Išrinktas metų paukštis

Išrinktas metų paukštis

Lietuvos ornitologų draugija šių metų paukščiu paskelbė kovą. Dažniausiai metu paukščiu pasirenkama reta ar nykstanti rūšis. Ornitologų draugijos vadovas Liutauras Raudonikis tikina: kovai, nors ir paplitę paukščiai, tačiau naikinami grubiai ir masiškai.

„Atrodo, kad jų yra labai daug, nes jie yra šalia žmogaus, gerai matosi. Jis yra sparčiai nykstantis, jeigu lyginti su 1994 – aisiais metais, mažiau negu pusę kolonijų yra likę rajonuose. Bėda, kad žmonės juos naikina perinčius“, - Žinių radijui pasakojo ornitologas.

Europos sąjungos įstatymai jų neleidžia naikinti. Pasak pašnekovo, jei paukščiai trukdo gyventi, reikia juos tiesiog iškeldinti, tam yra specialių priemonių. L. Raudonikio teigimu, naikinimas – ne išeitis.

Lietuvos ornitologų draugija prašo žmonių pranešti apie pastebėtus kovų šaudymo ar lizdų naikinimo perėjimo metu atvejus. Draugija viešins tokių „akcijų" vykdytojus ir leidimus naikinimui išdavusius asmenis.

Kovai, dar vadinami kovarniais, glaudžiai susiję su lietuvių etnokultūra. Jie nuo seno laikomi pavasario pranašais, o kovo 4-oji vadinta Kovų arba Kovarnių diena. Atėjus krikščionybei, su šia diena sutapatintos Šv. Kazimiero varduvės.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder