Sužieduoti pirmieji pelėdų jaunikliai

Sužieduoti pirmieji pelėdų jaunikliai

Iš pelėdinių paukščių Lietuvoje dažniausiai sutinkami mažieji apuokai ir naminės pelėdos. Rudenį ir žiemą naminėms pelėdoms yra keliami inkilai, o pavasarį tikrinamas jų užimtumas. Šis metas yra pelėdų perėjimo metas, todėl žieduotojams yra pats darbymetis.

Praėjusią savaitę pelėdų inkilai buvo tikrinami Ukmergės, Trakų ir Vilniaus rajonuose. Iš viso buvo rastos trys poros. Ukmergės rajone – 4 jaunikliai. Trakuose ir Vilniuje abi dėtys po 5 kiaušinius, abejuose inkiluose po du jauniklius jau buvo išsiritę, atsižvelgiant į tai, kad jaunikliai buvo maži, jie nebuvo žieduojami. Įdomu tai, kad pernai metais Trakuose tikrinant inkilus, buvo sugauta naminės pelėdos patelė, kuri išperėjo ir užaugino 4 jauniklius tame pačiame inkile, visi jie buvo sužieduoti. Galime pasidžiaugti, kad naminė pelėda šiame inkile peri jau antrus metus iš eilės. Žiedavimo metu Trakuose ir Vilniuje buvo iškelta po vieną pelėdinį inkilą

 2014 m. gegužės 3–4 dienomis pelėdų inkilai tikrinti Rokiškio ir Zarasų rajonuose. Iš viso buvo patikrinti 36 inkilai, kuriuose rastos trys poros (dvi – inkiluose, viena – drevėje). Visuose inkiluose buvo rasti tik jaunikliai, suaugusių paukščių jau nebuvo. Jaunikliai jau dabar yra dideli ir maždaug po savaitės bus pasiruošę palikti inkilus. Kadangi šiuo metu tėvai juos vis dar tik maitina ir saugo, žieduojant naudojami apsauginius akinius, nes pelėda bet kuriuo metu galėjo pulti. Rokiškio ir Ukmergės rajonuose rajone sužieduoti 4, Zarasų rajone – 2 jaunikliai.

Svarbu pažymėti, jog dirbusi komanda pasiekė puikių rezultatų. Šiai dienai yra sužieduota 12 naminės pelėdos individų: 10 jauniklių bei 2 patelės.

Žieduotojai: Darius Musteikis, Ingrida Meškinytė. Dalyviai: Arūnas Čerkauskas, Vitalis Kairiūkštis, Vytautas Sabaliauskas.

Paminėtina, jog tikrinant inkilus Vilniaus mieste susidurta su išskirtiniu atveju. Inkilas Ankalnio rajone buvo iškeltas 2013 m. rudenį. Tikrinant inkilą 2014 m.balandžio 27 d., rastas tuščias inkilas su vienu kiaušiniu.

Ilgai spėlioti nereikėjo, kodėl taip atsitiko – tiesiai po inkilu rasta laužavietė, kurios prieš tai šioje vietoje nebuvo. Norime atkreipti visų žmonių dėmesį, jog parkai, miškai yra dideli ir jeigu tokiose vietose sukurti laužą yra leidžiama, pasistenkime laiką gamtoje leisti taip, jog netrukdytume ir nedarytume žalos tiems, kam gamta yra vieninteliai ir tikrieji jų namai.

Lietuvos paukščių sąraše turime 13 pelėdų rūšių:

1.    Liepsnotoji pelėda (Tyto alba)
2.    Apuokėlis (Otus scops)
3.    Didysis apuokas (Bubo bubo)
4.    Baltoji pelėda (Bubo scandiacus)
5.    Raiboji pelėda (Surnia ulula)
6.    Žvirblinė pelėda  (Glaucidium passerinum)
7.    Pelėdikė (Athene noctua)
8.    Naminė pelėda (Strix aluco)
9.    Uralinė pelėda (Strix uralensis)
10.    Laplandinė pelėda (Strix nebulosa)
11.    Mažasis apuokas (Asio otus)
12.    Balinė pelėda (Asio flammeus)
13.    Lututė (Aegolius funereus)

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder