A.Smilgevičiūtė: „Jie vis skrenda, nugalėję mirtį“

A.Smilgevičiūtė: „Jie vis skrenda, nugalėję mirtį“

„Vasario 16-ąją jau daug metų švenčiu taip pat - su grupe „Skylė“ atliekame programą „Broliai“ vis kitoje Lietuvos vietoje, ir visada nuo pat ryto ši diena būna šventiška, - sakė atlikėja.

- Šiemet, kai minime 1949 m. vasario 16 dieną pasirašytos Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio Deklaracijos 70-metį, prisiminiau, kad tai jau ne pirmas kartas, kai vasario 16 dieną pažymime ne tik Nepriklausomybės paskelbimo dieną, bet ir Deklaracijos pasirašymą.

Prieš 9 metus „Brolius“ grojome Balandiškės kaime, Sajų sodyboje (Radviliškio r.), kur prieš Deklaracijos pasirašymą iš pradžių rinkosi ir posėdžiavo partizanų vadai, tačiau gavę informacijos, kad sodyba gali būti susekta, persikėlė į gretimą Minaičių kaimą.

Buvo įspūdinga gausi sniegu žiema, grojome atvirame lauke, bet nuotaika buvo labai pakili - renginio tikslas buvo atkreipti dėmesį į istoriškai svarbią, bet jau avarinės būklės sodybą.

Praėjusiais metais taip pat turėjome ypatingą sutapimą, susijusį su „Broliais“ - koncertas buvo daugiau nei prieš pusę metų suplanuotas spalio 5 dieną, o atsitiko taip, kad sutapo su valstybinėmis partizano Adolfo Ramanausko-Vanago laidotuvių dienomis.

Net nebuvo klausimų, kad koncertą pradėsime kitaip, nei įprasta - tylos minute.

Vasario 16-oji man ir mano šeimai visada yra didelė šventė, na o sukaktys tik papildo ją uždėdamos vienokį ar kitokį akcentą.“

Katedros aikštėje vasario 16-osios vakare žiūrovai išvys jaudinantį muzikinį pasakojimą apie skaudų, bet įkvepiantį mūsų šalies istorijos tarpsnį, lydimą specialiai sukurtų originalių vaizdo projekcijų.

„Brolių“ autoriai į partizanų temą gilinosi apie porą metų, dar metus užtruko įrašai bei koncertinės programos kūrimas.

„Brolių“ kūrėjai ir atlikėjai - grupės „Skylė“ lyderis Rokas Radzevičius ir Aistė Smilgevičiūtė - už šį darbą buvo apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliais.

Aistė Smilgevičiūtė, paklausta, kokia žinutė bus siunčiama šio koncerto metu, sakė: „Atsakysiu citata iš dainos „Broliai aitvarai“ - jie vis dar skrenda, nugalėję mirtį.

Tai jų žinutę mums vis dar skaitome - apie ištikimybę ir tikėjimą savo vertybėmis, apie tai, kad ateitį kuriame šiandien.“

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder