktuvinė gynyba. Tai įvyko 1945 metų sausio 19 dieną, likus vos kelioms dienoms iki sovietų armijai išvaduojant stovyklą.

D. Kopijaszas mano, kad lėktuvo nuolaužos, ant kurių matyti užrašai kirilica, į paviršių iškilo tik šiemet dėl kalnakasybos regione vykstančio žemės judėjimo.

Nacių Vokietija Aušvico stovyklą įkūrė per Antrąjį pasaulinį karą okupavusi Lenkiją.

Stovykla tapo simboliu nacių vykdyto genocido, kurio metu buvo nužudyta 6 mln. Europos žydų. Net šeštadalis jų nuo 1940-ųjų iki 1945-ųjų buvo nužudyti Aušvice. Stovykloje gyvybės neteko ir daugiau kaip 100 tūkst. kitų tautybių žmonių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder