Bulvių giminaičiai - naudingieji batatai

Bulvių giminaičiai - naudingieji batatai

Saldžiosios bulvės, arba batatai. Jų galite rasti didžiuosiuose prekybos centruose. Tačiau dažna virtuvės šeimininkė dar nėra atradusio šios puikios daržovės.

Dietologai šias bulves laiko viena geriausių daržovių. Jau vien dėl to, jog jos – įspūdingas beta karotino, vitamino C, skaidulų ir kalcio šaltinis. Be to, batatai yra universalus maisto produktas: puikiai tinka ir kaip garnyras, ir kaip pagrindinis patiekalas.

Nuo seno auginamos daržovės tėvynė yra Centrinė Amerika ir Meksika, tačiau šiandien tai daroma ir Europoje. Saldžiųjų bulvių, kitaip nei mums įprastų, nepuola Kolorado vabalai. Jos nėra lengvai pažeidžiamos kitų kenkėjų ir bulvių ligų.

Saldžioje bulvėje baltymų yra daugiau nei paprastoje ir jie yra vertingesni. Didžioji jų dalis yra lengvai pasisavinama.

Batatai, turintys beta karotino ir liuteino, puikiai dera su sūriu, turinčių riebiųjų rūgščių. Juose gausu ir vitamino C. Visi žino, kad šis vitaminas svarbus stipriam imunitetui, taip pat reikalingas sveikiems dantims, kaulams, virškinimui ir kraujo kūnelių gamybai.

Valgydami batatus su migdolų riešutais, turinčiais daug vitamino E, galėsite sumažinti cholesterolio lygį kraujyje.

 

Šioje daržovėje itin gausu vitamino B6, kuris gali padėti sumažinti chemikalo homocisteino kiekį organizme. Šis chemikalas siejamas su degeneracinėmis ligomis. Čia daug vitamino D, kuris labai svarbus aukšto energijos lygio palaikymui, kaulų tvirtumui, sveikai širdžiai, nervų sistemai, odai ir dantims.

Geležies, svarbios raudonųjų ir baltųjų kraujo kūnelių gamybai, atsparumui stresui, tinkamam imuninės sistemos funkcionavimui ir baltymų įsisavinimui. Magnio, taip pat pasižyminčio stresą mažinančiomis savybėmis. Kalio, kuris padeda reguliuoti širdies ritmą ir nervinius signalus. Natūralus cukrus, esantis saldžiosiose bulvėse, į kraują išsiskiria lėtai. Taip išlaikomas tolygus energijos lygmuo.

LSVEIKATA

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder