Tragiškas likimas Žvėrinčiaus vilkų laukė aptvare: žvėrys krito nuo kulkų

Tragiškas likimas Žvėrinčiaus vilkų laukė aptvare: žvėrys krito nuo kulkų

Telšių rajone įkurtame „Žvėrinčiuje“ sunkia ir nepagydoma liga sergantys vilkai su vilkiukais sukėlė skandalą. Turistei paviešinus sergančių žaizdotų gyvūnų nuotraukas, skubiai nuspręsta juos sunaikinti.

Žiemą gydyti žvėrių neturi sąlygų

Apie skaudų incidentą „Žvėrinčiuje“ kalbamės su Valstybinės miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio vadovu Romualdu Zebčiuku.

R. Zebčiukas papasakojo, kaip užkratas pateko pas vilkus. Pasirodo, 2017 metų pabaigoje vienas vilkiukas pabėgo iš vielos tinklo aptvaro. Maždaug po savaitės „Žvėrinčiaus“ darbuotojai sugavo bėglį ir atgal grąžino.

Kažkas matė, kad per tą laiką, kol buvo laisvėje, vilkiukas spėjo sugauti sergantį lapiuką ir suėsti. Greičiausiai vilkiuko grobis buvo užkrėstas grybine liga – dermatitu, liaudyje vadinamu „suskiu“.

„Gamtoje tai periodiškai pasikartojanti liga, žmonės mato lapes, usūrinius šunis, lakstančius su nuplikusia uodega. Ta liga užeina, paskui pradingsta“, – kalbėjo R. Zebčiukas.

Užėjus šalčiams iš 2017 į 2018 metus, ta liga pasireiškė visiems aptvare esantiems vilkams. „Žvėrinčiaus“ darbuotojai vilkus uždarė į atskirą aptvarą, kur juos gydė, dezinfekavo.

Deja, kaip pabrėžė pašnekovas, laukinį žvėrį išgydyti nuo tokios ligos – neįmanoma. Kelias savaites vilkai buvo purškiami vandeniniu tirpalu.

„Žiemą gydyti žvėrių „Žvėrinčiuje“ nėra sąlygų. Šunį gali įsivesti į kambarį, gydyti ir išgydyti, o laukinį žvėrį, kuris kandžiojasi, gali prieiti ir gydyti tik užmigdžius. Bet žiemą migdantys šautuvai neveikia, nes dujinis užtaisas dėl žemos temperatūros mažiau reaguoja. Vienintelis būdas – sergantį žvėrį nušauti“, – sakė Valstybinės miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio vadovas.

Lauks pavasario teritorijai dezinfekuoti

Pasak R. Zebčiuko, pernai veterinarijos gydytojas nustatė, kad gydymas – neefektyvus, ir buvo priimtas sprendimas – nušauti. Keturi vilkai buvo sunaikinti. Bet kadangi žmonės gailestingi, nusprendė patiną ir patelę palikti gyvus. Tuomet atrodė, kad jie lyg ir pasveikę buvo. Pavasarį patelė atsivedė keturis vilkiukus, jie užaugo ir iki pat žiemos pradžios nebuvo ligos požymių. Prasidėjus šalčiams, vilkai ir jų vilkiukai pradėjo plikti.

Vilkai nupliko per porą savaičių. Atsitiktinai juos užmačiusi turistė paviešino nuotraukas. Kilus skandalui, nuspręsta sunkia užkrečiama liga sergančius vilkus sunaikinti.

Ta liga gali pereiti ir meškai, ir lūšims, ir kitiems laukiniams „Žvėrinčiaus“ gyvūnams, tad nuspręsta nerizikuoti. Vilkai sunaikinti pagal veterinarų rekomendacijas, kad užkratas toliau neplistų.

R. Zebčiuko teigimu, teritoriją, kurioje gyveno vilkai, būtina dezinfekuoti, tačiau priemonės veikia tik pliusinėje temperatūroje. Dabar į urvus bus įmestos sieros šaškės, daugiau šiuo metu nieko neįmanoma padaryti.

„Lauksime pavasario, kol atšils orai, o per tą laiką samdysime specialistus, kurie turės pateikti rekomendacijas, kaip panaikinti ligos židinį aptvare. Apie 2,5 ha ploto aptvaras bus laikomas tuščias net kelerius metus“, – tvirtino urėdijos Telšių regioninio padalinio vadovas, kuris apgailestavo, kad „Žvėrinčiaus“ veterinarijos gydytojas nutraukė sutartį. Tad urėdija jau mėnesį laiko per spaudą ieško kito, tačiau neatsiranda norinčiųjų, nes darbas su laukiniais žvėrimis yra sudėtingas ir pavojingas.

Dėl niežulio vilkai nusidraskė odą

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas-valstybinis veterinarijos inspektorius Laimonas Bagdonas informavo, kad Telšių VMVT nedelsiant atliko vilkų laikymo vietos patikrinimą.

Patikrinimo metu nustatyta, kad laukinių gyvūnų laikymo vietoje „Žvėrinčiuje“ buvo laikomi šeši vilkai. Vilkai šių metų vasario–kovo mėnesiais jau buvo gydomi nuo grybelinės infekcijos, tačiau ne visus gyvūnus pavyko išgelbėti. Šį rudenį, atšalus orams, liga pasireiškė aptvare laikomiems vilkams iš naujo, ypač nukentėjo jauni vilkiukai, atšalus liga ėmė sparčiai progresuoti. Dermatitu užsikrėtę vilkai pradėjo nykti, buvo pažeistas kailis ir oda, dėl niežulio jie nusidraskė odą.

Telšių valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai, 2018 m. lapkričio 28 d. apžiūrėję vilkus, nustatė kad vilkai dėl įsisenėjusių odos pažeidimų, progresuojant patologiniam procesui, atsižvelgus į tai, kad susirgimas kartojasi kitose vilkų vadose (dėl užkrėstos teritorijos ir užkrato paplitimo visame aptvare), o anksčiau taikytas gydymas nepasiteisino, galimas visiškas gyvūnų išsekimas su pasekme – nugaišimu.

Todėl buvo nurodyta nedelsiant organizuoti priemones, kad būtų sumažintos gyvūnų kančios.

VĮ Valstybinių miškų urėdijos Telšių regioninio padalinio atsakingi asmenys yra iškviesti dėl poveikio priemonių taikymo.

Taip pat rekomenduota laikinai nutraukti ligai imlių rūšių laikymą vilkų aptvare bei sudaryti sutartį su veterinarijos gydytoju dėl reguliaraus gyvūnų sveikatingumo įvertinimo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder