Ekspertė: F. M. Leščiauskaitės pasisakymai sieja daugiavaikes mamas su gyvuliškumu

Ekspertė: F. M. Leščiauskaitės pasisakymai sieja daugiavaikes mamas su gyvuliškumu

Lietuvos žmogaus teisių centro atstovė Jūratė Juškaitė, vertindama „Užkalnio“ žurnalo redaktorės Faustos Marijos Leščiauskaitės feisbuke išreikštas mintis, tikina, kad tokie pasisakymai sieja daugiavaikes mamas su atsilikimu, taip neigiant žmogaus orumą.

„Tenka tik apgailestauti, kai svarbūs ir kilnūs tikslai, tokie kaip kova su smurtu, homofobija ar patyčiomis, naudojami neigiamoms nuostatoms pateisinti ir skleisti.

Pirmiausia, tokie pasisakymai suponuoja mintį, sieja daugiavaikes mamas su atsilikimu ir gyvuliškumu, taip neigiant esminę žmogaus savybę – orumą. Nesvarbu, ar sutinkame su konkretaus asmens pažiūromis, gyvenimo būdu ir panašiai, kiekvieno žmogaus orumas yra prigimtinis“, – Alfa.lt situaciją komentavo Lietuvos žmogaus teisių centro komunikacijos vadovė.

„Užkalnio“ žurnalo redaktorė trečiadienį feisbuke savo paskyroje išreiškė pasipiktinimą daugeliui girdėta fraze „negali kalbėti, nes neturi vaikų“. Žmogaus teisių centro atstovę papiktino F. M. Leščiauskaitės išsakyta frazė: „Atsilikusios tautos p**lios ir apsigimdžiusios tiek, kad išmaitinti negali, važiuoja delegacijos iš Vakarų tų vaikų maitinti ir skiepyti.“

„Kalbant konkrečiai apie referavimą į neturtingas valstybes, matyt, reikėtų išskirti du aspektus: pirmiausia, daugelis tų valstybių, kurioms Vakarų valstybės teikia pagalbą ir paramą, buvo kolonizuotos ir ne vieną dešimtmetį, o dažnai ir šimtmečius buvo plėšiamos bei išnaudojamos Vakarų valstybių.

Tad Vakarų pagalbą neturtingoms valstybėms reikėtų vertinti pirmiausia šiame kontekste.

Antra, dėl skurdo, informacijos stokos ir valdančiųjų elitų konservatyvumo šeimos planavimo priemonės daugelyje valstybių nėra prieinamos bei stigmatizuojamos, tad kaltinti moterų, kad neturi galimybių planuoti savo šeimos, yra tas pats, kas kaltinti žmones, kad jie patiria smurtą.

Lietuvoje šeimos planavimo priemonės taip pat nėra plačiai prieinamos, neturime efektyvaus lytiškumo ugdymo bei kontracepcijos prieinamumo mažiau pasiturintiems ar labiau pažeidžiamoms grupėms“, – Alfa.lt sakė J. Juškaitė.

 

F. M. Leščiauskaitės įrašas © „Facebook“

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder