Dirbančių motinų dukterys sėkmingesnės

Dirbančių motinų dukterys sėkmingesnės

Dirbančios motinos turėtų nusiraminti. Pasak naujų tyrimų, dirbančių mamų vaikai geriau adaptuojasi gyvenime, nei mamų, pasišventusių šeimai.

Išnagrinėjus 24 šalių duomenys, įskaitant JAV ir Jungtinę Karalystę, mokslininkai iš Harvardo universiteto (JAV) padarė įdomias išvadas. Nepaisant to, jog dažnai dirbančios motinos jaučiasi kaltos ir jaučia aplinkinių nepritarimą, iš tikrųjų, jų sūnūs ir dukterys gauna iš to papildomos naudos. Tai ypač pasakytina apie dukras, nes jos perima motinos elgesio modelį.

Remiantis tyrimo duomenimis, dukra, užauginta dirbančios moteris, turi aukštesnį išsilavinimą, sėkmingiau kuria socialinius ryšius, yra labiau linkusios judėti karjeros laiptais ir uždirba 4% daugiau pajamų nei jų kolegos. Kas trečia mergina užima lyderio pozicijas, tuo tarpu iš merginų, augintų namų šeimininkių, tik kas ketvirta. Mokslininkai mano, kad dirbančios motinos perduoda vaikams įgūdžius, reikalingus sėkmingai karjerai.

Mokslininkai gavo daugiau įrodymų, kad dirbančių moterų vaikai – labiau tolerantiški moterų darbuotojų atžvilgiu, o tokių motinų sūnūs linkę imtis daugiau atsakomybės, rūpinantis vaikais ar kitais šeimos nariais, prisiima daugiau namų ruošos darbų nei jų bendraamžiai, išauginti motinų-namų šeimininkių. Tuo pačiu metu, dirbančių motinų dukros praleidžia mažiau laiko namų ruošoje, bet šeimos narių priežiūrai skiria dėmesio ne mažiau.

Mokslininkai tikisi, kad dėka jų gautų duomenų visuomenėje atsiras daugiau pagarbos kiekvieno asmens pasirinkimui. Mokslininkai priduria: “Jei mama ir tėtis yra namuose, dirba pilnu etatu arba nevisą darbo dieną, jų vaikai turi matyti įvairius elgesio modelius, kurie padės jiems prisitaikyti gyvenime.” Todėl jie ragina valstybių vadovus padėti dirbantiems tėvams.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder