Apokalipse lietuvių nepagąsdinsi

Apokalipse lietuvių nepagąsdinsi

Apokalipsės pranašai patyrė fiasko. Astronomai ramina, kad po savaitės, gruodžio 21-ąją, į Žemę tikrai neatsitrenks kita, iki šiol neatrasta planeta X, dar vadinama Nibiru. Mat tokios paprasčiausiai nėra. O gandus, esą kitą penktadienį žmonijos laukia neišvengiama pražūtis, paneigė net patys majai. Tenka pripažinti, kad lietuviai, kitaip nei kitų šalių atstovai, nepasidavė masinei psichozei ir nepuolė ruoštis menamai pasaulio pabaigai.

Kita vertus, net jei ir grėstų mums kokios nors globalinės nelaimės, apokalipsės ar iš kosmoso atsiųsta katastrofa, Lietuvos valdžios institucijos kol kas demonstruoja olimpinę ramybę. Gal dėl to kalta valdžių kaita, o gal tvirtas tikėjimas, kad jokios pranašystės mums negresia?

Kita vertus, įvykus nenumatytiems reiškiniams ims veikti Vyriausybinė ekstremalių situacijų komisija, vadovaujama vidaus reikalų ministro. "Vakarų ekspresui" Vidaus reikalų ministerijos atstovai paaiškino, kad "gresiant ar susidarius ekstremaliajai situacijai, visos ministerijos ir kitos valstybės ir savivaldybių institucijos ir įstaigos, atsižvelgiant į joms priskirtos veiklos sritį, gresiančios ar susidariusios ekstremaliosios situacijos pobūdį, veikia, vadovaudamosi 2010 m. spalio 20 d. patvirtintu Valstybiniu ekstremaliųjų situacijų valdymo planu".

Deja, pastudijavus minėtąjį planą ramiau nepasidarė. Mat jame apie galimas pasaulio pabaigas ar apokalipses nėra užsiminta nė vienu žodžiu.

Tarpsta verteivos

Tačiau kitų šalių atstovai pranašystes vertina gana rimtai ir net suskubo pasipelnyti. Štai Rusijoje verslininkai pradėjo pardavinėti rinkinius, padėsiančius pasitikti pasaulio pabaigą, kuriuos sudaro: virvė, pieštukas, žvakės, degtinė, šprotai, muilas, vaistai. Ukrainoje net organizuoti kursai norintiems išmokti išgyventi apokalipsės akivaizdoje, taip pat pradėta prekiauti kelialapiais į rojų ir pragarą. JAV nekilnojamojo turto bendrovės spėjo susikrauti nemažus pinigus į prabangius bunkerius pertvarkydamos Šaltojo karo laikų slėptuves. Jau metų pradžioje beveik visos vietos slėptuvėse buvo parduotos.

Tiesa, viena mūsų šalies lažybas organizuojanti bendrovė siūlė lažintis, ištiks mūsų civilizaciją katastrofa šių metų gruodžio 21-ąją ar ne. Patys organizatoriai šį šansą vertina santykiu 100 prie 1. Kitaip tariant, pastačiusieji 10 litų atsiimtų tūkstantį, tačiau vargu ar pasaulio pabaigos atveju prireiks pinigų. Kur kas labiau tikėtina, kad pabaigos išvengsime. Statantieji už tai, kad apokalipsės nebus, telaimėtų po centą nuo lito. Arba, kitaip tariant, vieną litą pelno už pastatytą šimtinę.

Majai paneigė

Užtat pranašysčių autorių palikuonys ragina liautis skleisti paskalas. Gvatemaloje, kurioje apie pusė iš 15 mln. gyventojų yra majų kilmės, gyvenantys majai pareikalavo, kad šalies Vyriausybė ir kelionių agentūros liautųsi skleidę gandus apie menamą senovės majų kalendoriuose numatytą pasaulio pabaigą. Šios tautos ekspertai tvirtina, kad 2012 m. baigiasi tik vienas iš pasaulio vystymosi ciklų, o ne jo pabaiga, suprantama ir kaip civilizacijos žūtis.

Nostradamas nenumatė

Beje, apie pasaulio pabaigą 2012-aisiais nieko neužsiminė ir garsusis viduramžių pranašautojas Mišelis Nostradamas (Michel de Nostradame, 1503-1566), pagal vieną iš versijų, gimęs... gruodžio 21 d.

Jis paskelbė pranašystes, kuriose kalbama apie žmonijos ateitį net iki 3797 m. Tuomet esą ir turėtų nustoti gyvuoti civilizacija. Nostradamo gerbėjai tiki, kad pranašautojo prognozės pildosi 95 procentų tikslumu. Esą jis tiksliai nuspėjo 1945 m. Hirosimos ir Nagasakio tragediją, JAV astronautų išsilaipinimą Mėnulyje. Tačiau šiek tiek apsiriko dėl 2010 m. ar 2011-aisiais turėjusio prasidėti Trečiojo pasaulinio karo. Anot Nostradamo, dar pernai Europoje turėjo būti panaudotas branduolinis ir net cheminis ginklas. Nuo jo poveikio esą išmirs didžioji dalis šiaurinio žemės pusrutulio gyventojų. Užtat karui pasibaigus, pranašavo Nostradamas, Europoje turėtų atsirasti nauja supervalstybė - Ispanija.

Paskęsime tamsoje

Jei majai ir paneigė, o Nostradamas neišpranašavo, tai kai kurie astrofizikai iki šiol nerimsta. Jų teigimu, šiemet prasidėjo Saulės aktyvumo maksimumas, kuris tęsis ir kitais metais. Toks procesas kartojasi kas 11 metų. Esą per tokį aktyvumą, koks Saulės paviršiuje stebimas dabar, kyla audros. Įelektrintos dalelės išsviedžiamos į kosmosą, ir jei jų kryptis sutampa su Žemės, tuomet pasiekia ir ją.

Kol kas mūsų planetą šiek tiek apsaugo magnetinis laukas. Tačiau niekas negali atmesti tikimybės, kad Saulėje gali kilti superaudra, kuri gali turėti įtakos ir žmonijai. O jei taip atsitiktų ir Saulės audra pasiektų Žemę, perdavimo linijose indikuotųsi elektros srovė ir sudegintų skirstomąsias pastotes. Jų atstatymas gali užtrukti ištisus dešimtmečius. Per tą laiką žmonės turėtų verstis be elektros. Miestų gyventojams tai būtų tikra pasaulio pabaiga, mat neveiktų nei liftai, nei šaldytuvai, sutriktų vandens tiekimas.

Esą kažkas panašaus įvyko XIX amžiaus viduryje. Tuomet Šiaurės pašvaistė buvo matoma ties pusiauju, o tai labai reta. Tačiau kadangi nebuvo elektros, gyventojai nesuprato, kas vyksta. Kažkam galvą labai skaudėjo, kažką kankino nemiga, tuo viskas ir apsiribojo.

Išliks fiksuotasis ryšys

Interneto ir telefoninio ryšio paslaugas teikianti bendrovė TEO veiksmų plano pasaulio pabaigos atvejui taip pat nėra sudariusi. Jos atstovo Antano Bubnelio teigimu, kur kas realistiškiau vertinamas galimas elektros dingimas, pavyzdžiui, audrų metu. Tokiems atvejams buvo pasirengta dar projektuojant ir diegiant ryšių tinklą.

"Supaprastinęs galiu paaiškinti, kad interneto paslaugų teikimą užtikrina tinkamas trijų elementų veikimas: duomenų centrų, kuriuose saugoma didžioji dalis turinio (pavyzdžiui, naujienų portalai, paieškos varikliai ar socialiniai tinklai), operatoriaus ryšio įranga bei kliento valdoma įranga - modemas, kompiuteris ar kitas galinis įrenginys. Duomenų centrai bei daugelis ryšio mazgų gana ilgai veiktų ir sutrikus elektros energijos tiekimui. Mat tokiu atveju jų veiklos tęstinumą užtikrintų įrengti akumuliatoriai bei po kurio laiko įsijungiantys autonominiai elektros generatoriai, pavyzdžiui, dyzeliniai. Kur kas daugiau klausimų kelia klientų namuose esantys kompiuteriai. Tikėtina, kad sutrikus elektros energijos tiekimui, visa namuose esanti elektroninė įranga tiesiog išsijungtų", - aiškino A. Bubnelis.

Jis taip pat priminė, kad patikimiausia ryšio priemone dingus elektrai bus daugelis telefono ryšio linijų, taksofonai bei tie telefonai, kurių veikimui nereikalingi papildomi energijos šaltiniai.


"Negaliu nepriminti ir to fakto, kad po pernai pavasarį Japoniją nusiaubusios nelaimės vienintele ryšio galimybe tapo fiksuotas telefono ryšys, o mobilieji buvo naudojami kaip telefonų užrašų knygutės", - fiksuotojo ryšio pranašumą įvardijo A. Bubnelis.

Užsieniečiai panikuoja

Anot spaudos, kai kurių pasaulio tautų atstovai jau rengiasi artėjančiai tamsai. Štai brito Simono Dillono sandėliukas prigrūstas pupelių, žirnių, ryžių, miltų, cukraus, padažų ir kepto sauso maisto atsargų.

Laukdamas apokalipsės šis vyriškis viską taip patobulino, kad prietaisai funkcionuotų ir nutrūkus elektros energijos tiekimui. Jis pasistatė saulės baterijas, malkomis kūrenamą krosnį apšildymui, dvejopo kuro krosnelę ir nepriklausomą apšvietimo sistemą. Visa tai atsiėjo daugiau kaip 20 tūkst. svarų.

Vyriškis taip pat laiko vištas, augina daržoves ir vaisius, pats išmoko juos konservuoti ir tikisi, kad nutikus blogiausiam sugebės apsirūpinti maistu ir pasirūpinti artimaisiais.

Kitoje Atlanto pusėje gyvenančio amerikiečio, buvusio kariškio Timo Ralstono garažas taip pat prigrūstas maisto, vandens filtrų ir ginklų. Vandens filtrų, amunicijos ir vištienos konservų turėtų užtekti bent 15 metų. Po namu įrengtas požeminis bunkeris, bet automobilio priekaboje - visi būtiniausi dalykai tam atvejui, jeigu su šeima tektų bėgti. Kartą per savaitę vyras vežasi du savo sūnus į dykumą, kur moko juos šaudyti su kalašnikovo automatu.

Raudonasis Kryžius taip pat pranešė, kad norinčiųjų išmokti suteikti pirmąją pagalbą skaičius labai padidėjo. Per 30 tūkst. žmonių kas mėnesį aplanko tinklaraštį survivalblog.com, kuriame rašoma, kaip žmonės ruošiasi pasaulio pabaigai.

Lietuviai ramūs

Tačiau mūsų šalies prekybininkai įrodinėja nepastebėję, kad lietuviai ruoštųsi artėjančiai tamsai ir kauptų ilgai negendančių maisto produktų atsargas, ginklus ar šaudmenis. Gytis Misiukevičius, medžioklinių ginklų ir šaudmenų parduotuvių tinklo direktorius, juokiasi, kad tie, kurie rimtai laukia Apokalipsės, jau tylutėliai apsirūpino ir konservais, ir šaudmenimis, ir kruopomis.

"O jei rimtai, tai JAV galioja kitokie įstatymai. Kai kuriose valstijose ginklus įsigyti yra labai paprasta. Lietuvoje tokia privilegija suteikiama tik medžiotojams. O mūsų medžiotojai jau turi šautuvus, todėl naujų pirkimo bumo tikrai nepastebėjau. Tiesa, šaudmenų paklausa nesidomėjau. Gal išties jų nuperkama daugiau?" - juokėsi ginklų pirklys.

Didžiųjų prekybos tinklų atstovai taip pat tvirtina nepastebėję, kad pirkėjų įpročiai būtų kiek nors pakitę. Olga Malaškevičienė, "Maxima LT" atstovė spaudai, "Vakarų ekspresui" sakė, kad atlikus šio prekybos tinklo klientų perkamų prekių tyrimą, konstatuota, kad lietuviai pasaulio pabaigai kol kas dar nesiruošia.

"Šiuo metu paklausiausi kalėdiniai pirkiniai, eglutės, žaisliukai ir kitos panašios prekės. Tačiau per pastaruosius tris mėnesius nepastebėta, kad didėtų ilgai negendančių prekių paklausa", - sakė O. Malaškevičienė.

Jai antrino ir Valdas Lopeta, prekybos tinklo "Iki" atstovas spaudai. Jo teigimu, šiuo metu lietuviai daugiausiai pinigų išleidžia kalėdinėms puošmenoms, žaisliukams.

"Jei kas nors ir perka žvakes, tai tik dekoratyvines, o ne tam, kad pasišviestų dingus elektrai", - pridūrė pokalbininkas.

Pinigų bus

Lietuvoje veikiančių komercinių bankų atstovai teigia nepastebėję jokių požymių, kad žmonės masiškai atsiiminėtų indėlius ir ruoštų grynųjų pinigų atsargas. Kita vertus, bankų atstovai įrodinėja, kad jie gali dirbti net ir po pasaulio pabaigos.

"Swedbanko" atstovas spaudai Saulius Abraškevičius pasigyrė, kad dingus elektrai ar interneto ryšiui bankas naudotųsi rezerviniais energijos tiekimo šaltiniais ir ryšio kanalais.

"Banko esminės funkcijos tokiu atveju nesutriktų, tačiau kitas klausimas - ar dingus elektros tiekimui, ar sutrikus interneto ryšiui banko klientai turėtų galimybių jomis pasinaudoti?" - svarsto banko atstovas.

Jo kolega, SEB banko atstovas Arvydas Žilinskas netuščiažodžiavo, tačiau leido suprasti, kad šiam bankui nebaisios jokios apokalipsės.

"Bankas yra pasiruošęs dirbti ir užtikrinti turimų lėšų saugumą ir esant ekstremalioms situacijoms, tačiau tai yra konfidenciali informacija", - atsakė A. Žilinskas.

Aišku, ta aplinkybė, kad lietuviai iki šiol nepasidavė masinei psichozei, dar neįrodo, kad mes netikime apokaliptinėmis pranašystėmis. Visko gali būti, kad pasiruošimą pasaulio pabaigai mes tik atidėliojame paskutinei minutei. O jau tuomet - laikykitės.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder