Bezė: saldūs bučiniai

Bezė: saldūs bučiniai

Bezė - tai pyragaitis iš suplaktų kiaušinio baltymų ir cukraus. Prancūziškai šis žodis (baiser) reiškia "bučinys".

Ruošiant šiuos pyragaičius, reikia žinoti keletą gudrybių:

- naudojami tik visiškai sausi indai (nė lašelio drėgmės! bezė nekepami net drėgnu oru),

- indą, kuriame plaksite baltymus, verčiau steriliai išvalyti vatos diskeliu, pamirkytu degtinėje (kad visiškai nebūtų riebalų),

- indo sieneles rekomenduojama patrinti citrinos griežinėliu, tuomet pyragėliai bus ypač purūs,

- laikykitės temperatūros režimo; bezė ne tiek kepami, kiek džiovinami; jeigu jūsų orkaitė turi konvekcijos (karšto oro) funkciją, naudokite ją, kad neliktų nė užuominos apie drėgmę.

Klasikinis bezė

Jums reikės: 3 kiaušinių baltymų, 180 g cukraus arba cukraus pudros, žiupsnelio citrinos rūgšties.

1. Įberkite truputį cukraus į indą su baltymais. Plakimo procese berkite cukrų palaipsniui; ne daugiau kaip po šaukštą vienam plakimo kartui. Neskubėkite, čia reikalinga kantrybė.

2. Berdami cukrų, pridėkite ir žiupsnelį citrinos rūgšties, kad masė pabaltų.

3. Plakite baltymus palaipsniui didindami intensyvumą.

4. Dėkite plakinį po šaukštelį į skardą, išklotą kepimo popieriumi.

5. Pašaukite pyragėlius į 150 laipsn. C kepimo orkaitę, sumažinkite temperatūrą iki 140 laipsn. C ir šiek tiek juos padžiovinkite. Po 15 min. kaitrą išjunkite.

Priedai

Be pagrindinių ingredientų (baltymų ir cukraus), pyragėliai gali būti pagardinami migdolais ar kitais riešutais: lazdynų, žemės bei graikiniais. Be to, bezė galima sluoksniuoti sviesto kremu.

Riešutų bezė

Jums reikės: 1 kg lazdyno riešutų, 1 kg cukraus, 10 kiaušinių baltymų.

1. Baltymus suplakite su cukrumi. Riešutus padžiovinkite orkaitėje, nulupkite luobelę, susmulkinkite. Sumaišykite su baltymų plakiniu.

2. Plakinį puode užkaiskite ant silpnos ugnies ir laikykite, kol patamsės, nuolat plakdami (10-15 min.).

3. Arbatiniu šaukšteliu dėkite masę ant skardos, išklotos kepimo popieriumi, pašaukite ją į iš anksto įkaitintą orkaitę (160 laipsn. C), tuomet kaitrą išjunkite. Kai orkaitė visiškai atvės, bezė bus galima išimti.

Sviestinis kremas

Jums reikės: 100 g sviesto, 1 kiaušinio, 2 šaukštų cukraus, 2 šaukštelių alkoholio.

1. Į indą įpilkite karšto vandens, ant jo viršaus uždėkite kitą indą ir išplakite jame kiaušinį. Suplakite su cukrumi.

2. Kitame inde suplakite sviestą (kambario temperatūros). Plakdami dėkite vis po vieną šaukštą kiaušinio plakinio. Galiausiai įpilkite alkoholio. Padėkite kremą į šaldytuvą.

3. Atvėsusius pyragėlius ištepkite kremu (iš plokščiosios pusės) ir sulipdykite po du.

Varškės kremas

Jums reikės: 200 g varškės (18 proc.), 200 ml grietinėlės (33 proc.).

1. Varškę pertrinkite per sietą (geriau du kartus). Supilkite grietinėlę.

2. Plakite masę (mažomis apsukomis), kol pasidarys kreminės konsistencijos.

Tirštinto pieno kremas

Jums reikės: 1 indelio saldaus tirštinto pieno, 1 pakelio sviesto.

Sviestą (kambario temperatūros) ir pieną sumaišykite į vientisą masę ir atšaldykite.

KAIP PLAKTI BALTYMUS

1. Kad tinkamai išplaktumėte kiaušinių baltymus, turite žinoti, jog jiems reikia oro.

2. Didžiausias baltymų priešas yra riebalai, todėl naudokite indus bei plakimo įrankius tik steriliai nuvalytus ir sausus.

3. Iš pradžių baltymus reikia plakti lėtai (2 minutes, kol susidarys gelsva puta; jeigu baltymų daugiau nei iš 2 kiaušinių, plakite ilgiau), tuomet pereiti prie vidutinio greičio ir plakti dar minutę, galiausiai pabaigti plakimą maksimaliu greičiu.

4. Jeigu kiaušinių baltymus plakate tortams, putėsiams ar suflė, cukrus nebūtinas. Jeigu ruošiate bezė, tuomet jau į išplaktą masę reikia plaipsniui įberti cukraus pudros ir tęsti plakimą tol, kol ji visiškai ištirps.

5. Kulinarijos naujokams pagauti momentą, kada baltymai jau išplakti iki maksimalios apimties, nėra taip paprasta. Sustabdykite plakimo procesą ir šiek tiek pakelkite plakimo šluotelę, kad ant jos susidarytų baltymų masės kepurėlė; jeigu ji nekrenta, laikosi tvirtai, vadinasi, jūsų darbas sėkmingai baigtas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder