Statys gyvūnų krematoriumą

Statys gyvūnų krematoriumą

Netekti mylimo augintinio – visada skaudi netektis. Dar skaudžiau, kai, šeimos nariu buvusio augintinio negali nė padoriai palaidoti. Aišku, galima utilizuoti. Tačiau kuris norėtų savo šeimos narį įmesti šalia skerdyklos atliekų ir taip atsisveikinti su savo ilgamečiu draugu? Jau netrukus tauragiškiai, ir ne tik jie, turės galimybę atsisveikinti su savo augintiniais oriai – viename Žygaičių seniūnijos kaime bus statomas gyvūnų krematoriumas.

Ką daryti netekus naminio gyvūno? Palikti veterinarijos klinikoje, kad jį utilizuotų? Išmesti į šiukšlių konteinerį? Įdėti į maišą ir nuskandinti? Pakasti po egle? Balkonu? Problema – kur dėti nugaišusį gyvūną – egzistuoja seniai. Pasisekė tiems, kurie turi nuosavą žemės sklypą – įstatymas leidžia palaidoti augintinį nuosavoje žemėje. Tačiau ką daryti, jei tokios neturi arba jei žiema ir žemė įšalusi? Be to, įstatymas griežtai draudžia užkasti gyvūnų kūnelius pamiškėse, parkuose ir tuo labiau išmesti į konteinerį.

Jau tapo įprasta, kad daug rajono naujienų paskelbiamos būtent socialiniame tinkle. Taip pasklido ir pastaroji žinia apie gyvūnų krematoriumą – savo „Facebook“ profilio savaitės nuotraukoje spalio pabaigoje savivaldybės administracijos direktorius Modestas Petraitis rašė, kad „planuojama augintinių krematoriumo statyba ir eksploatavimas Žygaičių sen., Zoliškių k. Į krematoriumą negyvų gyvūnų kūnus/dalis atveš speciali transporto priemonė, priklausanti įmonei, arba klientai savo negyvus augintinius pristatys patys. Planuojama per metus kremuoti iki 40 t negyvų gyvūnų kūnų/dalių“.

„Tauragės kurjerio“ pakalbintas veterinarijos gydytojas Vitalijus Žebelys sako seniai puoselėjęs svajonę įkurti augintinių krematoriumą, kad žmonės galėtų humaniškai atsisveikinti su gyvūnais. Jam labai skaudu, kai nugaišę gyvūnėliai išmetami į konteinerį ar paliekami kur nors pamiškėje, o net jei ir užkasami miške, laukiniai gyvūnai juos atknisa.

Šiuo metu jau derinami būsimo krematoriumo planai, tvarkomi visi būtini leidimai. Jau aišku, kad poveikio aplinkai vertinimo nereikia, nes krematoriumas bus nedidelis – nes valandą bus galima sudeginti iki 50 kg, o vidutiniškai – apie 50 kg palaikų.

Krematoriumas iškils Žygaičių seniūnijos Zoliškių kaime, kuriame – tik viena sodyba, nuosavoje V.Žebelio žemėje. Pasak V.Žebelio, tai bus nedidelis, 75 kv.m gražus šiuolaikiškas pastatas, aplink – parkas, kuriame bus pastatytas nedidelis kolumbariumas, tad norintieji urnas su savo augintinių pelenais galės palikti čia.

– Jei pavyks sėkmingai sutvarkyti visus dokumentus, statyba prasidės pavasarį ir bus baigta per metus, – sakė V.Žebelys. – Krematoriume bus įkurtos trys darbo vietos.

Paklaustas, kiek lėšų prireiks šiam sumanymui įgyvendinti, jis sakė, kad tai didelė investicija, kuri, ko gero, niekada neatsipirks, tačiau jis tai darąs iš idėjos.

O kiek kainuos kremuoti gyvūną? Pasak V.Žebelio, kaina priklausys nuo gyvūno svorio ir svyruos nuo 30 iki 150 eurų.

– Suprantu, kad tai nepigu, tačiau kremavino savikaina didelė. Krosnis bus kūrenama dyzelinu, vien jos užšildymui reiks apie 30 litrų dyzelino, – sakė jis.

Vis dėlto V.Žebelys įsitikinęs, kad humaniškas atsisveikinimas su savo augintiniu turėtų tapti norma, nes tai kultūros dalis.

Jo žiniomis, tai bus pirmas toks krematoriumas ne tik Lietuvoje, bet ir visose Baltijos šalyse.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder