Egzotiškos vištos veja šunis lauk iš namų

Egzotiškos vištos veja šunis lauk iš namų

Šiandien vargu ar pavyktų ką nors nustebinti savo augintiniais. Mat vis daugiau žmonių domisi egzotiškesniu gyvūnijos pasauliu. Katės ir šunys nebe tokie patrauklūs, į jų vietą drąsiai žengia egzotiškos vištos. Beje, jos graibstomos ne tik dėl grožio ir kiaušinių.

Mados vėjai pučia ne tik drabužių spintose, bet ir gyvūnijos pasaulyje. Pieš septynerius metus pradėjęs paukščių veisimo verslą varėniškis Ramūnas Marcinkonis šiandien gali pasidžiaugti turintis apie 20 vištų veislių. O egzotiškais paukščiais besidominčiųjų ratas sparčiai plečiasi, dargi pavyksta nugirsti ir kokią televizijos žvaigždę, prakalbusią apie svajonę namie auginti perekšlę.

Vištelės - nepigios

Turgavietėse paprastą vištą mišrūnę galima įsigyti už 40 litų. Jų spalvų gama nėra įvairi - vyrauja rainos, baltos, juodos, pilkšvos vištos. Tokių dažniausiai rasime kaimo ūkiuose.

O rafinuoto skonio mėgėjai, besidomintys naujausiomis mados tendencijomis, už vištų šeimynėlę - dvi vištytes ir gaidelį - Lietuvoje nepagaili ir 500-700 litų. Pašnekovas priduria, kad užsienyje viena višta gali kainuoti ir 500 eurų. Tokios vištytės džiugina šeimininkų akis, spalvos - pačios įvairiausios: nuo švelniai melsvų iki ryškiai oranžinių. Plunksnuočiai išsiskiria ne tik savo spalva, bet ir plunksnų forma, purumu, raštu, dydžiu, įmantresne „šukuosena“. Varėniškis patikina, kad brangesnės vištos gali sverti ir apie 6 kilogramus, o kiaušinių per metus gali sudėti apie 250. Tiesa, visų mūsų nusivylimui - ne auksinių.

„Vištų veislės, kurios yra laikomos daugiau dėl kiaušinių, o ne dėl grožio, gali pridėti ir daugiau - apie 300 vienetų - per metus“, - aiškina veisėjas.

Lietuvos žemę kapstinėja Suomijos, Vokietijos, Lenkijos, JAV, Kinijos, Indijos, Italijos, Japonijos veislių vištelės.

Rytinis žadintuvas

Ne tik garduose ar vištidėse laikomi šie egzotiniai plunksnuočiai. Paukščių šeimininkai juos noriai įsileidžia ir į savo namus.

R.Marcinkonis pasakoja, kad vištos auginamos ir ankštuose butuose, taip atlikdamos dvejopą funkciją - puošia namų interjerą ir papildo šaldytuvą.

„Reikia suprasti, kad ir dekoratyviniai gaidžiukai gieda, todėl Vilniuje gyvenantys ir bute laikantys gaidį gyventojai gali sulaukti kaimynų skundų, mat paukščiai rytais gieda ir anksti pažadina, - tokį nepatogumą akcentuoja pašnekovas ir priduria, kad esama ir tokių vištų fanatikų, kurie gausesnį vištų būrį augina paprasčiausiai balkone. - Kiti gyventojai mažesnes vištas, kurios auga iki 30 centimetrų, laiko kvadratinio metro dydžio narvelyje“.

Vis dėlto populiariausios jos kaimo turizmo sodybose.

„Vištas noriai perka, kad jos puoštų aplinką, kad jomis gėrėtųsi trumpam apsistoję sodyboje poilsiautojai. Jos įdomios ir kolekcininkams, o kaime gyvenančios pensininkės, kurios vištas augina tik dėl kiaušinių, jomis nesidomi“, - teigia R.Marcinkonis.

Pasirodo, įmantrios išvaizdos vištos nėra lepios ir ypatingų laikymo sąlygų joms nereikia, pakanka, kad nebūtų pernelyg šalta ir drėgna, o lesa jos visus grūdus, kaip ir kaimų ūkiuose auginamos mišrūnės.

Iš plunksnų - auskarai

Nors ir reikėtų gerokai paploninti piniginę dėl tokio egzotinio paukščio - tačiau ne be reikalo.

„Brangesnės vištos nors ir daug kainuoja, tačiau gali nugyventi net iki 7 metų ar ilgiau, tuo tarpu įprastos vištytės gyvena vos kelerius metus, - atkreipia dėmesį Ramūnas ir priduria, kad vištų plunksnos pramonėje taip pat teikia naudos. - Plunksnos daug ryškesnės nei paprastų vištų, todėl iš jų yra rišamos muselės, ant kurių puikiai kimba lašišinės šeimos žuvys. Iš plunksnų taip pat gaminami papuošalai, auskarai“.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder