1000 metų senumo vienuolio mumija rasta statuloje

1000 metų senumo vienuolio mumija rasta statuloje

Atskleista auksinės sėdinčio Budos skulptūros, pavogtos iš šventyklos Kinijoje ir parduotos Nyderlanduose, paslaptis. Jos viduje rasta 1000 metų senumo vienuolio mumija, praneša CNN.

Mumija buvo atrasta visiškai atsitiktinai, kai statulą įsigijęs vyras ją atnešė restauruoti į muziejų Nyderlanduose. Ekspertų komanda nuskenavo meno kūrinį ir išsiaiškino, kad viduje slėpėsi mumifikuoto vienuolio kūnas. Mokslininkai rado ir popieriaus skiaučių, primargintų kiniškais hieroglifais.

Iš šių užrašų buvo išsiaiškinta, kad tai - budistų vienuolio palaikai. Gyvenimą jis buvo paskyręs meditavimui ir savo kūno ruošimui pomirtiniam gyvenimui. Ši praktika prieš tūkstantį metų buvo plačiai paplitusi Japonijoje, Tailande ir Kinijoje. Tokį kelią pasirinkę žmonės valgydavo specialų maistą ir gerdavo nuodingą arbatą, kad kūnas būtų prisisunkęs nuodų ir po mirties juo nesimaitintų lervos. Keli vienuoliai, kuriems pavyko pasiekti savo tikslą, buvo itin gerbiami.

Tyrėjai mano, kad ši vienuolio mumija pirmuosius 200 metų buvo eksponuojama ir garbinama budistų šventykloje Kinijoje. Keturioliktame amžiuje palaikus įdėjo į skulptūros vidų. Kol kas bandoma išsiaiškinti, iš kurios konkrečios Kinijos vietos kilęs mumifikuotas vienuolis.

Šiuo metu eksponatą galima pamatyti Budapešte, o gegužės mėnesį jis keliaus į muziejų Liuksemburge.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder