Audros akis: 7 faktai apie tropinius ciklonus

Audros akis: 7 faktai apie tropinius ciklonus

Jie atneša liūtis, galingas audras ir katastrofiškus nuostolius. Žmonija nuo jų kenčia nuo žilos senovės. 

Uraganais jie yra vadinami tik Šiaurės Amerikoje

Ir kai kada Pietų. O labiausiai paplitęs šio gamtos reiškinio pavadinimas - tropinis ciklonas. „Tropinis“ - todėl, kad tokie ciklonai dažniausiai formuojasi būtent tropinėse platumose. O Pietryčių Azijoje jie yra vadinami taifūnais.

Didžiausias pavojus slypi akies sienoje

Centrinė ciklono dalis, kurioje oras leidžiasi žemyn, vadinasi audros akimi, bet didžiausias pavojus slypi ne joje, o vadinamojoje akies sienoje. Tai yra akį gaubiantis tankių kamuolinių audros debesų žiedas. Būtent šioje ciklono dalyje debesys pakyla aukščiausiai, o krituliai ir vėjai prie Žemės paviršiaus - galingiausi.

Svarbiausias informacijos apie cikloną šaltinis


Labai daug sužinoti apie bet kurį tropinį cikloną galima iš jo centro, ypač nuotraukoje iš kosmoso. Taigi, didelė taisyklingos apvalios formos akis rodo ciklono galingumą: kuo akis didesnė, tuo ciklonas stipresnis. Silpno ciklono akį, priešingai, iš dalies arba visiškai dengs debesys, o tai rodo didelį audros aktyvumą centre.

Akys gali būti dvi

Tai nėra dažnai pasitaikantis reiškinys, bet būna ir taip: ciklonas turi dvi akis, o kai kada pasitaiko akis viduje akies, tai yra, dar vienas sūkurys pagrindinio viduje.

Mokslininkai kartais vyksta į audros centrą


Be stebėjimo iš palydovų ir nuotraukų iš kosmoso, mokslininkai naudojasi tiesioginiu ciklonų tyrinėjimo būdu - jie įskrenda į juos lėktuvais, ciklono akyje ir prie sienos išmėto specialius daviklius, matuoja vėjo greitį įvairiose ciklono dalyse ir taip toliau.

Suteikti vardus - palyginti nauja praktika

Meteorologai pradėjo tropinius ciklonus vadinti vardais tik XX a. 6-ajame dešimtmetyje, kad būtų lengviau sekti ir stebėti šiuos reiškinius bei prognozuoti didžiausios griaunamosios jėgos audras. Tokią iniciatyvą iškėlė amerikiečiai mokslininkai, kai XX a. viduryje JAV pakrantes pradėjo reguliariai siaubti vis užgriūnantys ciklonai, bet paskui ši praktika paplito visame pasaulyje.

Kaip suteikiami vardai

JAV Atlanto vandenynui ir Ramiojo vandenyno rytinei daliai yra sudaryti šeši vyriškų ir moteriškų vardų sąrašai iš 21 vardo, kurie galioja 6 metus ir pastebimiems ciklonams suteikiami iš eilės, o paskui naudojami pakartotinai. Bet galingiausių ir daugiausia žalos padariusių uraganų vardai įeina į istoriją ir vėliau nebėra naudojami: būtent taip nutiko su galingiausiu šalies istorijoje uraganu Katrina, kuris 2005 m. rugpjūtį nuniokojo JAV rytinę pakrantę ir beveik visiškai paskandino Naująjį Orleaną.

 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder