Didžiojoje Britanijoje atslaptinta karalienės kalba branduolinio karo atvejui

Didžiojoje Britanijoje atslaptinta karalienės kalba branduolinio karo atvejui

Didžiosios Britanijos pareigūnai atslaptino karalienės Elžbietos II (Elizabeth II) kreipimosi į naciją, parengto Trečiojo pasaulinio karo atvejui, juodraštį, praneša "BBC News”.

Dokumentas, datuotas 1983 metais ir atiduotas saugoti Nacionaliniam archyvui, buvo parengtas Didžiosios Britanijos vyriausybės pratyboms.

Tekstas buvo parašytas kaip karalienės kreipimasis per radiją, tariamai skaitomas 1983 metų kovo 4-osios vidurdienį branduolinio konflikto išvakarėse. Kaip spėja "The Associated Press”, pati karalienė kreipimosi greičiausiai nė nematė.

Kalboje, turinčioje parengti šalies piliečius karo išmėginimams, Elžbieta II apeliuoja į patriotizmą ir šeimos vertybes, taip pat dalijasi savo atsiminimais apie Antrojo pasaulinio karo pradžią.

"Šiandien mums iškilę pavojai yra kur kas didesni už visus tuos, kuriuos patyrėme per visą ilgą mūsų istoriją, - cituoja tekstą AP. - Bet kad ir koks siaubas mūsų lauktų, visos tos savybės, kurios jau du sykius šiame liūdname amžiuje mums padėjo išsaugoti savo laisvę, vėl bus mūsų stiprybė”.

Pagal pratybų sąlygas, SSRS ir jos sąjungininkės iš Varšuvos bloko tariamai surengė Didžiosios Britanijos cheminę ataką. Atsakydamos į tai NATO šalys ruošiasi smogti priešininkui branduolinį smūgį, kad priverstų agresorių prašyti taikos.

Pratybos vyko paaštrėjus šaltajam karui, kurio kulminacija buvo incidentas 1983 metų rugsėjį, kai sovietų naikintuvas numušė Pietų Korėjos keleivinį lėktuvą su 269 žmonėmis. Tų pačių metų kovą JAV prezidentas Ronaldas Reiganas (Ronald Reagan) paskelbė SSRS "blogio imperija”.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder