Nuo galvos iki letenų (2)

Nuo galvos iki letenų (2)

Profesionalios šunų priežiūros priemonės kainuoja brangiai, tačiau jas galima pakeisti ir "naminėmis".

Pabaiga. Pradžia spalio 27 d.

Grožio procedūros

Plaukite šuniukui akis ramunėlių nuoviru arba šviežiai užplikyta ir atvėsinta nestipria arbata. Tai daryti reikia kasdien, geriausia - ryte. Naudokite vatos tamponėlį. Po to sausa servetėle nuvalykite kailį aplink akis ir jį pašukuokite dantų šepetėliu arba metalinėmis šukomis.

Ausis valykite ausų krapštukais, pamirkę į pienelį makiažui valyti. Darykite tai kartą per savaitę arba pusantros po maudymo.

Nagų karpymas. Darykite tai nuo mažens kartą per savaitę ar pusantros specialiai tam skirtomis žirklėmis arba manikiūro replikėmis. Nukirpkite 1-2 cm 45 laipsnių kampu prie gyvos nago dalies. Jeigu persistengėte ir pasirodė kraujo lašelis, pabarstykite tą vietą miltais arba vaikiška pudra.

Šuns nagai turi šiek tiek liesti žemę. Kai kuriems šunims jie nudyla savaime, bet kitiems užauga labai ilgi ir kėsinasi įaugti į minkštuosius audinius.

Dantų valymas. Verta turėti dantų šepetėlį su labai minkštais šeriais, bet jei neturite, tiks ir marlė, apvyniota aplink pirštą ir pamirkyta valgomosios sodos tirpale (arbatinis šaukštelis stiklinei verdančio vandens). Idealu būtų išvalyti po kiekvieno pašėrimo. Jei šuo nėra senas, galima šią procedūrą pakeisti į specialų kalcio kauliuką.

Maudymas. darykite tai du tris kartus per mėnesį. Jei specialų šampūną ir balzamą pirkti per brangu, naudokite vaikišką hipoalerginį šampūną "Be ašarų" ir kondicionierių, kurio galima nenuplauti.

Džiovinimas. Jis būtinas nepriklausomai nuo metų laiko ir temperatūros namuose. Išmaudę iš pradžių šuniuką suvyniokite į kilpinį rankšluostį, o paskui naudodami feną (šiltą, be karštą srovę!) ir minkštų šerių šepetį džiovinkite nuo letenų nugaros vidurio link.

Kosmetinė
Ilgaplaukių "jorkiukų" kosmetinėje turi būti:
* specialus šukavimo šepetys,
* masažinis minkštas šepetys,
* metalinės šukos,
* šukos su ilgu kotu šukuosenoms daryti,
* tankios šukytės snukučiui šukuoti.

Mityba: naudingi patarimai

Suaugusį šunį reikia šerti du kartus per dieną: ryte ir vakare. Dubenį patraukite po 15 minučių (netgi jei jis neištuštintas).

Ėdalo paros norma priklauso nuo to, kiek fizinių jėgų išeikvoja jūsų augintinis.

Maitinimas pagal amžių: iki dviejų mėnesių - penkis šešis kartus per dieną, nuo 2 iki 4 mėn. - keturis kartus, nuo 4 iki 7 mėn. - tris. Vėliau šuo šeriamas dukart per dieną, senatvėje - du tris kartus.


Esminis tinkamos mitybos rodiklis - normalus riebumas ir gerai išvystyti raumenys. Kaip tai nustatyti? Pačiupinėkite raumenis galinėje viršutinėje kūno dalyje. Dubens kaulų viršutinis pagrindas turi būti užčiuopiamas, tačiau jis neturi matytis.

Šuo turi gauti žalios mėsos (tik vakare). Ją supjaustykite gabaliukais ir nuliekite verdančiu vandeniu.

Duokite žalių daržovių (salotų su aliejumi), kartą per mėnesį duokite pagraužti nedidelę žalią bulvę.

Duokite nevirtų grikių kruopų (galima mirkytų), jūros arba vandenyno žuvies (upių žuvį geriau virti).

Šuniui nuolat turi būti pasiekiamas šviežias vanduo.

Kartais šuo gali neėsti visą dieną. Jeigu jis sveikas, jaudintis neverta: tai tik iškrovos diena.

Perėjimas nuo vienos šėrimo formos prie kitos (nuo natūralaus prie sauso) neturi būti staigus (ne mažiau kaip per 2 savaites), kad nesukeltų disbalanso virškinimo organuose. Palaipsniui didinkite porciją ėdalo, prie kurio norite pripratinti. Taip pat elkitės netgi pereidami prie kito gamintojo priduktų. Per šį laiką susiformuos organizmo mikroflora, leisianti gerai apdoroti kitos rūšies ėdalą.

Ko negalima daryti

Nepadauginkite mineralinių papildų. Dėl jų perdozavimo padidėja letenų lūžių rizika.

Jei šeriate šunį specialiai subalansuotais pašarais, papildomai mineralų bei vitaminų neduokite: sveikatos šuniui tai tikrai nepridės, maža to - gali privesti ir prie tragedijos.

Nešerkite žalia aviena ir kiauliena, nes šioje mėsoje dažniausiai pasitaiko šunų maro virusas. Be to, kiauliena trikdo skrandžio veiklą ir yra per sunki kepenims. Ideali mėsa - jautiena.

Neperšerkite kaulais, nes tai gali sukelti virškinimo ligas. Mažiems šuniukams kaulų visai neduokite (nebent kelio sąnarį, jeigu labai nori).

Nelepinkite šuns produktais, kurie skanūs jums patiems (pvz., rūkyta dešra) ir kuriuose daug druskos ir kitų prieskonių. Tai nuodija jūsų augintinį (kaip, beje, ir jus).

Neduokite jokių saldumynų, nes jie sukelia akių pūliavimą ir ašarojimą, kenkia kepenims.

Negalima duoti pupelių, žalių kruopų (išskyrus grikių). Pieno galima duoti tik iki 4 mėnesių amžiaus. Kefyras ir varškė - tinka.

Nešerkite nuo žmonių stalo.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder