Ką sapnuoja gyvūnai?

Ką sapnuoja gyvūnai?

Dar visai neseniai buvo manoma, kad gyvūnai tėra instinktų ir refleksų rinkinys, o sapnai, priklausantys sąmonės sričiai, - žmogaus privilegija. Dabartiniams mokslininkams pavyko ne tik įrodyti, jog gyvūnai sapnuoja, bet ir parodyti kaip.

Įtaisę elektrodus į žiurkių smegenų zoną, kontroliuojančią atmintį, nuotaiką ir orientaciją erdvėje, mokslininkai įrašinėjo jų aktyvumą tuo metu, kai graužikai lakstė po laboratoriją ieškodami maisto. Po to stebėjo jas miegančias. Paaiškėjo, kad beveik pusė duomenų, gautų žiurkėms miegant, buvo analogiški duomenims, užfiksuotiems joms būdraujant. Peršasi analogija su žmogumi: mes sapnuojame per vadinamąją greito miego fazę - tai rodo padidėjęs arterinis spaudimas, pagreitėjęs kvėpavimas ir sustiprėjęs judesių aktyvumas.

Panašūs tyrimai, kuriuos biologai atliko su paukščiais giesmininkais, parodė, jog zebriniai amadinai sapnuose "repetuoja" savo dienos arijas.

Šie duomenys leidžia manyti, jog gyvūnai sapnuoja tai, kas atspindi jų realius išgyvenimus. Kaip ir žmonės, jie "kartoja" savo dienos užduotis sapnuose, kad geriau jas atliktų nubudę.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder