Energetikai paminėjo pirmosios viešos lemputės įžiebimą

Energetikai paminėjo pirmosios viešos lemputės įžiebimą

Šį pavasarį sukanka 125 metai, kai Rietave įžiebta pirmoji vieša elektros lemputė. Ten šiandien paminėta Energetikų diena.

Pirmiausiai lemputės suspindo Oginskių dvare, o po pusmečio, pavasarį, įžiebus iki šių dienų išlikusį sietyną Rietavo bažnyčioje, elektra pirmą kartą pristatyta ir gyventojams.

„Tai čia tas įvykis 1892 m. balandžio 17 d., ir tai buvo šv.Velykos. Kaip aprašyta, kad netilpo žmonės bažnyčioj ir šventoriuj minių minios, ir staiga nušvinta žerandolis. Jis taip vadinosi, sietynas. Nebe zakristijonas uždeginėjo žvakeles, o štai pradėjo šviesti elektros šviesa“, – pasakojo Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius Vytas Rutkauskas.

Tai įvyko praėjus 13 metų po elektros lemputės išradimo. 

Kasmet balandžio 17-ąją energetikai mini profesinę šventę. Rietave šiandien, minant dviračius, įžiebtas simbolinis 125 lempučių energijos medis.

„Pirmosios kainos, kai jau elektra buvo plačiau paplitusi ir Vilniuje, Kaune ypatingai, keldavo nemažai aistrų. Nes buvo gana brangu. Tai žmonės dėl to pykdavo ir reikalaudavo valdžios jau tuo metu, kad kaina būtų pigesnė. Be abejo ir šiandien tai yra aktualu. Aišku, mes visi dažnai net neprisimenam, kiek kainuoja viena kilovatvalandė. Na, tuo metu žmonės puikiai žinojo, kiek viena lemputė deganti kainuoja, ir tai buvo prabangos prekė“, – Nacionalinės Lietuvos energetikos asociacijos prezidentas Dalius Misiūnas.

Savaitės pabaigoje šventinė programa iš Rietavo persikels į Vilnių. Penktadienį ir šeštadienį visi kviečiami į atvirų durų dienas Energetikos ir technikos muziejuje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder