Siūlo sukurti gyvūnų skriaudėjų registrą

Siūlo sukurti gyvūnų skriaudėjų registrą

Sumušei žmogų - sėdi kalėjime. Sumušei keturkojį - atsiperki kelias dešimtis eurų siekiančia bauda. Deja, tokia Lietuvos praktika.

Trečiadienį Klaipėdoje, Naujakiemio gatvėje, šunį pavadėliu talžęs vyras atsipirko baudomis už nedidelį chuliganizmą ir už žiaurų elgesį su gyvūnu. Pareigūnai vyrą nustatė tą pačią dieną, o specialistė, apžiūrėjusi šunį, pareiškė, jog rimtų sužalojimų nėra. Be to, paaiškėjo, kad šuo vyrui nepriklauso. Tikrasis keturkojo šeimininkas, pasirodo, yra chuligano artimasis, tad ir gyvūno esą nėra pagrindo paimti.

"Vakarų ekspresas" pamėgino susisiekti su gyvūną talžiusiu vyru, tačiau socialiniuose tinkluose į žinutę žurnalistui jis neatrašė. Įdomu tai, kad vyras dar trečiadienį savo "Facebook" paskyroje buvo įsikėlęs fotografiją, o štai jau ketvirtadienį ji buvo ištrinta. Internete pasklido informacija ne tik apie tai, kas yra šis vyras, bet ir kur galimai gyvena.

Apie tai, kokio dydžio baudos skirtos smurtautojui bei ar šis nesikreipė į policiją dėl grasinimų, pareigūnai ketvirtadienį rengiant publikaciją "Vakarų ekspresui" nepakomentavo.

Tačiau smurtas prieš gyvūną palieka ir nematomus randus. Klaipėdos regiono gyvūnų globos namų "Nuaras" atstovė Eglė Mulevičiūtė teigė, kad nuo smurto nukentėję keturkojai, patekę į prieglaudą, yra itin bailūs, nebegali pasitikėti žmonėmis. "Jie būna mušti, jiems rodome, kad gyvenime būna ir kitaip: žmonės negeria ir jų nemuša, tai nereikia nieko kandžioti. Tokia problema išties yra. Šiais laikais žmonėms dar normalu ir pakarti, skandinti, užkasti gyvūnus", - apgailestavo E. Mulevičiūtė.

Ji aiškino, kad bausmė už žiaurų elgesį su gyvūnais turėtų būti kur kas griežtesnė.

"Spėju, anksčiau už tą pažeidimą vyras nebuvo nubaustas. Kokią jis baudą gavo? 50 eurų? Kas iš to! Ar tai adekvati bausmė? Manau, kad ne.

Dažnai savo darbe susiduriu su situacijomis, kai pas mus patenka akivaizdžiai kankinti gyvūnai. Žiemą mus sukrėtė įvykis, kai Dituvos sodų miške radome kritinės būklės šunį. Pareigūnams šeimininkai aiškino, kad jis pabėgo. Tegul nejuokauja! Tas gyvūnas nepastovėjo ant kojų. O tie šeimininkai gavo įspėjimą už tai, kad neprižiūri šuns. Ir vis tiek buvo nuspręsta, kad esą gyvūnas pabėgo", - apie akivaizdžią neteisybę kalbėjo gyvūnų mylėtoja.

E. Mulevičiūtė akcentavo, kad keturkojai nėra apsaugoti nuo skriaudėjų, kadangi policija nepateikia už žiaurų elgesį su gyvūnais nubaustų žmonių sąrašo, tad nėra galimybės patikrinti, ar gyvūną priglausti norintis žmogus nėra linkęs į agresiją.

Ji svarstė, kad reikėtų sukurti tokių asmenų registrą. Gyvūnų mylėtoja teigė, kad tokia informacija Lietuvoje veikiančios prieglaudos dalijasi socialiniuose tinkluose. "Bet policija mums tokių duomenų neduoda", - apgailestavo "Nuaro" atstovė.

E. Mulevičiūtė teigė, kad jei bent keli žiauriai su gyvūnais pasielgę žmonės sulauktų realios laivės atėmimo bausmės, kiti skriaudėjai galbūt susimąstytų apie savo elgesio pasekmes.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder