Ar saugu vairuoti žaibuojant? Kaip elgtis per krušą ir potvynių metu?

Ar saugu vairuoti žaibuojant? Kaip elgtis per krušą ir potvynių metu?

Kažkuriuo metu daugelis vairuotojų susiduria su prastomis orų sąlygomis keliuose. Ar tai būtų smarkus lietus, žaibai ar kruša, audrų metu vyraujančios sąlygos didina su vairavimu susijusias grėsmes, taigi vairuotojai privalo būti budrūs, kad tinkamai su jomis susidorotų.

Vairuojant audros lemia naujus pavojus, kai net nedidelis lietus sumažina galimybes laviruoti ir sustabdyti automobilį.

Nepriklausomai nuo to, į kokio tipo audrą papuolėte, egzistuoja kelios taisyklės, apie kurias tokiu metu turite prisiminti.

Visų pirma, neleiskite savo automobilio padangoms nusidėvėti. Plikos padangos ant drėgnos kelios dangos neturi beveik jokio pasipriešinimo, tai didina slydimo vandens paviršiumi, kontrolės praradimo ir susidūrimo riziką.

Antras svarbus dalykas – greitis. Jei kelyje užklupo audra, būtinai sulėtinkite – mažiausiai 10 km/val. mažiau, nei leidžiamas greitis. Lėtas vairavimas, mažai tikėtina, sukels incidentą, o greitas važiavimas vyraujant prastiems orams labai dažnai baigiasi avarijomis.

 

Lietus© Pixabay.com

Jei vyrauja prastas matomumas – įsijunkite automobilio priekinius ir mirksinčius perspėjamuosius žibintus. Taip tapsite lengviau pastebimas kitiems vairuotojams.

Nebijokite sustoti. Jei jaučiate, kad vyraujant tokioms sąlygoms vairuoti darosi nepatogu – sustokite kelkraštyje ir kiek luktelėkite.

Slydimas vandens paviršiumi

Jei smarkios liūties metu imate slysti vandens paviršiumi, tuomet jokiu būdu staiga nestabdykite. Vietoje to nuimkite koją nuo akceleratoriaus ir laikykite vairą tiesiai. Lėtesnis vairavimas visų pirma leis išvengti slydimo vandens paviršiumi.

Balos

Nevažiuokite per balas, ypač nežinomais keliais. Balos gali būti apgaulingai gilios ar slėpti užlietas duobes ar nuolaužas. Taip pat nebandykite duobių aplenkti važiuodami dideliu greičiu.

Ant kelio dangos laikantis vandeniui greitas laviravimas turėtų būti vengtinas visais atvejais. Sulėtinimas suteikia jums daugiau laiko sureaguoti į priešais pastebėtą balą.

Užtvindyti keliai

Niekuomet nevažiuokite per potvynio vandenis. Net jei vairuojate keturiais ratais varomą automobilį, potvynių vanduo yra ekstremaliai pavojingas ir išsiskiria stipriomis slaptomis srovėmis, galinčiomis nusinešti jūsų mašiną.

Jei likote įkalintas užtvindytame kelyje – sustokite kiek įmanoma saugesnėje vietoje ir išsikvieskite pagalbą.

 

Potvynis© Pixabay.com

Vairavimas, kai intensyviai žaibuoja

Vairavimas tokiu metu gali būti labai pavojingas, tačiau saugesnis, nei galėtumėte pagalvoti. Ar į jūsų automobilį gali trenkti žaibas?

Taip, audros metu į jūsų mašiną gali trenkti žaibas, ir guminės padangos nuo to neapsaugos. Vis dėlto automobiliai, į kuriuos trenkia žaibas, veikia lyg Faradėjaus narvas, kuris bendrai apsaugo keleivius nuo nukrėtimo.

Įprastai žaibo iškrova nukreipiama aplink automobilį per jo metalinį rėmą, išvengiant salono. Iš tiesų automobilis yra viena saugiausių vietų audros su žaibais metu.

Visgi egzistuoja tam tikrų perspėjimų. Elektra vis tiek gali keliauti per automobilyje esančius metalinius komponentus, taigi vairuodami audros metu venkite liesti bet kokias metalines detales.

Be to, žaibo iškrova gali pažeisti patį automobilį, pavyzdžiui, gali suveikti oro pagalvės. Jei žaibuojant slepiatės automobilyje, geriausia, kad sėdėdami rankomis nieko neliestumėte, laikykite rankas sau ant kelių.

Nors vairavimas lietaus ar žaibavimo metu gali būti laikomas pakankamai saugiu, to paties tikrai nepasakysi apie vairavimą per krušą.

Vairuoti per krušą tikrai nėra geras sumanymas, taigi venkite to, jei tik galite. Labai tikėtina, kad jūsų automobilis bus apgadintas krentančių ledėkų. Jei kruša ima kristi jums vairuojant, stenkite rasti vietą, kur galėtumėte pasislėpti, pastatyti automobilį ir pralaukti, kol audra praeis.

Jei nėra kitos galimybės, visų pirma susitaikykite, kad jums grįžus namo ant automobilio rasite stichijos padarytos žalos pėdsakų.

Ypač reikėtų saugotis ant priekinio stiklo krentančių krušos ledų. Nors tam, kad priekinis stiklas sudužtų, reikia labai didelio ledėko, netgi nedidelė kruša gali įskelti stiklą, o tai apribotų matomumą. To išvengti beveik neįmanoma, tačiau lėtesnis vairavimas suteiks jums daugiau laiko reaguoti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder