2015-ieji - patys šilčiausi metai

2015-ieji - patys šilčiausi metai

2015-ieji, amerikiečių mokslininkų teigimu, buvo patys šilčiausi metai nuo orų stebėjimų pradžios. Nacionalinė vandenynų ir atmosferos tyrimų administracija (NOAA) trečiadienį paskelbė, kad vidutinė temperatūra pasaulyje pernai buvo 0,9 laipsnio didesnė už XX amžiaus vidurkį. Ligšiolinis šilumos rekordas, pasiektas 2014-aisiais, viršytas 0,16 laipsnio, praneša agentūra AFP.

Dar niekuomet nuo orų fiksavimo pradžios XIX amžiaus pabaigoje nebuvo taip šilta, kaip pernai, pareiškė NOAA. Be to, dar niekad globalus temperatūros rekordas nebuvo pagerintas taip aiškiai. Rekordinės temperatūros fiksuotos 10 iš 12 pernai metų mėnesių, įskaitant gruodį.

NOAA duomenimis, neįprastai šilta pirmiausiai buvo Centrinėje Amerikoje ir šiaurinėje Pietų Amerikos dalyje. Šilumos rekordai taip pat gerinti Europoje, rytinėje ir pietinėje Afrikoje, Vakarų Azijoje ir daugelyje Sibiro regionų.

Pasak NOAA, nuo 1997-ųjų temperatūros rekordas gerintas 16 metų iš 18. Viena rekordinės praėjusių metų šilumos priežastimi ekspertai nurodo vadinamąjį "El Ninją" reiškinį, kai šiltos vandens masės susikaupia centrinėje ir rytinėje Ramiojo vandenyno dalyje. To padarinys yra orų ekstremumai.

JAV kosmoso agentūra NASA, savo palydovais renkanti duomenis apie pasaulio klimatą, patvirtino, kad 2015-ieji buvo rekordiškai šilti metai. "Klimato kaita yra mūsų kartos iššūkis", - pareiškė NASA vadovas Čarlzas Boldenas (Charles Bolden) ir paragino riboti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder