Audringi Naujieji: kaip juos sutiks jaunimas?

Audringi Naujieji: kaip juos sutiks jaunimas?

"Girdėjau, vien už įėjimą į barą teks mokėti 100 eurų", - kalbėdamas apie Naujųjų metų nakties planus uostamiestyje išgirdau iš vienos pažįstamos. Susimąsčiau. Apie šventiniu metu pakeltas nakvynės, restoranų ir klubų kainas Klaipėdoje ir visoje šalyje sklando kone legendos. Ar vis dar besimokančiam arba tik neseniai dirbti pradėjusiam 18-20 metų jaunimui tai įkandama? Nusprendžiau išsiaiškinti, ką draugai veiks pasitikdami 2019-uosius. Dalis legendose pasakojamų detalių pasitvirtino, kitos pasirodė esančios gerokai išpūstos.

Jau prieš gerus kelis mėnesius vienas draugas ieškojo pirties Naujiesiems metams. Paprastai nakvynės kaina name, talpinančiame 10-20 žmonių būrį, siekia nuo 100 iki 200 eurų. "Žemę sukausčius ledams, šalčiu pasidengia ir verslininkų širdys", - juokauja mano draugas. Už vienos nakties nakvynę pirtyje jis paklojo 370 eurų. Tačiau sako, kad verta. "Vis tiek pigiau nieko nebuvo. Naujaisiais metais viskas užkišta - rezervuoti vietą reikėjo anksti. Bet bus smagu", - šypsojosi jis.

Naujųjų nakties nuotykiai

Beje, Naujuosius metus pirtyje sutikti planuojančių artimų draugų kompanijoje yra pora, kuri taip ir susipažino - praėjusiais metais švęsdami Naujuosius pirtyje. "Posakis, kad su kuo sutiksi, su tuo ir praleisi visus metus, pasitvirtino", - juokėsi jie.

Kalėdos - su šeima, Naujieji - su draugais: tokiu principu vadovaujasi daugelis bendraamžių. Naujųjų metų naktį įvyksta smagių, o kartais - ir ne tokių smagių istorijų.

Štai draugas pasakojo, kad praėjusiais metais itin pavojinga situacija nutiko uždegus fejerverkus. Vienas jų nukrito ant šono ir šovė į kiek tolėliau stovėjusį būrį. Laimei, jaunimas atsipirko tik išgąsčiu. Tačiau taip nutinka ne visada - nė vieni metai neapsieina be sužalojimų petardomis. Laikrodžiui išmušus vidurnaktį, pagalbos tarnybas užplūsta skambučiai ir pagalbos prašymai.

"Svarbiausia daug negerti, kad susiorientuotum erdvėje, girtam nesiliesti prie fejerverkų, taip pat nesidaryti kažkokių savadarbių (sprogmenų. - Aut. past.), ir viskas bus gerai", - įsitikinęs mano draugas.

Po vakarėlio širdis pasruvo krauju

Sodybą Klaipėdos rajone nuomojanti Luka pasakoja, kad namas būna išnuomotas kone kiekvieną savaitgalį, o darbo dienomis vyrauja kiek žemesnės nuomos kainos. "Dažniausiai pas mus ir nuomojasi jauni žmonės, ilgai netrunka - prireikia paros, retsykiais užsisako pabūti dvi dienas, tačiau kuo ilgiau būna, tuo labiau įsisiautėja", - kalbėjo mergina, prašiusi neatskleisti nei pavardės, nei kaip vadinama jos sodyba.

"Kalėdos ir Naujųjų metų naktys būna tokios, kai tikėtis galima visko", - sakė ji.

Sodybos šeimininkų duktė, padedanti tėvams, kalbėjo, kad labiausiai ją gluminantys vaizdai pasitinka po to, kai švenčia jaunimas. Kartą įėjusi į namą ant grindų ji rado tortą, jo likučius buvo galima grandyti ir nuo lubų. Baseine tąkart pasitiko staigmena - plaukiojančios kėdės, nuskendusios lėkštės, puodeliai.

"Paprastai prašome, kad susitvarkytų, bet jei to nepadaro, tiesiog sumoka daugiau pinigų ir patys sutvarkome. Dėl turto sugadinimo esame numatę sąlygas nuomos sutartyje, ginčų nebūna. O didelių nuostolių taip pat nesame turėję, tiesa, yra sugadinę dušą, sulaužę stalą, bet viską atlygino", - sakė ji.

Naujųjų metų naktį sodybą ji taip pat išnuomojo jaunimui. "Esu pasiruošusi viskam", - liūdnai šyptelėjo ji ir pripažino, kad kasmet vakarėliai darosi vis labiau siautulingi.

"Praėjusiais metais per Naujuosius metus nuomojosi jau suaugę, atrodo, subrendusi kompanija. Tačiau po jų iš kaimyninių sodybų šeimininkų išgirdau, kad jie nuogi žiemą lakstė po kiemą", - pasakojo Luka.

JAUNIMAS Naujuosius metus planuoja sutikti audringai.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Tikisi klientų srauto

O ką planuoja veikti tie, kurie pirtyje vyksiančiame vakarėlyje nedalyvaus? Jie gali apsilankyti baruose. Klaipėdoje Naujųjų metų naktį dirbti planuoja daugelis jų, ypač centre ir senamiestyje. Ar tiesa, kad už įėjimą reikės mokėti 100 eurų? Apie tokį mokestį prabilusi pažįstama, pasirodo, buvo neteisi.

Tiesa, kaip prasimanyti pinigų, verslininkai sugalvojo - Naujųjų metų naktį dirbantys restoranai klientams parengė šventines programas, už kurias prašys susimokėti. Kainos gali svyruoti nuo 70 iki 150 eurų vienam žmogui. Į šią sumą įeina ne tik įėjimas, bet ir vakarienė, pasirodymai, kitos pramogos.

Herkaus Manto gatvėje veikiančio vieno baro vadovė Žaneta Zaburienė kalbėjo, kad kainų specialiai Naujiesiems metams nekoregavo. Tiesa, dalis baro jau rezervuota naujamečiam vakarėliui. "Darbuotojų daugiau nesamdėme. Žmonės Naujaisiais metais išleidžia labai skirtingai. Pas mus nėra maisto, vien alkoholis ir užkandžiai. Vienas bus patenkintas vienu bokalu, kitas ateis ir vaišins visą barą. Tiesa, per Naujuosius metus žmonės linkę gerti brangesnius gėrimus. Per šventes aš dirbu pati, leidžiu mergaitėms pailsėti", - kalbėjo ji.

Uostamiestyje įsikūrusio kinų restorano vadovė Dovilė Varkalienė pasakojo, kad Naujuosius metus klientai sutiks ne Klaipėdoje, o Gargžduose. "Žmogui kainuos 70 eurų. Į šią sumą įeis visa vakaro programa, jie galės šitą sumą išleisti pas mus. Šokiai bus iki paryčių", - šypsojosi D. Varkalienė.

Kalbinti verslininkai sakė, kad laisvų vietų jų baruose, kavinėse ir restoranuose Naujųjų metų naktį gali nebūti, tiesa, likus porai dienų iki šventės vis dar galima užsisakyti vieną kitą vietą iš anksto.

Dalis kalbintų restoranų vadovų teigė nedirbsiantys - darbuotojai galės laisvai švęsti Naujuosius metus. Šventės dieną darbo laikas bus įprastas, tiesa, vis tiek tikimasi didesnio klientų srauto.

Naujametis fejerverkas Naujųjų metų vidurnaktį Klaipėdoje bus šaudomas iš miesto piliavietės ir matomas Teatro aikštėje bei Danės krantinėse.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder