Antarktida: druskos ežere geologai rado juoko dujų

Antarktida: druskos ežere geologai rado juoko dujų

Neseniai amerikiečių mokslininkai labai nustebo sužinoję, kad juoko dujos taip pat gali susidaryti chemiškai.

Tyrinėdami labai druskingą Antarktidos Don Juano ežerą, mokslininkai aptiko chemiškai susidariusių juoko dujų. Druskos koncentracija šio ežero vandenyje yra net 40 proc., taigi šis nedidelis ir seklus ežeras yra druskingiausias vandens telkinys visame pasaulyje. Jis druskingesnis net už Negyvąją jūrą, kurioje druskos yra "tik" 30 proc., vz.lt cituoja žurnalą "Iliustruotasis mokslas".

Juoko dujos (N2O) yra vienos iš labiausiai šiltnamio efektą skatinančių dujų. Iki šiol mokslininkai manė, kad juoko dujos yra biologinės kilmės, susidarančios bakterijoms ardant organines medžiagas jūroje arba žemėje.

Don Juano ežere juoko dujos susidaro nitritų prisotintam sūriam vandeniui reaguojant su vulkaninėmis uolienomis, kuriose yra geležies. Anot Džordžijos universiteto mokslininkų, tokia paprasta reakcija gali vykti ir daugelyje kitų vietų.

Šiltnamio efektą sukeliančių juoko dujų poveikis yra 300 kartų didesnis nei anglies dvideginio. Šios naujos žinios gali padėti geriau suvokti visuotinio atšilimo priežastis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder