Skaiva Jasevičiūtė: „Pirkdami šunį iš neatsakingų veisėjų, įsigyjate „ligų maišelį“

Skaiva Jasevičiūtė: „Pirkdami šunį iš neatsakingų veisėjų, įsigyjate „ligų maišelį“

Šiandien Vilniuje vyko penktus metus iš eilės organizuojamas renginys „Bigbank Match Show“, skirtas puoselėti šunų priežiūros kultūrą. Vasariškas oras pritraukė gausų būrį dalyvių, kurie su savo augintiniais varžėsi įvairių talentų rungtyse, konsultavosi su šunų veislynais, kokį keturkojį draugą pasirinkti, stebėjo šunų dresūros mokyklų pasirodymus.

Prie renginio prisidėję garsūs žmonės, tarp kurių – Gintarė Gurevičiūtė, Skaiva Jasevičiūtė, Mantas Wizard – siekė atkreipti dėmesį į kasmet vis opesnę problemą – komercinių šunų daugintojų veiklą, sąlygojančią nehumanišką elgesį su gyvūnais.

Pasak renginį vedusios žurnalistės Skaivos Jasevičiūtės, žmonės, perkantys šunis iš komercinių daugintojų, įsigyja „ligų maišelius“, kurių priežiūrai vėliau tenka išleisti daug pinigų.

„Neatsakingi šunų veisėjai, kergdami šunis, neinvestuoja lėšų į jų sveikatos tyrimus, neskiria dėmesio jų sveikatos priežiūrai, tad žmonės, įsigiję šunį iš tokių veisėjų, kartu nusiperka ir visą maišą problemų. Tokie šuneliai susiduria su įvairiomis ligomis – nuo alergijų iki stuburo išvaržų, kurių gydymui tenka skirti daug lėšų, tad pasitaiko atvejų, kai tokie šuneliai tampa benamiais arba yra tiesiog užmigdomi“, - renginio metu pasakojo S. Jasevičiūtė.

Pasak jos, žmonės neturėtų susivilioti komercinių daugintojų skelbimais, kuriuose dažnai rašoma, kad parduodamas „veislinis šuo be dokumentų“, ar dar blogiau – įsigyti šunelį turguje.

„Rekomenduojama šunį įsigyti tik iš patikimų ir atsakingų veisėjų, kurie yra registruoti Lietuvos kinologų draugijoje. Tokie šunų veisėjai atlieka sveikatos tyrimus, tad įsigydami augintinį iš jų, galite būti ramūs, kad turėsite ne tik atitinkantį išvaizdos standartus, bet ir genetiškai sveiką keturkojį draugą“, - sakė S. Jasevičiūtė.

Renginio metu vyko edukacinės programos, supažindinusios dalyvius su įvairiomis šunų veislėmis, visų veislių šunų konkursas, kuriame tiek veisliniai, tiek neveisliniai šunys varžėsi įvairiose rungtyse. Komisiją sudarė TV laidų vedėja Gintarė Gurevičiūtė, magas Mantas Wizard, Valstybės sienos apsaugos tarnybos Kinologinės veiklos vadovas Žydrūnas Karčiauskas ir šunų dresūros mokyklos „Educated Dog” trenerė Lina Mockutė.

Renginyje savo talentus demonstravo 33 veislių šunys ir mišrūnai, iš kurių jauniausias dalyvis buvo vos trijų mėnesių sulaukęs Čekoslovakų vilkšunis. Iš viso triukus – nuo sėdėjimo iki kamuolio mėtymo į krepšį – rodė 86 dalyviai.

Pagrindinę nominaciją laimėjo mišrūnė Leila, demonstravusi sugebėjimus pagelbėti šeimininkams namuose – pavyzdžiui, išmesti vaikų sauskelnes į šiukšliadėžę arba atnešti vaikų batukus. Be šios nominacijos apdovanojimai taip pat įteikti „Metų BIG‘uodegiui“ – cvergšnaucerei Ekstrai, „Metų liežuvautojui“ – prancūzų buldogui Emperui, „Holivudo ausytėms“ – mišrūnui Jankiui, „BIG‘sruogai“ – mišrūnei Lapei, „Auksiniam balsui“ – Jack Russel terjerei Mailai ir „Metų šešiakojui“ – belgų aviganei Jolai su šeimininku Linu.

Renginio metu už simbolinę kainą buvo galima pažymėti savo augintinį. Taip pat veikė „Royal Canin“ mini veterinarijos klinika, kurioje buvo galima pasverti savo keturkojį ir įsitikinti, ar jis atitinka savo veislės standartus.

Švietėjišką ir pramoginį renginį organizavo bankas „Bigbank” ir Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder