Klaipėdos rajono savivaldybė saugo nykstančius jūrinius erelius

Klaipėdos rajono savivaldybė saugo nykstančius jūrinius erelius

Klaipėdos rajono savivaldybė jau keletą metų iš dalies finansuoja jūrinių erelių stebėjimą, žiedavimą, lizdų tikrinimą Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje. Tam kasmet skiriama 900 eurų. Jūrinis erelis – tarptautiniu mastu saugoma plėšriųjų paukščių rūšis, įrašyta į  Lietuvos raudonąją knygą.

„Klaipėdos rajono teritorija ypatinga ne tik dėl to, kad driekiasi ir palei Baltijos jūrą, ir Kuršių marias, bet ir todėl, kad čia ištisus metus galime išvysti jūrinius erelius. Todėl, lankydamiesi mūsų rajono Kukuliškių, Šlikių, Svencelės, Tyrų pelkės ar Kliošių miškuose, nepamirškite pakelti akių aukštyn į dangų – galbūt jums pasitaikys galimybė išvysti įspūdingą jūrinį erelį ar itin aukštai medžiuose esantį jo lizdą. Lizdai yra taip aukštai, kad norint juos pasiekti – reikalinga aukštalipių įranga. Ieškant lizdų pasitelkiama ir savanorių informacija apie pastebėtus erelius. Rajono gamta – išskirtinė, todėl mūsų pareiga – ją saugoti. Didelį dėmesį skiriame gyvajai gamtai. Klaipėdos rajono savivaldybės dalyvavimas jūrinių erelių apsaugos projekte padeda siekti tikslų, atitinkančių nacionalinius įsipareigojimus aplinkos apsaugos srityje bei padeda palaikyti gerus santykius tarp aplinkosauginių visuomeninių, tarptautinių ir nevyriausybinių organizacijų“, – teigė vicemerė Rūta Cirtautaitė.

Jūriniai ereliai yra pamėgę nuošalius pamario miškus, kurie nusidriekę nuo Klaipėdos iki pat Svencelės aukštapelkės. Kliošių miškas, Tyrų ir Svencelės pelkės su aplinkiniais miškais nuo seno yra pamėgti jūrinių erelių. Dabartiniu metu šiuose miškuose ereliai lankosi migracijų bei veisimosi metu, čia jie ilsisi, nakvoja, doroja grobį, o pavienės jų poros išsiperi. Šiemet Svencelės pelkės pakraštyje buvo aptikta perinti jūrinių erelių pora, kuri – nauja rajono teritorijoje. Be jau minėtų teritorijų, jūriniai ereliai sutinkami ir pajūrio miškuose.

Jūrinių erelių perėjimo sėkmingumo natūraliuose ir dirbtiniuose lizduose tyrimų rezultatai parodė, kad Klaipėdos rajono savivaldybės teritorijoje 2017 metais buvo žinomos penkios jūrinių erelių poros. Šie paukščiai perėjo Šlikių, Kukuliškių, Svencelės ir Tyrų pelkės miškuose. Svencelės pelkės pakraštyje perinti erelių pora – nauja rajono teritorijoje. Iki siol lizdavietė nebuvo žinoma. Taip pat lauko darbų metu patikrinti visi žinomi natūralūs jūrinių erelių lizdai, kurie buvo surasti ankstesniais metais Šlikių, Kukuliškių, Svencelės ir Tyrų pelkės miškuose. Surastas dar vienas naujas jau žinomos jūrinių erelių poros atsarginis lizdas netoli Karklės, Kukuliškių miške, Pajūrio regioniniame parke. Jūriniai ereliai laikomi gamtos sanitarais, jie maitinasi ne tik žuvimi, bet ir miško gyvūnija. Iš viso Lietuvoje peri 150–170 jūrinių erelių porų.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder